Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Radīts padomdevējs, kā atbildīgi „veidot attiecības" ar alkoholu

Zane Rudoviča, 30.06.2010. 16:18

Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs vai viņa tuvinieki ir saskārušies ar alkohola radītām problēmām, liecina statistikas dati. Tādēļ, aktualizējot sabiedrībā diskusiju par atbildīgu alkohola lietošanu, Latvijas Alkoholisko dzērienu ražotāju un izplatītāju asociācija (LADRIA) iesaistījusies starptautiskā sociālās atbildības projektā „Responsible drinking" („Dzer atbildīgi") un radījusi mājas lapu www.dzeratbildigi.lv.
Radīts padomdevējs, kā atbildīgi „veidot attiecības" ar alkoholu

Vai zinājāt, ka vīriešiem pieļaujamā dienas deva ir trīs līdz četras alkohola vienības, bet sievietēm aptuveni uz pusi mazāk? Vai bijāt novērojuši, ka sievietēm reibuma stāvoklis saglabājas ilgāk? Vai zinājāt, ka ļoti daudzus autovadītājus „iegāž" tieši vieglais alkohols? Vai paģiru mazināšanai esat izmēģinājuši vidēji stipru tēju ar citronu un medu? Šo, kā arī daudz ko citu par alkohola lietošanu un tās seku mazināšanu no 30.jūnija ikviens var uzzināt mājas lapā www.dzeratbildigi.lv!

Mājas lapas saturs izstrādāts sadarbībā ar ārstiem-narkologiem, un tematiskās sadaļas paredzētas dažādām mērķauditorijām - vīriešiem, sievietēm, grūtniecēm, jauniešiem un viņu vecākiem. Mājas lapā apkopoti tipiskākie stereotipi par alkohola lietošanu, īsi un kodolīgi atspoguļoti fakti par alkohola patērēšanas paradumiem un situāciju Latvijā. Lapas saturs aptver arī tēmas, kā alkohols ietekmē veselību, automašīnas vadīšanu, savstarpējās attiecības un citas dzīves jomas. Piemēram, dāmām interesanta būs sadaļa par alkoholu un kalorijām, vecākiem – par to, kā runāt ar pusaudzi, kurš sācis lietot alkoholu, savukārt autovadītājiem – kā noteikt pieļaujamās alkohola devas.

„Lai arī LADRIA pārstāv spirta un alkoholisko dzērienu ražošanas un izplatīšanas uzņēmumus, kuriem peļņa nav nebūtiska, tie ievēro noteiktus un sabiedrībai pieņemamus principus šīs peļņas gūšanai, iestājoties par atbildīgu alkohola patērēšanu. Mēs vēlamies novērst postu, ko nereti rada pārmērīga alkohola lietošana, kad bieži nezināšanas un palīdzības trūkuma dēļ cilvēks īsā laika posmā degradējas. Tā vietā vēlamies sniegt lietderīgu informāciju, lai sabiedrība, tostarp mūsu patērētājs, būtu izglītota un spētu kvalitatīvi, atbildīgi pret sevi un citiem baudīt alkoholiskos dzērienus," stāsta Kārlis Andersons, LADRIA valdes priekšsēdētājs un AS „Latvijas balzams" ģenerāldirektors.

Kopā ar profesionāliem mediķiem sagatavotā informācija palīdzēs laikus konstatēt alkoholisma problēmas un norādīs, kur meklēt palīdzību. Tāpat mājas lapā ir pieejami padomi, kā kontrolēt alkohola patēriņu, kā izvairīties no paģirām un pārliecināties, ka alkohola koncentrācija asinīs ir mazinājusies vai pavisam zudusi.

Lai veicinātu diskusiju par atbildīgu alkohola lietošanu, jau patlaban www.dzeratbildigi.lv lapā anonīmi var uzdot jautājumus ārstam. Savukārt tuvākajā laikā to plānots attīstīt ar papildu interaktīvām spēlēm un testiem.

Informācijas sagatavošanā izmantoti dažādi informācijas avoti, tajā skaitā biedrības „Latvijas Anonīmo Alkoholiķu sadraudzība" dati. Tekstā minētā viena alkohola deva ir pielīdzināma desmit mililitriem tīra (100%) alkohola.

LADRIA kā Starptautiskās alkohola ražotāju asociācijas pārstāve Latvijā projekta „Responsible drinking" ietvaros plānojis arī citas sociālās atbildības aktivitātes. LADRIA biedri ir AS „Latvijas balzams", SIA „Jaunpagasts Plus" un SIA „AV&D".

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV