Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Pētījums: glāze sulas no rīta uzlabo skolēnu koncentrēšanās spējas mācībām par 42%

Signe Znotiņa, 12.04.2010. 12:34

Izglītojošās kampaņas „Īsta sula katru rītu” ietvaros veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka dzerot glāzi sulas no rītiem skolēnu koncentrēšanās un precizitāte var uzlaboties pat par 42%. 
Pētījums: glāze sulas no rīta uzlabo skolēnu koncentrēšanās spējas mācībām par 42%

Pētījuma laikā, no rītiem izdzerot glāzi sulas, augstas vai ļoti augstas koncentrēšanās spējas uzrādīja 67% skolēnu. Turpretī nedzerot sulas augstas vai ļoti augstas koncentrēšanās spējas izrādīja vien 47% bērnu.

Sulas uzlabo smadzeņu darbību

Sulas, pateicoties to sastāvā esošajiem ogļhidrātiem, ir vērtīgs enerģijas avots. Tās uzlabo smadzeņu darbību, ļauj justies možākam, uzlabo darbaspējas un koncentrēšanās spējas. 

Sulu ekspertu padome iesaka sulas iekļaut bērnu brokastīs, lai tādā veidā uzlabotu mācīšanās prasmes un ļautu bērniem vieglāk koncentrēties mācībām. 

Inga Pūce, Sulu ekspertu padomes pārstāve, uztura speciāliste, „Figūras draugi” konsultante: „Sulu sastāvā esošie augļu cukuri sniedz dabīgu enerģiju. Turklāt sulu sastāvā esošā fruktoze veicinās ilgāku sāta sajūtas saglabāšanos, jo tā organismā uzsūcas pakāpeniski un atšķirībā no parastā cukura pasargā organismu no strauja enerģijas kāpuma un krituma, nodrošinot enerģiju ilgākam laikam.” 

Par veikto pētījumu, tā norisi

Pētījumā piedalījās aptuveni 50 Rīgas Kristīgās vidusskolas 5. un 6. klašu skolēni vecumā no 11 līdz 12 gadiem. Tas tika veikts psiholoģes Agnes Rožlapas-Grases uzraudzībā, un tā mērķis bija noskaidrot, vai saskaņā ar teoriju un ekspertu viedokļiem sulu lietošana uzlabo uzmanības koncentrēšanās spējas skolēniem. 

Pētījumam tika izmantots tests „Korektūras proves”, kas ir uzmanības īpatnību izpēte.

Pēc testa rezultātiem var spriest par to, kā skolēns izprot un pieņem, un saprot mācību uzdevumu, cik sekmīgi viņš koncentrē uzmanību mācību uzdevumam, cik ātri nogurst no intensīva, pastāvīga darba. 

Pirmajās divās pētījuma dienās skolēni veica testu uzmanības koncentrēšanas spēju un precizitātes līmeņa noteikšanai bez sulas lietošanas, lai noteiktu vispārējos rādītājus. Nākamajās dienās skolēni no rīta izdzēra glāzi apelsīnu sulas un nākamo divu stundu laikā veica testu.

Pētījumam tika izmantota pašmāju sulu ražotāja CIDO 100% apelsīnu sula.

Sulu ekspertu padome un kampaņa „Īsta sula katru rītu”

Sulu ekspertu padome uzsākusi jaunu izglītojošu kampaņu „Īsta sula katru rītu” (www.istasula.lv), ar kuras starpniecību jau trešo gadu sabiedrību informē par sulu vērtīgajām īpašībām, dabīgumu un arī veselīgumu. Šogad eksperti izglītos, kāpēc sulas ir vērtīgs enerģijas avots. 

Sulu ekspertu padomē ir apvienojušies savā arodā labi zināmi speciālisti: Veselīga dzīvesveida kluba „Figūras draugi” konsultante un uztura speciāliste Inga Pūce, Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes docente Solvita Kampuse, Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Ilze Lejasbuda, Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore un Uztura padomes pārstāve Inga Šmate, Gaiļezera slimnīcas Terapijas nodaļas vadītājs Edmunds Jansons, Latvijas Pediatru asociācijas prezidents un profesors Enoks Biķis, „Veselības centrs 4” ārste Linda Kapteine, fitnesa eksperts Māris Šveiduks, pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs un lielākie sulu ražotāji Latvijā.

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV