Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Izdots jauns videomateriāls par latviešu seno amatu prasmēm

Baiba Bože, 31.03.2010. 12:29

Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra izdevusi Vides Filmu studijas veidoto videomateriālu „8 brīnumlietas, ko latvieši joprojām dara” („8 Amazing Things That Latvians Still Do”). DVD tapšanas galvenais mērķis bija saglabāt un popularizēt senās prasmes, lai nākamās paaudzes varētu mācīties, kopt un uzturēt dzīvas šīs tradīcijas.
Izdots jauns videomateriāls par latviešu seno amatu prasmēm

Jaunais videomateriāls apkopo astoņu meistaru astoņus amatus, kas prezentē Latvijas tradicionālo kultūru pasaulē. Šie meistari piedalījās arī 2009.gada rudenī Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūras aizsāktajā unikālajā projektā Tradicionālo prasmju skola. Astoņas brīnumlietas, kas iemūžinātas DVD, ir maizes cepšana Viļakas novadā, puzuru veidošana Jelgavā, lielo lakatu aušana Piebalgā, nēģu zveja Salacgrīvā, peterņu pīšana (no lina auklas pītas vīzes) Ludzā, seno mūzikas instrumentu izgatavošana Gaigalavā, vienkoču darināšana Līgatnē un cimdu adīšanas skola Rucavā.

Videomateriāls veidots divās daļās – pirmā iepazīstina ar amatu meistariem viņu ierastajā ikdienas vidē, savukārt otrā parādīts, kā katram pašam apgūt konkrēto prasmi vai amatu.

Pie DVD strādājuši: operatori - Uldis Cekulis, Juris Zemītis un Valdis Celmiņš, režisors - Uģis Olte, scenārija autors - Valdis Ābols, skaņu režisori - Ilvars Vēģis un Aigars Endzelis, producents - Uldis Cekulis.

Filma ir latviešu valodā ar subtitriem angļu valodā, tās garums - 107 minūtes. Videomateriāls varētu būt brīnišķīga dāvana arī ārvalstu viesiem, lai reprezentētu Latvijas tradicionālo kultūru pasaulē.

Aģentūras mājas lapā www.nkmva.gov.lv  iespējams noskatīties vienu fragmentu no jaunā DVD, turpat pieejama arī pilna diska anotācija. 

DVD iespējams iegādāties Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūrā Rīgā, Pils laukumā 4, trešajā stāvā. Informācija pa tālruni 67228985.

Apgūsti sentēvu prasmes! 


» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV