Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Aldara Papardes indekss: 80% ievēro Jāņu tradīcijas

Laura Krastiņa, 21.06.2010. 10:19

Latvijas lielākās alus darītavas Aldaris pētījumā Aldara Papardes indekss noskaidrots, ka aptuveni 80% cilvēku ievēro Jāņu tradīcijas, un kā biežāk piekopto tradīciju min alus dzeršanu – 48%. Kā nākamās populārākās tradīcijas pēc alus dzeršanas tiek minētas vainagu pīšana (32%), Līgo dziesmu dziedāšana (31%) un lēkšana pāri ugunskuram (30%). Vismazāk cilvēki ievēro tādas tradīcijas kā kailo skrējiens un vārtīšanās rīta rasā. Piektā daļa atzinusi, ka Jāņu tradīcijas vispār neievēro.

Aldara Papardes indekss arī rāda, ka gandrīz visi aptaujātie zina, kas ir papardes zieds, tomēr atšķirīga ir izpratne par tā skaidrojumu. 49% no visiem aptaujātajiem atzina, ka tie ir mīlas prieki Jāņu naktī, bet 39% uzskata, ka tas ir tikai mīts.

Neskatoties uz to, ka daudzi zina, kas ir papardes zieds, ar tā meklēšanu tik labi nav veicies, jo to atraduši mazāk nekā puse – 45%. Tikai 12% papardes ziedu ir atraduši 1 līdz 2 reizes, bet 11% to atrod katru gadu. Papardes zieda eksistencei netic 21% aptaujāto.

Savukārt vīrieši papardes zieda meklēšanā un atrašanā ir bijuši divkārt veiksmīgāki nekā sievietes. Turklāt ļoti aktuāla papardes zieda meklēšana ir vīriešiem līdz 30 gadiem.

Ināra Šure, a/s Aldaris valdes priekšsēdētāja: „Jāņi vienmēr bijuši jautri svētki ar zināmu devu humora, ar mītisko papardes zieda meklēšanu, dziesmām, dejām un alu. Mums, protams, ir liels prieks, ka tieši alus dzeršana ir neatņemama Jāņu tradīcija, un tas ir populārākais dzēriens, ko pieaugušie izvēlas šajos svētkos. Ar šī mūsu nelielā pētījuma rezultātiem mēs vēlamies atgādināt gan par ierastām, gan nedaudz piemirstām, bet jaukajām Jāņu tradīcijām."

Aptaujātie atzina, ka, izvēloties dzērienus Līgo vakaram, priekšroku dod alum (62%), sulai (26%) un limonādei (18%), pēc kuriem seko citi dzērieni.

Noskaidrotas arī divas svarīgākās lietas, no kurām cilvēki Jāņos vismazāk būtu gatavi atteikties, – ugunskurs un draugi.

Tāpat kā latviešu, arī lielākā daļa krievu tautības cilvēku svin Jāņus un ievēro tradīcijas. Aldara Papardes indekss atklāj, ka līdzīgi kā latvieši, arī krievu kopienas pārstāvji visbiežāk no Jāņu tradīcijām ievēro alus dzeršanu (41%), bet citas tradīcijas piekopj ievērojami retāk.

Aldara Papardes indekss tapis, Aldarim sadarbojoties ar iknedēļas interneta aptauju Snapshots.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV