Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Pētījums: tikai 1/3 zina, ka dabīgu minerālūdeni nedrīkst apstrādāt

Elīna Dreimane, 20.07.2010. 13:25

Tikai 27% aptaujāto respondentu atklāj, ka zina – dabīgo minerālūdeni nedrīkst apstrādāt, t.i., nedrīkst pievienot nekādas papildus vielas, ne arī kādā citā veidā izmainīt ūdens dabīgo sastāvu. Izņēmumi ir vienīgi gadījumi, kad nepieciešams atdalīt nestabilus savienojumus, filtrējot vai nostādinot, vai vispirms bagātinot ar skābekli.

Savukārt aicināti atklāt savas asociācijas ar „dabīgu minerālūdeni", 32% respondentu minējuši veselību un veselīgumu, bet 45% - organismam nepieciešamas minerālvielas.

Šādus datus atklāj dabīgā minerālūdens „Mangaļi" ražotāja „CIDO grupa" aptauja*, kurā jūlija sākumā piedalījās ap 800 respondentu.

„Mangaļi" eksperti: trūkst zināšanu par „dabīgu minerālūdeni"

Dzeramais ūdens un dabīgs minerālūdens ir divas dažādas kategorijas, par kuru atšķirībām sabiedrībā trūkst zināšanas. Lai arī aptaujāto asociācijas ar dabīgu minerālūdeni ir pozitīvas un atbilst patiesībai, nereti terminu „minerālūdens" ikdienā lieto, lai apzīmētu fasētā ūdens produkciju kopumā, kā arī lielāko daļu gāzētā ūdens produkcijas.

Igors Ļitvinovs, „CIDO grupa" ražošanas direktors: „Liela daļa cilvēku visticamāk nejūt garšas atšķirības starp mākslīgi un dabīgi attīrītu ūdeni. Līdz ar to zināšanas ir vienīgais veids, kā izraudzīties un iegādāties dzīvu, dabīgu minerālūdeni.

Minerālūdenim atšķirībā no parastā dzeramā ūdens ir augstāka mineralizācijas pakāpe un tā sastāvā ir noteikts daudzums minerālvielu, piemēram, magnijs, kālijs, kalcijs, selēns, nātrijs u.c., kas ūdens sastāvā ir dabīgas. Citiem vārdiem sakot, tieši šāds ūdens ar minerālvielām tiek iegūts no dziļurbuma, un patērētājs to saņem dabīgā veidā, neapstrādātu. Pieļaujama ir vienīgi filtrēšana, nostādināšanai vai oksidēšana, lai atdalītu nestabilus savienojumus.

Lai arī mūsdienu tehnoloģijas ļauj apstrādāt dzeramo ūdeni un tam pievienot minerālvielas, lai paaugstinātu mineralizācijas pakāpi, šāds ūdens būs tas pats dzeramais ūdens ar mākslīgi pievienotām minerālvielām. Tas neklasificēsies kā dabīgs un uz tā iepakojuma būs rakstīts dzeramais ūdens, nevis „dabīgs minerālūdens"."

Papildus „Mangaļi" eksperti norāda, ka minerālūdens var būt dabiski gāzēts, bagātināts ar gāzi vai gāzēts - dabīgajam minerālūdenim papildus ievadot pārtikā izmantojamo oglekļa dioksīdu (ogļskābā gāze). Tā ir vienīgā viela, ko ieguves vietā drīkst pievienot dabīgajam minerālūdenim vai avota ūdenim. No Latvijas nogulumiežu slānī iegūtajiem minerālūdeņiem neviens nav dabiski gāzēts, un arī pasaulē dabiski gāzēts minerālūdens sastopams daudz retāk, nekā negāzēts minerālūdens.

„Mangaļi" – viens no trim dabīgajiem minerālūdeņiem Latvijā

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) normatīvajiem aktiem, fasētais ūdens tiek iedalīts trīs grupās: dabīgais minerālūdens, avota ūdens un dzeramais ūdens. Pārtikas un veterinārā dienesta informācija liecina, ka Latvijā reģistrēti vairāk nekā 40 fasētā ūdens ražotāji, taču tikai trīs no tiem iegūst dabīgo minerālūdeni.

„CIDO grupa" ir viens no lielākajiem bezalkoholisko dzērienu ražotājiem Baltijā, kas iegūst gan dzeramo ūdeni, gan arī dabīgo minerālūdeni. „Mangaļi" ir pirmais Latvijā reģistrētais dabīgais minerālūdens. Šobrīd tas ir vienīgais dabīgais minerālūdens Latvijā, kura ražotājam PVD pēdējās pārbaudes laikā piešķīris „A" vērtējumu. Tas tiek iegūts no 213 metrus dziļas artēziskās akas. Šādā dziļumā nogulumieži ir bagāti ar dabā sastopamajiem minerāliem, kas ļauj iegūt dzīvu, minerālsāļiem bagātīgu ūdeni.

* Interaktīva aptauja, ko pēc „CIDO grupa" pasūtījuma veica „Mindshare" 2010.gada jūlijā. Aptaujā piedalījās ap 800 Latvijas iedzīvotāju.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV