Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Kā karstā laikā izvairīties no saindēšanās ar pārtiku?

Margrieta Akmens, 06.07.2010. 12:41

Vasarā cilvēki biežāk ceļo un biežāk apmeklē publiskus pasākumus, līdzi ņemot arī pārtiku – augļus, maizītes u.c. Vienlaikus vasarā karstā laika dēļ ir vislielākais risks saindēties ar pārtiku. Taču, ja zina pāris interesantus faktus par mikroorganismu dzīvi un ievēro dažus vienkāršus padomus, tad nepatīkamo piedzīvojumu var novērst. Konsultē SIA „Latvija Statoil" Kvalitātes vadītāja Laima Volkova.
Kā karstā laikā izvairīties no saindēšanās ar pārtiku?

1.Vecais, labais likums - pirms ēšanas ar ziepēm jānomazgā rokas. Ja ūdens un ziepes nav pieejams, tad var izmantot īpaši roku dezinficēšanai paredzētu līdzekli, kas nopērkams aptiekās, saimniecības preču veikalos un ērtas iepirkšanās vietās.

Ja ziemā rokām „pielīp" aktuālie sezonas vīrusi, tad vasarā plaukstas, kas allaž ir slitas un mitras, ir ļoti iecienījuši mikroorganismi, kas, nonākuši vēderā, ierosina saindēšanos.

2.Pirms ēšanas rūpīgi jānomazgā kā augļi, tā dārzeņi. Ja saskaņā ar recepti jāizmanto svaigas olas, arī tās jānomazgā ar ziepēm.

Arī uz augļiem un dārzeņiem mīt liela mikroorganismu dažādība, tostarp, piemēram, zarnu nūjiņas. Ja augļus/dārzeņus ēdam svaigus, apēdam tās kopā ar ēdienu. Augļus/dārzeņus apstrādājot termiski, tās iet bojā.

3.Olas, zivis, gaļa un citi olbaltumvielām bagāti produkti, kas ātri bojājas, jāglabā ledusskapī - ~ +4 °C. Tātad arī maizītes u.tml. vajadzētu notiesāt īsi pēc izņemšanas no aukstumvitrīnas pat tad, ja maltīte paredzēta piknikā vai brīvdabas kultūras pasākuma laikā.

Mikroorganismi vislabprātāk vairojas temperatūras diapazonā no + 4 līdz + 63 °C. Vislabāk tie jūtas +37 °C. Tāpēc arī tad, ja veikalā nopirkts gluži svaigs un kvalitatīvs produkts, dažas stundas ilgā pastaigā tajā jau var savairoties patogēnie (bīstamie) mikroorganismi. Bet slikta smaka, vai vizuālas pārmaiņas par to vēl nebrīdina.

4.Ja kaut ko karsē (vāra, vai cep), tad kārtīgi!

Sildot no ledusskapja izņemtu maltīti, noteikti jāatceras – tā jāuzkarsē vismaz līdz +72 °C. Ja ēdiens tiek uzsildīts vien līdz, piemēram, +50 °C, tas ir kā starta šāviens mikroorganismiem veicīgi vairoties. (Skat. 3. punktu)

5.Jāizvairās no jēlu produktu (gaļas, zivju, olu) tiešas saskares ar patēriņam gatavu ēdienu. Jēlu produktu sula satur mikroorganismus.

SIA „Latvija Statoil" ir ne tikai lielākais degvielas mazumtirgotājs Latvijā, bet arī ērtas iepirkšanās segmenta pamatlicējs Latvijā. Katru dienu „Statoil" degvielas uzpildes stacijas visā Latvijā apmeklē aptuveni 35-40 tūkstoši cilvēku, iegādājoties ne tikai degvielu, bet arī kafiju, aukstās un karstās uzkodas, kā arī preces auto primārajai apkopei.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV