Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Osteoporoze – pamatots drauds kļūt atkarīgam no līdzcilvēkiem

Sanita Rībena, 02.12.2009. 12:06

36% no aptaujātajām sievietēm pie osteoporozes speciālista vērsušās dēļ bailēm kļūt atkarīgām no saviem līdzcilvēkiem, liecina šī gada rudenī Latvijas Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrības organizētās akcijas Pasargā savu mammu no lūzumiem! ietvaros veiktās aptaujas rezultāti. Aptauja tika veikta veselības centros Rīgā un Liepājā un tajā piedalījās gandrīz 300 akcijas dalībnieces.

Akcijā Pasargā savu mammu no lūzumiem! piedalījās Veselības centrs 4, Juglas Medicīnas centrs, Rīgas 2. slimnīca, Latvijas Jūras medicīnas centrs, Valmieras Veselības centrs un „Liepājas Metalurgs” poliklīnika. Akcijas laikā šīs medicīnas iestādes piedāvāja gandrīz divreiz lētākas speciālistu konsultācijas kā parasti. Akcija norisinājās visu oktobri, tās mērķis bija mudināt cilvēkus – īpaši sievietes pēc 50 gadiem - laicīgi veikt osteoporozes diagnostiku. Pacientes, kas akcijas laikā vērsās pie osteoporozes speciālista un veica kaulu blīvumu mērījumu, tika lūgtas piedalīties aptaujā.

Kā liecina aptaujas rezultāti, bailes kļūt atkarīgai no tuvinieku žēlastības ir viens no galvenajiem iemesliem, kas mudina sievietes laikus vērsties pie osteoporozes speciālistiem, lai nepieciešamības gadījumā varētu savlaicīgi uzsākt ārstēšanas kursu un netiktu piedzīvoti nepatīkami pārsteigumi.

„Aptaujas rezultāti mani nepārsteidz,” atzīst ģimenes psihoterapeite Aina Poiša, „Tie parāda, ka cilvēkiem ir ļoti reāls skatījums uz dzīvi. Tā ir mūsdienu realitāte, ka saikne starp ģimenes locekļiem nav tik cieša kā agrāk, cilvēki ir steidzīgāki, aizņemtāki, skrienošāki. Vidējās paaudzes uzmanība galvenokārt ir fokusēta uz finansiālās stabilitātes nodrošināšanu, naudas pelnīšanu; sociālie kontakti nereti ir nozīmīgāki kā tuvība ar tuviniekiem – vecākiem un bērniem. Cilvēkiem ir svarīgi kontrolēt savu dzīvi, plānot to – tas ceļ viņu pašapziņu. Kļūšana atkarīgam no līdzcilvēkam ir nopietns pārbaudījums. Ir tikai saprotami, ka cilvēki cenšas rīkoties, lai tas nenotiktu. ”

22% aptaujāto satrauc iespējamība, ka slimība varētu izjaukt ierasto ikdienas ritmu, 25% respondentus vērsties pie ārsta motivējusi nespēja pēc lūzuma strādāt un gūt ienākumus, vai arī pieskatīt mazbērnus, savukārt 17% respondentus visvairāk uztrauc nevēlami papildus izdevumi, kas nepieciešami zāļu un ārsta konsultāciju apmaksāšanai.

„Bailes, ka, nonākot „uz gultas”, cilvēks var kļūt neaizsargāts, diemžēl ir balstītas uz reāliem piemēriem,” saka Aina Poiša, „Latvija nevar lepoties, ka invalīdiem vai gados vecākiem cilvēkiem tiktu nodrošināts pietiekošs valsts atbalsts. Nereti smaga slimība vai invaliditāte ir arī pirmais solis ceļā uz nabadzību, tas cilvēkus biedē. Taču no otras puses, ļoti bieži tieši smaga slimība ir iemesls, kas liek cilvēkiem pārvērtēt viņu dzīves prioritātes.”

Kā liecina statistikas dati, katru gadu pasaulē 1,5 miljonus lūzumu izraisa tieši osteoporoze. Latvijā osteoporozes radītie lūzumi skar vairāk nekā 200 000 cilvēku, tas ir, katru trešo sievieti un katru astoto vīrieti pēc 50 gadu vecuma. Diemžēl visbiežāk par šo slimību pacienti uzzina tikai tad, kad jau saskārušies ar lūzumiem, visbiežāk, gūžās vai mugurkaula skriemeļos, kas prasa ilgu atlabšanas periodu. Kā norāda speciālisti, sievietes pēc 50 gadiem ir viena no galvenajām riska grupām, kam noteikti nepieciešams veikt regulāras kaulu blīvuma pārbaudes, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem – osteoporozes „diagnosticēšanas”, salaužot gūžu, muguru vai locītavu.

Kā parāda aptaujas rezultāti, cilvēki apzinās risku, ko rada osteoporozes vēlīna atklāšana – tā ir smagāka ārstēšana, nopietnākas komplikācijas, lielāki izdevumi, kā arī smagākas emocionālas sekas gan pašam, gan tuviniekiem. Pacientam, kam osteoporoze atklāta jau ielaistā stadijā, ir daudz lielāks risks kļūt par smagu invalīdu. „Laicīgi diagnosticējot osteoporozi, to ir iespējams ārstēt un arī izārstēt,” uzsver dr. Signe Zelča, „Mūsdienās ir pieejami specifiski osteoporozes terapijas medikamenti, kas jālieto vienu reizi mēnesī, vienu reizi ikkatru trešo mēnesi un pat vienu reizi gadā.” Tas nozīmē, ja osteoporoze tiek diagnosticēta savlaicīgi, pacientam ir iespējams pielāgot tādu ārstēšanas kursu, kas būtiski neietekmē viņa dzīves stilu un paradumus.

Jautājot pacientiem, kāda veida ārstēšanas kursam viņi paši dotu priekšroku, ja būtu iespēja izvēlēties, gandrīz puse (49%) aptaujāto zāļu atzina, ka optimālākais un ērtākais osteoporozes ārstēšanas veids būtu medikamentu lietošana reizi mēnesī, 24% respondentu dotu priekšroku injekcijai reizi trijos mēnešos, 20% lietotu medikamentus tablešu veidā reizi nedēļā, savukārt 7% aptaujāto dotu priekšroku medikamentiem pulveru veidā katru dienu. Protams, optimālo ārstēšanas kursu katram pacientam nosaka ārsts.

Visi osteoporozes speciālisti atzīst, ka savlaicīgas profilakses nozīme ir nepārvērtējama, ja vēlamies pasargāt sevi no osteoporozes. Ir jālieto daudzveidīga, ar kalciju bagāta pārtika, jābūt fiziski aktīviem un jāizvairās no kaitīgiem ieradumiem.


Vairāk par osteoporozi
www.osteoporoze.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV