Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Vintage modes retrospekcija

Koko, 29.11.2009. 13:43 | komentāri (1)

Dari dzīvē to, kas tev patīk, un darbs kļūs par hobiju, vēsta kāda gudrība. Linda- viena no vintage veikaliņa „RetroSpectro” īpašniecēm ir tam dzīvs pierādījums.
Vintage modes retrospekcija

- Kā jums te īsti klājas un kā jūs atrod pircēji?

Īsumā varētu raksturot tā - atnāk viens pircējs, kurš tālāk pastāsta draugiem, un tā tas aiziet, kā jau tas Rīgā parasti notiek ar jaunām vietām un lietām – ziņas izplatās diezgan ātri, piem., mūsu kaimiņi (domāts bārs Piens, Kefīrs- piez.).  Tie, kam ir interese par vintage modi, mūs atrod.

- Sanāk, ka pastāvat kopš vasaras?

Neoficiālā atklāšana bija augusta vidū.

- Jā, te tāda forša sajūta, ka nevis viena telpa, bet vairākas..

Vēlējāmies šeit saglabāt sajūtu, kāda rodas, ienākot modes mīļotāju dzīvoklī vai buduārā, tāpēc neizgāzām nevienu sienu, lai gan sākotnēji šādi plāni bija.

- Vai sākumā nebija kādu grūtību vai problēmu ar iekārtošanos, pirkšanu?

Problēmu īsti nebija, viss notika it kā pats no sevis. Mēs paši esam te visu darījuši, piepalīdzot draugiem. Reāli bija tā - ja parādās kāda lieka nauda, nopērkam krāsu, nokrāsojam sienu.

- Viss tā kā procesā?

Jā, mums te vēl daudz ko darīt. Mēs vēl daudz ko vēlamies šeit papildināt un pārveidot, bet tas viss notiek pamazām. Agrāk te bija birojs ar vecām tapetēm, taču mēs to pilnīgi izmainījām, saglabājot vien oriģinālo grīdu.

- Kā radās doma par šādu veikalu? Vai šī ideja balstās uz entuziasmu?

Man liekas, ka vintage lietu tirgošanai nav nepieciešama īpaša izglītība, pietiek tikai „saslimt ar šo lietu” un izprast, kuras lietas ir pieprasītas. Sākotnēji tas bija azarts – mums patika vintage lietas, mēs tās paši meklējām, pirkām un nēsājām. Pamazām tas izvērtās aizvien nopietnāk, mēs jau zinājām, kur meklēt vintage dārgumus, sākumā tirgojām tos uz ārzemēm, bet ar laiku sapratām, ka arī Latvijā cilvēkiem ir interese par šādām lietām. Nolēmām pamēģināt, un tā tapa šis veikaliņš.

- No kurienes iegūstat lietas?

 Mazs profesionāls noslēpums, bet patiesībā – tās nāk no visdažādākajām vietām visā pasaulē.

-Kāpēc, tavuprāt, vintage Latvijā paliek tik populārs, ka izvēršas praktiski par meinstrīmu?

Viss, kas pasaulē ir populārs, arī Latvijā paliek populārs, bet ar novēlošanos. Tas notiek ar visām modes tendencēm, arī ar vintage. Cilvēki, kas līdz šim pirkuši vintage ārzemēs vai pasūtījuši internetā, tagad var nākt un iegādāties to tepat, Rīgā, turklāt par zemākām cenām, nekā pasaulē pierasts. Ir reāli cilvēki, kas pārdod vintage. Protams, vienmēr būs tādi, kas nesapratīs, kāpēc jāvelk mugurā lietas, ko valkājušas, piemēram, mūsu mammas vai vecmammas. Man šķiet, ka vintage piestāv drosmīgiem un radošiem cilvēkiem.

- Kāda ir robežšķirtne starp antikvariātu, vintage un second hand? Vai tiem ir kāds kopīgs elements?

Kopīgs ir tikai tas, ka reāli šī lieta jau tikusi nēsāta, lai gan arī ne vienmēr. Piemēram, antīkas ir lietas, kas vecākas par pagājušā gadsimta 20. gadiem, bieži tās pamatīgi jārestaurē, lai varētu valkāt. Vintage sākas no šiem pašiem 20. gadiem un turpinās līdz pat 90. Vintage nozīmē sens, taču Latvijā vairāk pierasts termins retro, kuram gan nav tik plaša nozīme. Lai nu kā – vintage ir īpašas, atlasītas aizgājušo gadu desmitu lietas, kuras ir ļoti labā stāvoklī, kvalitatīvas un dizainiski augstvērtīgas. Protams, svarīgi, lai to fasons un izskats būtu gana mūsdienīgs, jo tās paredzētas ikdienas valkāšanai. Kas attiecas uz second hand – tās vienkārši ir dažādas nešķirotas, lietotas preces, kuras second hand veikali parasti iepērk no vairumtirgotājiem maisos. Starp tām var gadīties arī kaut kas vintage konceptam atbilstošs, bet tas ir ļoti neliels procents. Varētu teikt tā – second handā var atrast vintage, ja ļoti meklē, bet vintage veika9liņā second hand’a nav.

- Zinātnieki mēdz strīdēties - līdz 1970. vai līdz 1990. gadiem..

Astoņdesmitie noteikti ir vintage, jo principā šīs lietas ir vismaz 20 gadus vecas. Tā kā tuvojas jauna desmitgade, tas nozīmē, ka arī 90.gadi pamazām ieies vintage apritē, lai gan mēs tik strikti nenodalām – ir pie mums atrodamas arī feinas lietas no agrīnajiem 90.

- Gribētos uzzināt tavu viedokli- kāpēc notiek atgriešanās pie vecām lietām? Vai mūsdienu modes dizaineri nespēj apmierināt cilvēku vēlmes?

Ir vairāki iemesli. Viens no tiem tas, ka tagadne dizaina ziņā ļoti bieži atražo pagātni, un vispār pasaule jau labu laiku aizraujas ar nostalģisku gremdēšanos aizgājušajos laikos, taču oriģinālās krimplēna kleitas noteikti ir daudz kvalitatīvākas par to mūsdienu līdziniecēm.. Manuprāt, naudu vērts tērēt kvalitatīvām dizaineru veidotām lietām un vintage, bet masveida Ķīnā tapusi produkcija mani principā nesaista.

Protams, svarīga ir arī cena, piemēram, mēs piedāvājam iegādāties lietas par ļoti pieņemamām cenām, daudzas rakstāmas ar vienu ciparu, un, manuprāt, tas ir būtiski, ka var tikt pie kvalitatīvas un oriģinālas lietas par summu, kas neiztukšo pircēja maciņu.

- Tad tas lētais darbaspēks un masveida ražošana ir tā kā iegrauzuši kvalitātē?

Nu, protams. Turklāt mēs piekrītam uzskatam, ka uz pasaules jau pietiek lietu, un vintage ir veids, kā atbalstīt zaļo dzīvesveidu.

- Kāda ir nākotnes vīzija par „RetroSpectro” tuvākajos gados?

Zini, kā ar to nākotni? Es nevaru tev šobrīd apgalvot, ka šī tendence nepāries. Taču domāju, ka līdzīgi kā ar senām mēbelēm vai interjera priekšmetiem, cilvēki visos laikos novērtēs pagātnē tapušā apģērba vai apavu kvalitāti un arī iespēju atšķirties no pūļa. Domāju, ar laiku vintage modes kliedziens vairs nebūs meinstrīms, taču vienmēr būs cilvēki, kas izvēlēsies šādu apģērbu pirkt un valkāt.

Es nezinu, kā Rīgā viss turpmāk attīstīsies, tāpēc mums nav uzstādījuma par katru cenu noturēties ar savu veikaliņu tieši šeit un šādā veidolā. Mums patīk pop- up koncepts, kad īstās lietas rodas īstajā vietā un laikā.

- Vai domājāt par attīstīšanos ar reklāmas palīdzību?

Tie, kam interesē vintage, ceļu uz šejieni atrod. Neesam veidojuši šo vietu plašām masām, mums pat patīk mūsu mazliet underground statuss. Tāpēc diezgan droši varu teikt, ka nekādas reklāmas kampaņas neveidosim, vienkārši turpināsim strādāt un veidot šo vietu vēl mājīgāku un foršāku, lai cilvēki šeit vēlētos atgriezties.



P.S. Ļoti slepena informācija, ko zina tikai trīs - es, tu un visi pārējie. Vintage Open Air #2 nav aiz kalniem! Decembra 12.datumā Dirty Deal telpās nu jau ar lielāku vērienu notiks pasākums vintage un vienkārši skaistu lietu, patīkamas un radošas atmosfēras cienītājiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV