Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Skapji mantu glabāšanai

Accenta, 22.07.2010. 13:16

Laika gaitā dizaineru izdoma un radošā pieeja pārveidojusi arī tādu it kā "fundamentālu" mēbeli kā skapis. Tā papildināta ar dažādiem dekoriem, materiāliem un elementiem.
Skapji mantu glabāšanai

Mēbeles, kas paredzētas "kārtības uzturēšanai", ieguvušas jaunu izskatu un papildu funkcionālo pielietojumu.Pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā modē bija minimālisms. Šī modes tendence bez žēlastības lika izvākt no mājokļiem visu lieko, it īpaši vecmāmiņu kumodes un lielos drēbju skapjus, atbrīvojot vietu daudz askētiskākām mēbelēm.

Mūsdienās cilvēkiem ir daudz vajadzību. Mājās jāglabā drēbes, apavi, grāmatas, mūzikas un videofilmu bibliotēka, sporta piederumi u.tml. lietas. Laika gaitā literatūru, diskus, skrituļslidas, golfa kurpes un dažādus nieciņus ievietot plauktiņos un skapīšos kļūst arvien grūtāk. Tai pašā laikā pieblīvēt telpu ar milzīgām mēbeļu konstrukcijām nepavisam negribas. Senāk viss aprobežojās ar nelielu galdiņu, tumšā nišā pieskrūvētiem pāris plauktiņiem un guļamistabā noslēptu milzu skapi. Tagad interjera dizaineri diezgan plašā klāstā piedāvā mēbeles, ko mēdz dēvēt par palīgu kārtības ieviešanā.

Tagad plauktu sistēmas, etažeres, bibliotēkas plaukti, skapji, vitrīnas u.tml. novieto mājoklī goda vietās. Daudzi pasaules vadošie dizaineri, sākot no Rona Arada līdz Tomam Diksonam, radījuši savu personisko versiju par ideālo mantu glabātuvi.

Piemēram, Strasbūrā pat plāno atvērt speciālu veikalu ar šāda veida produkciju. Turklāt skapjiem un plauktiem komplektā piedāvājot papildu aksesuārus - kārbas, grozus, lādes u.tml. Mēbeļu industrija cītīgi strādā, lai apmierinātu kārtību mīlošo patērētāju vēlmes un pieprasījumu.

Dizaineru uzvaras gājiens glabāšanas sistēmu piedāvājumā sākās 1993. gadā. Tieši tad pazīstamais dizainers Rons Arads izveidoja bibliotēkas sistēmu "Bookworm". Šo mobilo plāksni varēja fiksēt pie sienas, dažādi izlocīt, izstiept u.tml. Daži šo konstrukciju vēlāk nodēvēja par grāmatu "tārpu", kas ne tikai piesaista skatu, bet ir arī ērts grāmatu izvietošanai. Vēlāk Arads izdomāja šīs konstrukcijas paveidu, kas pēc skata atgādina anakondu, kas norijusi savu upuri. Mēbeļu ražošanas firma, kam šis izstrādājums radīts, ik gadu pārdod ap 40 000 metru plauktu konstrukcijas. Jāpiebilst, ka ietilpīgas bibliotēkas plauktu sistēmas ir noderīga lieta.

Mūsdienīgu skapju konstrukciju devīze varētu būt atvērtība. No skapju dizaina pamazām izzūd dažādi rokturīši un aizbīdnīši. Skapja durvis mēdz būt daļēji caurspīdīgas un atveramas ar vieglu rokas pieskārienu. Šāda veida durvis faktiski disciplinē mājas īpašnieku turēt skapja plauktus kārtībā, nevis samest tajā visu kaudžu kaudzēm.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV