Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Kumodes - skaistumam un ērtībai

Accenta, 23.07.2010. 12:52

Kumode ir mēbele kurā  visus sadzīvē nepieciešamos sīkumus iespējams izvietot plauktos un atvilktnēs, kur tos vienmēr varēs atrast.
Kumodes - skaistumam un ērtībai

Kumodes rašanās vēsture meklējama tālā senatnē. Par tās priekšteci varētu uzskatīt lādi, ko laika gaitā cilvēki pārtaisīja un uzlaboja. Sākotnēji lādēm piemontēja kājiņas, pēc tam fasādes daļai uzkonstruēja durtiņas. XVII gadsimtā Itālijā un Francijā parādījās zemi divdurvju skapji ar izvelkamām kastītēm, ko faktiski var uzskatīt par pirmajām kumodēm. Šīs mēbeles "zvaigžņu stunda" pienācās XVIII gadsimtā - rokoko stila laikā. Īpaši iecienītas kumodes bija Francijā, kur tām atvēlēja goda vietu. Šīs mēbeles nosaukums, tulkojot no franču valodas, nozīmē - ērts. Greznās un elegantās rokoko stila kumodes greznojās plūstošām formām un greznām inkrustācijām. Tās bija darinātas no perlamutra, ziloņkaula, pusdārgakmeņiem, bronzas. Augstdzimušu cilvēku mājokļos parādījās dažas kumodes - komplektācijā ar spoguli buduāriem, kumode-sekretārs kabinetiem. Klasicisma un ampīra laikā kumodes kļuva funkcionālākas, rotājumi pieticīgāki, fasādes pārsvarā bija ieapaļas vai ovālveida. Tā kā skapji vēl nebija iekarojuši savu vietu dzīvojamā istabā un drēbes tika glabātas atsevišķās, speciālās telpās, cilvēki guļamistabās novietoja kumodes, kurās glabāja veļu un citus sīkus priekšmetus. Laika gaitā kumodes sāka uzskatīt par vienu no mietpilsonības rādītājiem, un tās tika piemirstas. Tagad šī mēbele atkal atgriezusies un pārsteidz ar savu daudzveidību.Mūsdienās mēbeļu dizaineri piedāvā dažādu modeļu kumodes. Senlaicīgu interjeru īpašnieki var iegādāties mēbeles, kas darinātas kā senu kumožu atdarinājumi. Mūsdienīgu interjeru mīļotājiem tiek piedāvātas askētisku formu kumodes.

Kumodēm parasti ir cokolveida kājiņas, virsma, dažādi izbīdāmi elementi un furnitūra. Neraugoties uz it kā vienkāršo konstrukciju, kumodes ir daudzveidīgas - tām ir atšķirīgs augstums, platums un dziļums. Kumodes iespējams novietot atsevišķi, kā arī starp iebūvētajām mēbelēm.

Kumodes ir ļoti funkcionālas mēbeles. Tās ir kompaktākas par skapjiem un aizņem mazāk vietas. Arī vizuāli tās nerada pieblīvētības iespaidu. Ar šīs mēbeles konstrukciju un atvilktņu sistēmu, mantu glabāšanai var izmantot visu mēbeles apjomu. Arī kumodes virsmu iespējams izmantot racionāli - uz tās var novietot mūzikas centru u.tml.

Mūsdienās mēbeļu dizaineri ir padomājuši par kumožu daudzfunkcionalitāti. Tās nav mēbeles tikai veļas un drēbju glabāšanai. Kumodes ir piemērotas arī trauku vai vīna pudeļu uzglabāšanai. Galvenie tehnoloģiskie uzlabojumi veikti ar izbīdāmajiem elementiem. It īpaši šie uzlabojumi skāruši virtuves kumodes. Atsevišķiem modeļiem vairs nav rokturu - durvis fiksējas ar tā dēvēto "klik" sistēmu. Mainīta tikusi arī durvju atvēršanas sistēma. Tās var atvērt un pēc tam pacelt un iebīdīt augšpusē.

Mūsdienās kumodes tiek ražotas no visdažādākajiem materiāliem. Senatnīgā stila mēbelēm izmanto riekstkoku, kļavu, ķirškoku. Mūsdienīgajā dizainā - metālu, stikli, plastikātu.

Dažkārt uz kumodēm ar līmplēvju palīdzību izveidoti dažādi raksti, ornamenti un zīmējumi. Apdarē bieži tiek izmantota laka, kas mēbelei dod spīdumu. Dažkārt tās tiek nokrāsotas košos toņos.

Kā jau minējām, kumodēm ir dažādi gabarīti. Šauras un augstas kumodes labie iederēsies ne pārāk plašos priekšnamos. Zemas un izstieptas viesistabā radīs interesantu horizontālo līniju. Nelielas un graciozas lieliski papildinās guļamistabu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV