Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Vīrieši un sievietes uz briesmām reaģē dažādi

Mārtiņš Atvars, 30.11.2009. 15:27

Vīrieši un sievietes varētu uz briesmām reaģēt dažādi, liecina pētījums. Zinātnieku komanda no Krakovas Polijā izmantoja funkcionālo magnētiskās rezonanses attēlveidošanu (fMRI), lai izpētītu smadzeņu darbību laikā, kad 40 brīvprātīgajiem tika rādīti dažādi attēli.
Vīrieši un sievietes uz briesmām reaģē dažādi

Vīriešiem lielāka aktivitāte bija smadzeņu apgabalā, kurš saistīts ar izvairīšanos vai stāšanos pretī briesmām. Citā pētījumā noskaidrots, ka sievietēm lielāka aktivitāte ir smadzeņu apgabalos, kas saistīti ar emocijām. Polijas zinātnieku pētījumā piedalījās 21 vīrietis un 19 sievietes. Smadzeņu darbība tika novērota, kad brīvprātīgajiem rādīja dažādus attēlus ar priekšmetiem un parastām sadzīves situācijām, lai izraisītu dažādas emocijas.

Atbildes reakcija: cīnīties vai bēgt

Attēli tika rādīti divos piegājienos. Pirmajā bija tikai negatīvi attēli, otrajā – tikai pozitīvi. Kad rādīja negatīvos attēlus, sievietēm bija spēcīgāka un izteiktāka smadzeņu darbība smadzeņu apgabalā, kurš novada uztverto informāciju uz sāpju un baudas uztveršanas centriem.

Vīriešiem izteiktāka smadzeņu darbība norisinājās smadzeņu apgabalā, kurš atbildīgs par neapzinātu rīcību, tai skaitā elpošanu, asinsspiedienu un gremošanu. Darbība šajā smadzeņu apgabalā sagatavo ķermeni vai nu bēgt no briesmām, vai arī cīnīties ar tām.

Dr. Andrzejs Urbaniks (Andrzej Urbanik) no zinātnieku komandas apgalvoja: „Tas varētu liecināt par to, ka bīstamās situācijās, visticamāk, rīkosies vīrieši, nevis sievietes.”

Pozitīvie attēli

Kad sievietēm rādīja pozitīvos attēlus, vislielākā smadzeņu darbība bija apgabalā, kas saistīts ar atmiņu. Taču vīriešiem visizteiktākā smadzeņu darbība bija apgabalā, kas saistīts ar vizuālo uztveri.

Dr. Urbaniks uzskata, ka sievietes uztver pozitīvu stimulu plašākā kontekstā un saista pozitīvu attēlus ar konkrētām atmiņām. Piemēram, apskatot attēlu ar smaidošu zīdaini, viņas var atcerēties pašas savu bērnu šādā vecumā. Gluži pretēji, vīriešu reakcija ir mazāk emocionāla.

Avots: news.bbc.co.uk

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV