Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Asnātes Smelteres modes namam "Salons A" šogad aprit divdesmit gadi

Anta Smilgāja, 15.02.2010. 18:38

Šajā pavasarī Asnātes Smelteres modes nams "Salons A" atzīmē savu jau divdesmito pastāvēšanas gadadienu. Par godu šai jubilejai Asnāte Smeltere "Salona A" telpās 5.martā atklāj retrospektīvu (60-tie līdz 90-tie gadi) modes foto izstādi, kas būs pieejama plašākai sabiedrībai līdz pat 16.martam, kā arī demonstrē dokumentālo filmu par "Salona A" gaitām šo gadu laikā. Filma būs skatāma vēl arī nākamajā dienā. Pasākums vainagosies ar Asnātes Smelteres jaunradīto tērpu modes skati, un, protams, glāzi šampanieša.

"Salona A" pirmsākumi meklējami vēl Rīgas Modeļu Nama (RMN) paspārnē, kad 1990.gadā Vecrīgā, Kaļķu ielā 24 tika izveidots RMN salons, kas, laikiem mainoties un likvidējot tolaik visā pasaulē slaveno Rīgas Modeļu Namu, pārgāja Asnātes Smelteres pārvaldībā. Tomēr Asnāte Smeltere, pateicoties šīm vēsturiskajām saknēm, vienmēr savā tērpu dizainu stilu izstrādē ir gājusi tādu tradīcijas ceļu, kas apvieno gan eleganci un izsmalcinātību, gan praktiskumu, gan arī etnogrāfiskus elementus. Līdz ar to "Salons A" ir kļuvis par dažādu ārvalstu viesu iecienītu vietu, kas Latvijas modes pasaulē reprezentē tieši latviskumu un tā savienojamību ar citu tautu un kultūru vērtībām.

"Salons A" šo divdesmit gadu laikā ir izaudzis par perspektīvu modes uzņēmumu un spilgtu radošās industrijas piemēru Latvijā, kurā apvienojušās trīs būtiskas lietas. Pirmkārt, tā ir mazsēriju tērpu un kostīmu ražošana. Otrkārt, tas ir nemitīgs radošais darbs pie jaunu modes dizainu izstrādes un, treškārt, sabiedriski vērtīgais darbs kultūras attīstībā. Tāpēc šis nodzīvotais laiks nedrīkst krist aizmirstībā, jo tas ir devis pamatīgas zināšanas un neatsveramu pieredzi. Tamdēļ "Salons A" veido retrospekciju melnbaltās modes fotogrāfijas veidā, kas no 5.līdz 16.martam salona telpās būs pieejama un aplūkojama plašākai sabiedrībai. Turklāt īpašs "Salona A" vēstījums tiks nodots arī caur dokumentālo filmu, kas veidota no dažādiem modes namam nozīmīgiem TV sižetiem. Filma gan tiks demonstrēta tikai divas dienas, tomēr visi interesenti uz to tiks laipni sagaidīti.

Protams, šī jubileja tiks atzīmēta arī ar Asnātes Smelteres jaunradīto tērpu modes skati "Mode, atvērtā pasaule un mūsu identitāte". Jaunie tērpi ir Asnātes Smelteres stilā ieturēts garadarbs, kas parāda, cik mūsdienās interesanti un eleganti savienojami ir etnogrāfiskie smalkumi un praktiskā pasaule. Uz skati aicināti "Salona A" klienti, sadarbības partneri un atbalstītāji, kas bijuši kopā vai sekojuši līdzi modes nama attīstībai visu šo gadu garumā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV