Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Morfijs, iespējams, veicina vēža izplatīšanos

Mārtiņš Atvars, 23.11.2009. 18:07

Pētījumi liecina, ka morfija lietošana, iespējams, veicina vēža izplatīšanos. Slimniekiem morfijs tiek izrakstīts, lai pēc operācijas mazinātu sāpes, vai arī tad, ja viņiem ir audzējs.

ASV zinātnieki apgalvo, ka nomierinošais līdzeklis veicina jaunu asinsvadu veidošanos, kuri piegādā audzējiem skābekli un uzturvielas.

Vēža izpētes sanāksmē viņi apgalvoja, ka ir atraduši līdzekli, kurš novērš šos efektus.

Lielbritānijas vēža pētnieki pavēstīja, ka nepieciešamas papildu pārbaudes, pirms veikt izmaiņas ārstēšanas programmās.

Dr. Patriks Singltons (Patrick Singleton) no Čikāgas Universitātes sanāksmē paziņoja, ka pētījumu laikā viņi atklājuši, ka morfijs ne tikai stiprina asinsvadus, bet arī palīdz vēzim nonākt citos audos un izplatīties. Taču viņš apgalvoja, ka to iespējams novērst ar zālēm – metilnaltreksonu, kuras izstrādāja astoņdesmitajos gados, lai novērstu morfija radītus aizcietējumus. Tomēr ASV šīs zāles atzina tikai nesen. Šķiet, ka šīs zāles neietekmē morfija nomierinošo iedarbību.

Plaušu vēža slimniekam, kurš lietoja jaunās zāles, tās novērsa morfija radīto vēža izplatīšanos par 90%. „Ja šīs zāles klīniski apstiprinās, tās varētu ieviest izmaiņas operāciju anestezēšanā vēža pacientiem,” paziņoja pētījuma autors Dr. Singltons. Šīm zālēm varētu atrast daudz jaunu pielietojumu, tas nozīmē, ka būs nepieciešami papildu pētījumi.

Šie pētījumi tika uzsākti pēc tam, kad viņa kolēģis, anesteziologs Džonatans Moss (Jonathan Moss) bija norādījis uz to, ka pacienti, kuriem ir dots morfija bloķētājs dzīvo ilgāk, nekā iepriekš paredzēts.

Vēža pētniece Dr. Lora Bella (Laura Bell) no Lielbritānijas apgalvoja, ka morfijam jau ir sena vēsture kā efektīvam nomierinošajam līdzeklim. “Pētījumi šajā nozarē ir tikai pašos pirmsākumos, tāpēc ir pārāk agri spriest, vai opiju saturošas zāles palīdz vēzim izplatīties. Ir jāveic daudz vairāk pētījumu, pirms izmainīt vēža pacientu ārstēšanas metodes.”

Avots: news.bbc.co.uk

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV