Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Kafijas dzeršana pēc alkohola lietošanas neatskurbina

Baiba Sniķere, 14.12.2009. 17:40

Sniegšanās pēc tases kafijas, cenšoties atskurbt pēc alkohola lietošanas, varētu būt vissliktākais „problēmas” risinājums – liecina zinātnieku izdarīts pētījums.
Kafijas dzeršana pēc alkohola lietošanas neatskurbina

Uz pelēm izdarīts pētījums rāda, ka šis dzēriens cilvēkam liek justies atskurbušam, taču tā ir tikai ilūzija. Patiesībā, tas apgrūtina cilvēka spēju atskārst, ka viņš joprojām ir alkohola reibumā.

Templas Universitātes Filadelfijā zinātnieku veiktais pētījums redzams žurnālā „Behavioural Neuroscience”.

Galvenais pētījuma veicējs Dr. Tomass Goulds sacīja: „Ir ļoti svarīgi izbeigt šo mītu par kafijas atskurbināšanas spējām, jo kofeīna un alkohola vienlaicīga lietošana patiesībā var novest pie nepareizu lēmumu izdarīšanas un postošām sekām. Cilvēki, kuri pēc alkohola lietošanas jūtas noguruši un apreibuši, parasti atzīst, ka ir manāmā alkohola reibumā. Pretēja reakcija ir cilvēkiem, kuri ir lietojuši gan alkoholu, gan kofeīnu. Viņiem liekas, ka jūtas mundri un pietiekošo kompetenti, lai tiktu galā ar potenciāli bīstamām situācijām, piemēram, iereibušam sēsties pie automašīnas stūres vai novedot sevi sociāli bīstamās situācijās.”

Pētījuma autori pārbaudīja, cik labi pieaugusi pele spēj virzīties pa labirintu, lai izvairītos no tādiem nepatīkamiem stimuliem kā spoža gaisma un skaļi trokšņi. Dzīvniekiem tika iedotas noteiktas alkohola un kofeīna devas dažādās kombinācijās un viņu virzība pa labirintu tika salīdzināta ar dzīvniekiem, kuriem tika dots alkoholu un kofeīnu nesaturošs dzēriens. Alkohols dzīvniekus padarīja slābanus un mazāk spējīgus izvairīties no nepatīkamiem triecieniem. Dzīvnieki, kuriem tika dots kofeīns, ceļu pa labirintu veica mazliet labāk, taču bija daudz satrauktāki un saspringtāki. Taču, sajaucot alkoholu kopā ar kofeīnu, dzīvniekos saglabājās daļēja modrība, taču iepriekš slābanie dzīvnieki joprojām nebija spējīgi izvairīties no nepatīkamiem triecieniem.

Zinātnieki uzskata, ka cilvēkiem šī kombinācija liek justies skaidrā prātā, kaut gan patiesībā viņi joprojām ir alkohola reibumā.

Pelēm dotās kofeīna devas atbilda astoņās kafijas tasītēs esošajam kofeīna daudzumam.

Dr. Goulds sacīja: „Taču par spīti valdošajam uzskatam, ka kofeīns palīdz uzturēt možu garu, būt nomodā visu nakti un dzert, pierādījumi tomēr liecina, ka alkohola lietošana kopā ar kofeīnu var radīt  nopietnu risku.”

Avots: news.bbc.co.uk

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV