Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Džinkstēšanu ausīs būs iespējams ārstēt

Mārtiņš Atvars, 21.12.2009. 09:29 | komentāri (1)

Pētījumos ir noskaidrots, kā veiksmīgi ārstēt dzirdes traucējumus (džinkstēšanu ausīs) uzreiz pēc diagnozes noteikšanas.

Dažos gadījumos šādi traucējumi saistīti ar spontānu nervu darbību smadzenēs. Pētnieku komanda no Austrālijas Universitātes ir pierādījuši, ka šī nervu darbība kādu laiku ir atkarīga no nerviem, kuri atrodas iekšējā ausī. Viņi uzskata, ka varētu būt iespējams ārstēt džinkstēšanu – uz noteiktu laiku – ja samazinātu auss nervu sūtītos signālus. Džinkstēšana rada nepatīkamu sīkšanu, šalkšanu vai svilpšanu vienā vai abās ausīs, vai arī galvā.

Vairāk nekā trešdaļa Lielbritānijas iedzīvotāju savas dzīves laikā saskarsies ar šo problēmu un aptuveni 1 no 100 cilvēkiem radīsies komplikācijas ar ilgtermiņa sekām. Džinkstēšana bieži vien ir saistīta ar dzirdes zudumu kaut kādā pakāpē. Paaugstinātā nervu darbība smadzenēs ir saistīta ar stāvokli, kuru izraisa dzirdes pakļaušana skaļiem trokšņiem, piemēram, mūzikai vai iekārtām.

Zinātnieki, veicot pētījumus ar dzīvniekiem, noskaidroja, ka nervu darbību varētu samazināt līdz normālam līmenim, samazinot nervu signālus, kuri nāk no iekšējās auss.

To iespējams panākt trīs veidos: izoperējot iekšējās auss daļu, sauktu par auss gliemezi, to atvēsinot un izmantojot zāles, lai bloķētu nervu impulsus. Tomēr pētnieki noskaidrojuši, ka pēc sešām nedēļām paaugstinātā nervu darbība smadzenēs atsākas, šoreiz jau neatkarīgi no nervu signāliem no iekšējās auss. No tā var secināt, ka džinkstēšana ir ārstējama – ir tikai jāapslāpē ausu nervu signāli un tas jāizdara pirms ir pagājušas sešas nedēļas. Pētnieki apgalvoja, ka nepieciešami papildu pētījumi, lai šo sešu nedēļu laikā pacientiem varētu pēc iespējas labāk palīdzēt.

Pētījuma vadītājs Profesors Dons Robertsons (Don Robertson) apgalvoja: „Šis atklājums liecina par to, ka pastāv džinkstēšanas agrīna fāze, kuras laikā mēs to varam novērst, slāpējot nervu signālus.” „Lai gan pagaidām vēl ir nepieciešami turpmāki pētījumu, ir ļoti iepriecinoši, ka pastāv iespēja to ārstēt.”

Pētījuma finansētājs Dr. Ralfs Holmss (Ralph Holme) paziņoja: „Šī problēma skar septiņus miljonus cilvēku Lielbritānijā, tomēr nav drošas un efektīvas metodes, kā to ārstēt.”

„Mēs esam neaprakstāmi iepriecināti par pētījuma rezultātiem un par to, ka esam pavēruši iespēju džinkstēšanu turpmāk ārstēt.”

Pētījums tiks publicēts žurnālā „Neuroscience”.

Avots: news.bbc.co.uk

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV