Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Aldara Papardes indekss: Papardes ziedu atraduši 45% latvijas iedzīvotāju

Laura Krastiņa, 16.06.2010. 14:40

Latvijas lielākās alus darītavas "Aldaris" pētījumā "Aldara Papardes indekss" noskaidroti Jāņu tradīciju ievērošanas paradumi Latvijā, kā arī iedzīvotāju un dažādu sociālo grupu attieksme un zināšanas par Jāņu tradīcijām. Gandrīz 80% aptaujāto atzina, ka ievēro Jāņu tradīcijas, un kā biežāk piekopto tradīciju min alus dzeršanu – 48%. Līdz šim mazāki panākumi bijuši ar papardes zieda meklēšanu, jo to atraduši mazāk nekā puse – 45%.
Aldara Papardes indekss: Papardes ziedu atraduši 45% latvijas iedzīvotāju

Kā nākamās populārākās tradīcijas aiz alus dzeršanas, ko Jāņos ievēro Latvijas iedzīvotāji, ir vainagu pīšana (32%), Līgo dziesmu dziedāšana (31%) un lēkšana pāri ugunskuram (30%). Savukārt vismazāk cilvēki piekopj tādas tradīcijas kā kailo skrējiens un vārtīšanās rīta rasā. Piektā daļa atzinusi, ka Jāņu tradīcijas vispār neievēro.

Aldara Papardes indekss liecina, ka gandrīz visi aptaujātie zina, kas ir papardes zieds, tomēr atšķirīga ir izpratne par tā skaidrojumu. 49% no visiem aptaujātajiem atzina, ka tie ir mīlas prieki Jāņu naktī, bet 39% uzskata, ka tas ir tikai mīts. Mīlas prieku versiju vairāk atbalsta arī laucinieki un citu pilsētu iedzīvotāji, kamēr rīdzinieki vairāk sliecas uz mīta versijas pusi.

Tikai 12% papardes ziedu ir atraduši 1 - 2 reizes, bet 11 % to atrod katru gadu. 21% aptaujāto atzina, ka netic papardes zieda eksistencei.

Jāatzīmē, ka vīrieši papardes zieda meklēšanā un atrašanā ir bijuši divkārt veiksmīgāki nekā sievietes. Turklāt ļoti aktuāla papardes zieda meklēšana ir vīriešiem līdz 30 gadiem.

Ināra Šure, a/s Aldaris valdes priekšsēdētāja: „Jāņi vienmēr bijuši jautri svētki ar zināmu devu humora, ar mītisko papardes zieda meklēšanu, lēkšanu pāri ugunskuram, dziesmām, dejām un alu. Mums, protams, ir liels prieks, ka tieši alus dzeršana ir neatņemama Jāņu tradīcija un tas ir populārākais dzēriens, ko pieaugušie izvēlas šajos svētkos. Ar šī mūsu nelielā pētījuma rezultātiem mēs vēlamies ieskandināt Jāņu tuvošanos un atgādināt gan par ierastām, gan nedaudz piemirstām, bet jaukajām Jāņu tradīcijām."

Tāpat kā latviešu, arī lielākā daļa krievu tautības cilvēku svin Jāņus un ievēro tradīcijas. Aldara Papardes indekss atklāj, ka līdzīgi kā latvieši, arī krievu kopienas pārstāvji visbiežāk no Jāņu tradīcijām ievēro alus dzeršanu (41%), bet citas tradīcijas piekopj ievērojami retāk.

Noskaidrotas arī divas svarīgākās lietas, no kurām cilvēki Jāņos vismazāk būtu gatavi atteikties, – ugunskurs un draugi.

Aldara Papardes indekss tapis, Aldarim sadarbojoties ar iknedēļas interneta aptauju Snapshots.

Aldaris ir dibināts 1865. gadā un ir lielākā alus darītava Latvijā, kā arī viena no lielākajām Baltijas valstīs. Aldaris ir Carlsberg Group uzņēmums. Aldara produktu portfelī ir aptuveni 50 dažādu dzērienu, kas pārstāv piecas grupas – alu, dzeramo ūdeni, alkoholiskos kokteiļus, bezalkoholiskos dzērienus un enerģijas dzērienus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV