Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Pētījumi un pasaules speciālistu viedokļi par elektroniskajām cigaretēm

Oskars Šļakota, 15.03.2010. 12:50

Pasaulē arvien lielāku popularitāti iegūst elektroniskās cigaretes, kas ir alternatīva tabakas izstrādājumiem. Jaunzēlandē, doktora Muraja Laugesena (Murray Laugesen) laboratorijā tika veikti elektronisko cigarešu pētījumi, kuros tika gūts apstiprinājums šo cigarešu priekšrocībai attiecībā pret tabakas izstrādājumiem. Savus komentārus un viedokļus par elektroniskajām cigaretēm sniedz pasaules mēroga speciālisti - Mihaels Siegels (Michael Siegel), „Tobacco Harm Reduction Consultings Agency direktors un doktors Andrians Pains (Adrian Payne), „International Union Against Cancer” un „World Health Organization” pārstāvis Deivids Sveansors ( David Sweanor), kā arī Latvijas elektronisko cigarešu zīmola „Brilliant” pārstāvis Roberts Finsters.
Pētījumi un pasaules speciālistu viedokļi par elektroniskajām cigaretēm

Pirmā elektroniskā cigarete tika radīta Ķīnā 2003.gadā, to izstrādāja „Golden Dragon Group”, šādas cigaretes izstrādes iemesls bija akcīzes nodokļu ieņēmumu nepietiekamība no tabakas produktiem, kas nespēja segt veselības aprūpes izmaksas, ko izraisīja smēķēšana. Ķīnā vien smēķē ap 320 miljoni iedzīvotāju, kas sastāda 1/3 daļu pasaules smēķētāju, no kuriem katru gadu mirst miljons iedzīvotāju. Nāves cēlonis ir veselības traucējumi, ko izraisa smēķēšana un pasīvā smēķēšana.  Iemesls augstajam smēķētāju skaitam ir meklējams smēķēšanas uzsākšanai agrā vecumā, kas ir aktuāla problēma visā pasaulē. Ķīnā smēķē 9 miljoni jauniešu. Pasaulei ir nepieciešama alternatīva, kas būtu mazāk kaitīga smēķētājiem, un, pats galvenais, apkārt esošajiem cilvēkiem.

Līdz šim brīdim nav kopēja viedokļa, kas noteiktu likumisko statusu elektroniskajām cigaretēm.  Katrā valstī ir atšķirīga attieksme pret elektroniskajām cigaretēm, piemēram, Nīderlandē ir atļauta elektronisko cigarešu tirdzniecība, kā arī lietošana, tāpat Austrālijā, kur elektroniskajām cigaretēm ir CE zīme, kas apliecina, ka  šis produkts pilda Eiropas Savienības veselības, drošības un vides prasības, savukārt, Lielbritānijā un ASV ir atļauta elektronisko cigarešu izplatīšana, lietošana un pat reklamēšana. Latvijā ir atļauta šīs produkcijas realizēšana. 

Lai pārbaudītu elektronisko cigarešu ietekmi uz organismu, doktors Murajs Laugesens (Murray Laugesen) veica klīniskos pētījumus Jaunzēlandes laboratorijā. Veicot rūpīgu elektronisko cigarešu pārbaudi, tika atklātas galvenās sastāvdaļas - nikotīns (nikotīna kārtridžos) un propilēnglikols, kas rada dūmu efektu, kura daudzums kārtridžā sastāda 85 – 90%. Pēc laboratorijas ziņojuma propilēnglikols (C3H8O2) ir pilnībā ūdenī šķīstoša viela, kuru izmanto ne tikai farmācijā, bet arī dažādu smēru sastāvā, dzīvnieku, tā sauktajā, slapjā barībā, lai mitrinātu tās sastāvu, kā arī ūdens pīpju tabakas sastāvā. Pārtikas rūpniecībā šo vielu izmanto konservantos.

Lai konstatētu šīs vielas ietekmi uz organismu, tika veikti pētījumi ar žurkām. Žurkām propilēnglikols tika piegādāts 60 stundas divu nedēļu laikā, saražojot 1800mg/m3 lielu koncentrātu dūmu veidā. Tika veikti pētījumi arī ar pērtiķiem, lai noskaidrotu propilēnglikola  ietekmi uz organismu, ja tas tiek lietots maksimālās devās katru dienu 12 – 18 mēnešu ilgā periodā. Eksperimenta noslēgumā tika konstatēts, ka propilēnglikola radītais tvaiks nerada nekādas briesmas žurkām un pērtiķiem, un nekādas būtiskas izmaiņas netika konstatētas. Žurku un pērtiķu asins sastāvs, urīna analīzes, nieru pārbaužu testi un auglības testi bija normas robežās un nebija būtisku atšķirību, salīdzinot ar žurkām un pērtiķiem, kas netika pakļauti eksperimentam. Propilēnglikolu pilnībā uzsūc zarnu trakta sieniņas. Šī viela daļēji no organisma tiek izvadīta caur nierēm un ādu.   

Doktors un profesors Mihaels Siegels (Michael Siegel), kurš aizrautīgi pēta tabakas izstrādājumus,  intervijā atklāj: „Protams, ne tabakas izstrādājumi, ne elektroniskās cigaretes nav veselīga dzīves veida pamats un nav jāuztver kā norma,  šeit vairāk vēlos akcentēt to, ka elektroniskās cigaretes ir krietni veselīgākas par tabakas izstrādājumiem. Ieelpot nikotīnu ir daudz drošāk, nekā ieelpot nikotīnu un vēl tūkstošiem citu ķīmisku vielu, kas rodas degšanas procesā, kuru starpā ir vairāk nekā  40 dažādu kancerogēnu.”

„Tobacco Harm Reduction Consultings Agency” direktors un doktors Andrians Pains (Adrian Payne) dalās pārdomās par elektronisko cigareti: „Vai mums maz ir skaidra šī atšķirība starp nikotīna uzņemšanu parastajās tabakas cigaretēs un elektroniskajās cigaretēs? Nikotīna sadegšana un iztvaikošana abos gadījumos ir vienāda, lietotājs uzņem nikotīnu. Abi procesi ietver sevī siltuma radīšanu, kas iztvaicē nikotīnu, tomēr galvenā atšķirība ir pārējā sastāvā. Tabakas cigarešu degšanas procesā rodas vēl 4000 dažādu ķīmisku vielu izgarojumi, kurus uzņem cigarešu lietotāji, kamēr elektroniskās cigaretēs tas nenotiek. Protams, vēl ir jāveic pētījumi, kā elektronisko cigarešu komponenti ietekmē lietotāja veselību ilgākā laika periodā, šeit runājot par 10 līdz 40 gadiem, tomēr, pamatojoties uz pašreizējiem faktiem un pētījumiem, elektronisko cigarešu negatīvā ietekme ir krietni mazāka par parasto cigarešu ietekmi!”

„World Health Organization” pārstāvis Deivids Sveansors ( David Sweanor) stāsta: „Tabakas izstrādājumi tirgū dominē jau vairākus gadu simtus, ikviens mēģinājums ieviest alternatīvu tiks skeptiski uztverts gan no tabakas ražotāju, gan tās patērētāju puses. Stāsts ir par elektronisko cigarešu pozicionēšanu tirgū,  kāds izplatītājs ASV kļūdaini pasludināja, ka elektroniskās cigaretes atbalsta Pasaules Veselības organizācija (World Health organization), bet tā nav taisnība! Elektroniskās cigaretes varētu būt alternatīva smēķēšanas atmešanai. Pats sen neesmu lietojis tabakas izstrādājumus, tomēr testējot elektronisko cigareti bez nikotīna, aptvēru, ko šis izstrādājums mums var nest nākotne – daudzi cilvēki smēķē nevis tāpēc, ka vēlas uzņemt nikotīnu, bet gan tāpēc, ka vēlas apmierināt psiholoģiskās vajadzības – tad nu lūk, krietni veselīgāks veids kā smēķēt.”

Savu viedokli par elektroniskajām cigaretēm sniedz Latvijas elektronisko cigarešu zīmola „Brilliant” pārstāvis Roberts Finsters: „Protams, elektroniskās cigaretes Latvijā vēl joprojām ir jaunums, jo daudzi cilvēki nezina, kas ir šie izstrādājumi un, ko no tiem gaidīt, kā arī vēl arvien nav sakārtota Latvijas likumdošana šajā jautājumā. Elektroniskās cigaretes nav pielīdzināmas parastajām tabakas cigaretēm, jo process, kā cilvēka organisms uzņem nikotīnu, ir pavisam citādāks -  ievelkot elektronisko cigareti, gaiss iziet cauri šaurām sprauslām, kuru malās no gaisa nelielā spiediena rodas mitrums, kurš elektroniskas ierīces karsēšanas rezultātā rada dūmu efektu. Katrs pats var izvēlēties lietot dažāda stipruma nikotīna vai bez nikotīna kārtridžus, šādā veidā apmierinot tikai psiholoģiskās vēlmes.”

Lai arī pasaule elektroniskās cigaretes pazīst kopš 2003.gada, Eiropā un it sevišķi Latvijā tas vēl ir jaunums, kas izsauc dažāda spektra emocijas un viedokļus. Sīkāka informācija par elektroniskajām cigaretēm meklējama „Brilliant” mājas lapā – www.brilliantcigs.com

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV