Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Karstais laiks saasina pastiprinātas svīšanas problēmu

Elīna Dreimane, 05.07.2010. 10:38

Pētījumā par hiperhidrozi jeb pastiprinātu svīšanu noskaidrots, ka 58% cilvēku, kas saskaras ar šo problēmu, tā nopietni traucē profesionālajai darbībai*. Cilvēkiem, kuriem karstās vasaras dienas jāpavada birojos, paaugstināta gaisa temperatūra vēl vairāk saasina pastiprinātu svīšanu un negatīvi ietekmē veicamos pienākumus.

Pastiprināta svīšana ir atkarīga no fizioloģiskajām īpatnībām, nevis gaisa temperatūras, tomēr cilvēkiem, kas ikdienā saskaras ar šo problēmu, vēl jo grūtāk ir ar to sadzīvot laikā, kad gaisa temperatūra sasniedz vasarai raksturīgos grādus.

Speciālisti norāda, ka, neskatoties uz mūsdienu medicīnas iespējām šo problēmu novērst, tikai neliela daļa cilvēku, kuriem pastiprināta svīšana rada diskomfortu, meklē profesionālu palīdzību.

Psiholoģe Jolanta Cihanoviča stāsta, ka pastiprinātai svīšanai var būt gan medicīnisks, gan psiholoģisks iemesls. Ja svīšana ir pēkšņa, iepriekš nav tikusi novērota, tas var būt saistīts ar kādu neparastu situāciju, emocionālo stāvokli, kurā cilvēks nonāk. Arī tad, ja cilvēks dzīvo pastāvīgā stresā, viņam var būt novērojama pastiprināta svīšana. Turklāt, ja šī problēma cilvēkam rada diskomfortu, stress var kļūt arvien lielāks.

„Lai meklētu risinājumus, būtiskākais ir saprast tieši pastiprinātās svīšanas cēloņus. Noteikti ir svarīgi pārbaudīt vai cēlonis ir medicīnisks un ja tā, sekot ārsta norādījumiem, lai to izārstētu, jo svīšana var būt sekas kādai saslimšanai. Gadījumā, ja svīšana jau ir kā sava veida saslimšana, vai tā, piemēram, ir iedzimta, jāmeklē sev piemērotākie risinājumi cīņai ar svīšanu. Savukārt, ja cēlonis ir psiholoģisks, arī tad nepieciešams parūpēties par sevi, iespēju robežās mēģināt nodrošināt sev stabilitāti un drošību, rūpēties par sevi," norāda J.Cihanoviča.

Plastikas ķirurgs Jānis Ģīlis uzsver, ka svīšana ir pilnīgi normāls, ikvienam cilvēkam nepieciešams fizioloģisks process, tomēr pastiprināta svīšana cilvēkam var traucēt normāli iekļauties sabiedrībā, komunicēt ar citiem cilvēkiem un pretējo dzimumu, kā arī tiekties pēc sasniegumiem profesionālajā dzīvē.

„Lai samazinātu svīšanu un reizē nepatīkamo aromātu, ko tā rada, tiek izmantoti dažādi antiperspiranti un dezodoranti, kuru sastāvā mēdz būt alumīnija sāļi, minerāli un ēteriskās eļļas. Tomēr pie izteiktas hiperhidrozes šie līdzekļi var būt maz efektīvi, neļaujot cilvēkam dzīvot bez diskomforta.

Līdz šim zināmā efektīvākā metode cīņai ar pastiprinātu svīšanu ir zemādas botulīna toksīna A injekcijas. Vielas iedarbības princips ir bloķēt nervu sistēmas impulsu uz sviedru dziedzeriem, kā rezultātā iespējams samazināt svīšanu apstrādātajās zonās uz 4 līdz 8 mēnešiem,"J. Ģīlis.

J.Cihanoviča uzsver, ka svarīgākais ir apzināties, ka pastiprināta svīšana nav problēma, par kuru jākautrējas un jānoslēdzas sevī, bet gan ir jādodas meklēt risinājumu, kas katram cilvēkam var būt savs.

*datu avots: starptautiskie dermatologu pētījumi par hiperhidrozi un to ietekmi uz indivīdiem ar hiperhidrozi.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV