Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Gudro suņu laboratorija veic aptauju

Agris Straujups, 15.02.2010. 12:46

Ar kāda veida nevēlamu uzvedību cilvēki ir saskārušies, audzinot savus suņus? Gudro suņu laboratorija ir veikusi pirmo aptauju Latvijā, piedāvājot aptaujas dalībniekiem 40 suņu nevēlamas uzvedības variantus.
Gudro suņu laboratorija veic aptauju

“Neviens līdz šim mūsu valstī nav veicis šādus pētījumus. 2009. gadā mūsu aptaujā piedalījās vairāk nekā 4 000 respondentu no Latvijas,” stāsta Gudro suņu laboratorijas vadītājs Agris Straujups. “Sperts ir tikai pirmais solis Latvijas suņu uzvedības izpētē. Pavisam drīz piedāvāsim tiešsaistē aizpildīt dažādus testus, ar kuru palīdzību suņu īpašnieki varēs novērtēt savu suņu uzvedību, intelekta līmeni un rakstura īpašības. Katrs mūsu mājaslapas apmeklētājs varēs sekot līdzi dažādiem grafikiem un diagrammām, lai redzētu šo testu rezultātus. Reizi gadā sniegsim pārskatu par testu atbilžu rezultātiem, apkopojot un summējot tos.”

Tiek izstrādāti testi arī suņu īpašniekiem, lai pārbaudītu viņu zināšanas. Gudro suņu laboratorija ir vienīgais Latvijas interneta resurss, kurā interesenti var uzzināt par visāda veida suņu apmācību, iepazīties ar dažādām suņu interaktīvajām rotaļlietām un to testiem, kas veikti ASV.

“Drīzumā plānojam izvēles kārtībā uzsākt suņu intelekta novērtēšanu klātienē, esam izstrādājuši speciālu programmu. Iegādātas arī dažādas interaktīvas suņu rotaļlietas un citi palīglīdzekļi, kurus izmantosim testos,” atklāj Straujups.

Gudro suņu laboratorijas rīcībā būs arī suņu riešanas “valodas” tulkotāji (Bowlingual translators), dažādu suņu sporta veidu ekipējums, jaunākās un pasaulē populārākās suņu rotaļlietas un izklaides ierīces. Nule kā uz Latviju atceļojis pirmais tenisa bumbiņu automāts “GoDogGo!

“Mēs piedāvājam suņu īpašniekiem ne tikai piedalīties aptaujā par suņu nevēlamo uzvedību, bet iegūt arī zināšanas par suņu uzvedību. Uzklikšķinot uz katra aptaujā piedāvātā nevēlamās uzvedības varianta, ir iespējams izlasīt par šādas uzvedības cēloņiem un iespējamajiem risinājumiem,” skaidro Gudro suņu laboratorijas vadītājs.

Nevēlamās uzvedības TOP 10 Latvijā (2009. gada rezultāti):

1.    Diedelēšana
2.    Zemē nomestu ēdamlietu notiesāšana
3.    Lēkšana ar priekškājām uz cilvēkiem
4.    Saimnieka vilkšana pavadā, ignorējot komandu “Blakus!”
5.    Neatsaukšanās uz saimnieka aicinājumu
6.    Bedru rakšana dārzā
7.    Pārtikas zagšana no saimnieku galda
8.    Barības ņemšana no svešiniekiem
9.    Agresija pret kaķiem
10.    Atkritumu tvertnes izrevidēšana

Gudro suņu laboratorija – www.petnet.lv/dogmaster/

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV