Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Gandrīz puse iedzīvotāju gatavojas svinēt 8.martu

Rūta Grikmane, 04.03.2010. 10:15

Gandrīz puse (48%) Latvijas iedzīvotāju 8.martā plāno svinēt Starptautisko sieviešu dienu un uzskata, ka vislabākā dāvana šajos svētkos ir ziedi. Tā rāda pēc "P.R.A.E. Sabiedrisko attiecību" pasūtījuma veiktais socioloģiskais pētījums, kura interneta panelī ietilpst 650 Latvijas iedzīvotāju.
Gandrīz puse iedzīvotāju gatavojas svinēt 8.martu

Lai gan ekonomiskās situācijas pasliktināšanās ieviesusi savas korekcijas, šajā gadā 8.martu noteikti svinēt grasās 48% iedzīvotāju, kas ir par pieciem procentu punktiem vairāk nekā 2009.gadā, kad tika uzdots identisks jautājums.

Savukārt par diviem procentu punktiem - līdz 14% samazinājies to respondentu skaits, kuri Starptautisko sieviešu dienu atzīmēs tikai tad, ja pietiks naudas. Kategoriski pret šiem svētkiem pašreiz ir tikai 11% aptaujāto iedzīvotāju, bet 18% pauduši uzskatu, ka valstī ir krīze, tāpēc naudu svinībām un apsveikumiem netērēs.

Lielākā daļa iedzīvotāju arī atzina, ka viņiem nav būtiski, vai 8.marts ir valstiski atzīti svētki - šādu atbildi pauda 58% respondentu. Tikai 31% sacīja, ka šāds fakts ir nozīmīgs, bet 11% norādīja, ka šis jautājums viņiem nekad nav bijis aktuāls.

"Iedzīvotājus ir nogurdinājusi garā ziema un mūžīgās problēmas, kas saistītas ar izdzīvošanu un ekonomisko jautājumu risināšanu, tāpēc papildu svētki cilvēkus drīzāk iepriecina, nevis rada jaunas diskusijas par to, vai šiem svētkiem ir jābūt vai nav jābūt oficiāli atzītiem," saka "P.R.A.E. Sabiedrisko attiecību" projektu direktors Arnis Lapiņš.

"P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības" noskaidroja, ka 38% aptaujāto 8.marts asociējas ar ziediem, šampanieti un citām patīkamām lietām, savukārt 21% respondentu tomēr pauda uzskatu, ka šie svētki ir Padomju Savienības mantojums. Līdzīgs respondentu skaits apliecināja, ka Starptautiskā sieviešu diena viņiem pirmām kārtām saistās ar sarkanām tulpēm.

Iedzīvotājiem vēl tika jautāts, kuras no sabiedrībā zināmām sievietēm, noteikti būtu pelnījušas apsveikumus 8.martā un atklājās, ka visvairāk jeb 24% respondentu uzskata, ka no pētījumā piedāvātajām kandidatūrām tā ir dziedātāja Linda Leen, otra populārākā ar 18% bijusi sabiedrības dāma Anete Sončika, bet trešā ir valsts pirmā lēdija Lilita Zatlere, iegūstot 14% aptaujāto simpātijas. Savukārt 18% iedzīvotāji sacīja, ka Latvijas sievietēm šādus svētkus nevajag vispār.

"P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības" arī noskaidroja, ka 8.marta svinēšanai 39% iedzīvotāju plāno tērēt divus līdz piecus latus, savukārt 32% - no pieciem līdz desmit latiem. Tikai katrs simtais aptaujātais iecerējis svētku svinībām tērēt vairāk par 50 latiem, savukārt mazāk par diviem latiem tērēs 5% respondentu. Par vispopulārāko dāvanu 62% iedzīvotāju atzinuši ziedus, 11% uzskata, ka sievietes priecātos arī par smaržām, bet 10% izvēlētos praktiskāku dāvanu - dāvanu karti.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV