Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Dabas veldzējošais spēks – dabīgs minerālūdens

Igors Ļitvinovs, 22.07.2010. 11:42

Minerālūdens cilvēkiem pazīstams jau kopš antīkās pasaules laikiem. Ārstu rekomendētas minerālūdens kūres tika izmantotas jau Senajā Grieķijā, bet vēl lielākā cieņā tas bija Senajā Romā. Ap minerālūdens ieguves vietām tradicionāli veidojušies kūrorti un sanatorijas, un daudzi no mūsdienu Eiropas kūrortiem bija pazīstami jau senajiem romiešiem.

Antīkajā pasaulē minerālūdens ieguves tika uzskatītas par debesu dāvanām. Dabīgā minerālūdens dziedinošo spēku saistīja ar dievībām, tādēļ kādu laiku pat tika uzskatīts nepieņemami ņemt naudu par to izmantošanu. Tomēr vēlāk ap minerālūdens vietām veidojās greznas sanatorijas, kurās aristokrāti un bagātnieki nodevās neiedomājamām izvirtībām. Slavenā Beļģijas kūrorta „Spa" vēsturē pa atrodamas ziņas par to, ka bagātnieku izklaides dēļ pietrūka telpu slimniekiem, kas 10. un 11.gs. uz „Spa" plūduši straumēm, lai tikai iegūtu dabīgā minerālūdens malku.

Arī Latvijā minerālūdenim ir sena vēsture. Tā, piemēram, tieši pateicoties dabīgajam minerālūdeni pasaules slavu ieguva Baldones un Ķemeru kūrorti, kas šobrīd diemžēl savu darbību neturpina. Šobrīd tikai trīs pašmāju ražotāji iegūst un piedāvā pircējiem dabīgu minerālūdeni, tie ir – Mangaļi, Venden un Mežotne LDA.

Minerālūdens ieguve

Grieķu ārsts Arhigens, kas dzīvoja m.ē. 1.gadsimtā, bija viens no pirmajiem cilvēkiem pasaulē, kas izvirzīja teoriju, ka dabīgā minerālūdens spēks slēpjas tā sastāvā. Pirmā minerālūdens ražotne, kurā tika uzsākta dabīgā minerālūdens pildīšana pudelēs, tika atklāta 1824.gadā Drēzdenē. Tas bija būtisks pavērsiens dabīgā minerālūdens vēsturē, jo tā pildīšana pudelēs ļāva dabas veldzējošo spēku izmantot arī tālu no tā ieguves vietām.

Mūsdienās dabīgā minerālūdens ieguve un apstrāde tiek regulēta ar dažādiem normatīvajiem aktiem. Latvijā par dabīgo minerālūdeni var atzīt ūdeni, kas iegūts no izpētītām, novērtētām un atzītām pazemes ūdens atradnēm, pa vienu vai vairākām dabiskām vai urbtām izejām jeb dziļurbumiem, kam jāatrodas blakus rūpnīcai, kur to pilda pudelēs. Dabīgo minerālūdeni transportējot vai ilgstoši uzglabājot, var mainīties tā ķīmiskais sastāvs un īpašības. Minerālūdens sastāvam ir jābūt īpašam, atšķirīgam no parasta ūdens, un ražotājs to drīkst apstrādāt tikai stingri noteiktos veidos (mehāniski filtrējot (ar kvarca smiltīm), nostādinot (dekantējot) vai bagātinot ar skābekli, kā arī pievienojot ogļskābo gāzi), lai nekādā veidā neizmainītu minerālūdens būtiskās sastāvdaļas, kas nosaka tā īpašības, piemēram, garšu.

Dabīgo minerālūdeni iedala ārstnieciskajos un ikdienā lietojamos. Ārstniecisko minerālūdeņu sastāvā ir ļoti daudz dažādu minerālvielu, tādēļ to izmantot cilvēki var tikai ar ārsta norādījumiem, visbiežāk kādās sanatorijās vai kūrortos. Latvijā iegūst tikai dabīgo minerālūdeni ikdienas lietošanai, kuram, pateicoties tā minerālsāļu sastāvam, piemīt pozitīva ietekme uz mūsu veselību. Dabīgā minerālūdens vērtību nosaka noteikts daudzums tā sastāvā esošo minerālvielu (piemēram, magnijs, kālijs, kalcijs, selēns, nātrijs u.c.), kas jau no dabas atrodas ūdens sastāvā. Minerālūdens var būt dabiski gāzēts, bagātināts ar gāzi (palielināta ogļskābās gāzes koncentrācija papildus atradnē esošajai) vai gāzēts - dabīgajam minerālūdenim papildus ievadot pārtikā izmantojamo oglekļa dioksīdu (ogļskābā gāze). Tā ir vienīgā viela, ko ieguves vietā drīkst pievienot dabīgajam minerālūdenim. No Latvijas nogulumiežu slānī iegūtajiem minerālūdeņiem neviens nav dabiski gāzēts, un arī pasaulē dabiski jeb „no dabas" gāzēts minerālūdens
sastopams daudz retāk, nekā negāzēts minerālūdens.

Dabīgā minerālūdens ieguve Latvijā

Atšķirīgas kvalitātes minerālūdeņi Latvijā sastopami visā nogulumiežu slānī. Samazinoties ūdens apmaiņai ar atmosfēras ūdeņiem, dziļumā pazemes ūdeņos palielinās sāļu daudzums. Tā rezultātā saldūdeņus Latvijā dziļākajos iežu slāņos nomaina sāļūdeņi. Sāļūdeņi veidojošies pazemes ūdeņiem šķīdinot iežus. Šī maiņa notiek no 100m (Kurzemes ziemeļos) līdz 400m (Vidzemes augstienē) dziļumam. Latvijā iegūtos dabīgos minerālūdeņus atļauts izplatīt tikai tad, ja saņemta Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) atļauja. No Latvijā iegādājamajiem dabīgajiem minerālūdeņiem tikai trīs ražo pašmāju uzņēmēji – Mangaļi, Venden un Mežotne LDA.

Pirmais no trim Latvijā reģistrētajiem dabīgajiem minerālūdeņiem ir „CIDO Grupa" ražotais minerālūdens „Mangaļi" Turklāt šobrīd tas ir arī vienīgais dabīgais minerālūdens Latvijā, kura ražotājam PVD pēdējās pārbaudes laikā piešķīris „A" vērtājumu. Pirmais dziļurbums, no kura šobrīd tiek iegūts minerālūdens „Mangaļi" tika izdarīts jau 1990.gadā. Gadā no šī urbuma tiek iegūti aptuveni 10 miljoni litru minerālūdens gadā. Dabīgais minerālūdens „Mangaļi" tiek iegūts no 213 m dziļas artēziskās akas. Šādā dziļumā nogulumieži ir bagāti ar dabā sastopamajiem minerāliem – tos atšķirībā no citiem minerālūdeņiem nav mākslīgi jāpievieno. Tas ļauj iegūt dzīvu, minerālsāļiem bagātīgu ūdeni. Vienīgais, šādam ūdenim ir nepieciešama atdzelžošana, kas tiek veikta ar ūdens filtrāciju caur kvarca smiltīm.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV