Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Sēdošs darbs un stress arvien biežāk veicina saslimšanu ar vielmaiņas un sirds asinsvadu slimībām

Zane Rudoviča, 09.04.2010. 09:40

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību tām slimībām, ar kurām mūsdienu dzīvesveida dēļ Latvijā un pasaulē saskaras arvien vairāk cilvēku, mediķu vidū radot satraukumu par bīstamo saslimšanu straujāku izplatību, medicīnas sabiedrība „ARS” aprīlī izsludina veselības profilakses mēnesi.

Sēdoša darba, hroniska stresa, neveselīgu ēšanas paradumu un mazaktīva dzīvesveida dēļ arī Latvijā parādījusies izteikti negatīva tendence – ļoti augsta saslimstība ar cukura diabētu, sirds un asinsvadu slimībām.

Medicīnas sabiedrībā „ARS” praktizējošie terapeiti pēdējo gadu laikā novērojuši izteiktu to pacientu skaita pieaugumu, kuriem novēro cukura diabēta riska faktorus, proti, patlaban jau katram desmitajam pacientam tiek konstatēta nosliece uz šo slimību.

Savukārt paaugstināts asinsspiediens tiek atklāts vidēji katram piektajam pacientam, liecina „ARS” mediķu prakse. Satraucošākais, pēc ārstu domām, ir fakts, ka sirds un asinsvadu slimības tiek diagnosticētas arvien jaunākiem cilvēkiem. „Agrāk šīs bīstamās slimības biežāk tika atklātas cilvēkiem 40 - 50 gadu vecumā, taču patlaban tās tiek konstatētas cilvēkiem jau no 30 gadu vecuma,” norāda „ARS” terapijas nodaļas vadītāja Līga Zvaigzne.

Aizvien biežāk sastopamas arī onkoloģiskās saslimšanas, taču, regulāri apmeklējot profilaktiskās apskates, tās iespējams atklāt jau to agrīnā stadijā, un tādā gadījumā iespēja pilnībā izveseļoties būs daudz lielāka. Profilaktiskās apskates laikā ārsts novērtē iespējamo pacienta risku saslimt ar onkoloģiskām saslimšanām un nepieciešamības gadījumā iesaka izmeklējumus un vēža skrīninga programmas.

„ARS” speciālisti uzsver, ka savlaicīgas veselības pārbaudes un diagnostika ļauj laikus uzsākt ārstēšanu, novērst smagas komplikācijas, pat izvairīties no bīstamajām slimībām. Turklāt atveseļošanās un slimību veiksmīga ārstēšana, tās diagnosticējot sākotnējā stadijā, izmaksās krietni mazāk, nekā atklājot slimību kādā no vēlākām tās fāzēm. Tas jo īpaši svarīgi ir laikā, kad ekonomiskās krīzes ietekmē finansiālie resursi cilvēkiem kļuvuši ierobežotāki.

Pasaulē un arī Latvijā diabēta pacientu skaits strauji palielinās –Latvijā reģistrēti vairāk nekā 63 000 cukura diabēta slimnieku, savukārt visā pasaulē – 170 miljoni. Turklāt, kā liecina Pasaules Veselības organizācijas prognozes, cukura diabēta slimnieku skaits Eiropas valstīs līdz 2025.gadam palielināsies par 50%.

Jau pašlaik cukura diabēts ir piektais izplatītākais nāves cēlonis pasaulē – ik minūti no šīs slimības mirst seši cilvēki. Tas izraisījis tikpat daudzu cilvēku nāvi kā HIV/AIDS. Jāatzīmē, ka smagās slimības riska faktorus iespējams novērst, ievērojot ārsta rekomendācijas, bet, regulāri pārbaudot cukura līmeni asinīs, slimība tiek atklāta agrāk, kas ļauj attālināt komplikāciju rašanos un uzlabo dzīves kvalitāti.

Tikpat svarīgi ir kontrolēt un laikus ārstēt paaugstinātu asinsspiedienu un lipīdu (asins tauku, piemēram, holesterīna, triglicerīdu) līmeni asinīs. Latvijas Kardioloģijas institūta Sirds veselības Šķērsgriezuma epidemioloģiskā pētījuma (2009) dati liecina, ka paaugstināts asinsspiediens ir 52,8% vīriešu un 41,8% sieviešu Latvijā. Tieši kardiovaskulārās jeb sirds un asinsvadu saslimšanas ir visbiežākais nāves cēlonis ES, izraisot aptuveni 2 miljonu cilvēku nāvi gadā.

Vēloties pievērst cilvēku uzmanību šīm nopietnajām slimībām, medicīnas sabiedrība „ARS” aprīlī izsludina veselības profilakses mēnesi, kura laikā terapeita profilaktiskā apskate un dažādu izmeklējumu veikšana tiek piedāvāta par pazeminātām cenām.

Medicīnas sabiedrības „ARS” speciālisti arī atgādina, ka aprīlis ir pēdējais labvēlīgais laiks, lai vakcinētos pret ērču encefalītu. Mudinot cilvēkus neatlikt vakcinēšanos šogad, kad tiek prognozēta jo īpaši liela ērču aktivitāte, vakcīnas pret ērču encefalītu tiek piedāvātas ar īpašu atlaidi.

Plašāku informāciju par speciālistiem, kā arī atlaidēm iespējams iegūt http://www.ars-med.lv/start.php?lang=lv&id=115 vai zvanot uz klientu servisu pa tālruni 67201007. Iespējams arī sekot līdzi jaunumiem www.twitter.com/Klinika_ars un www.draugiem.lv/ars. 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV