Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Patīkami atnākt, patīkami aiziet

Accenta, 27.07.2010. 14:58

Dažkārt cilvēkiem rodas vēlēšanās telpā ielaist vairāk gaisa, iztikt ar mēbeļu minimumu un izmest pēc iespējas vairāk nevajadzīgu lietu. Un, lūk, priekšnams kļūst askētiski tukšs. Sapņu piepildījums? Taču tālāk sākas realitāte un problēmas. Atnākot mājās, pēkšņi izrādās, ka kaut kur jāliek atslēgas, lietussargs, soma, cimdi, cepure, jāpakarina virsdrēbes. Tas ir tikai minimums. Nebūtu slikti vēl kaut kur novietot telefonu, āra apavus, čības... Pirms izvēlēties absolūti askētisku dizainu, labi apdomājiet un izlemjiet, kas būtu nepieciešams ērtai sadzīvei. Ja priekšnamā dažādu lietu dēļ radīsies haoss, tad visas mākslinieciskās idejas tiks izbojātas.
Patīkami atnākt, patīkami aiziet

Runājot par priekšnamu grīdas segumu jāpievērš uzmanība dažām prasībām. Tik lielai slodzei faktiski nav pakļauta nevienas citas telpas grīda. Ja guļamistabā ieejam praktiski tikai vakarā ērtās, mīkstās čībās, tad priekšnamā tiek staigāts vairākas reizes dienā, turklāt ar āra apaviem. Līdz ar to uz grīdas nokļūst netīrumi, smiltis un slapjums.

Varam sacīt, ka priekšnams un parkets faktiski ir divas nesavienojamas lietas. Parketam nepieciešama saudzīga attieksme un kopšana, bet priekšnamā absolūtu tīrību uzturēt neizdosies. Ja vien visu laiku nestāvēsiet ar slotu, un apavus nevilksiet nost pirms ārdurvīm.

Savukārt flīzēta grīda - tas ir praktisks variants. Taču daudziem tās nepatīk, jo šāds segums ielas mitruma ietekmē var kļūt slidens. Apgalvojums, ka flīzes atgādina klīniku vai sanitārās telpas gan vairs neiztur kritiku, jo piedāvājums ir plašs, un tajā atrodami izstrādājumi dažādos toņos un ar dažādu faktūru.

Ja visā mājoklī ir parketa grīdas, un jūs nevēlaties, lai priekšnams disharmoniski atšķiras, tad var izvēlēties laminātu, kas imitē pārējā parketa rakstu. Vienīgais lamināta mīnuss - tas var būt "skaļš" un nedaudz klaudzēt, kas nav labi, ja kāds pārrodas mājās vēlu. Tomēr kopumā ņemot, lamināts ir visai pateicīgs materiāls gan izturības, gan kopšanas ziņā.

Priekšnamā var likt arī korķa materiālu ar speciālu pārklājumu. Tas ir izturīgs un neuzsūc ūdeni. Turklāt telpa kļūst mājīga.

Un vēl - faktiski nav liela nelaime, ja priekšnama grīdas segums atšķiras no pārējām telpām. Tas ir interesants paņēmiens, kā vizuāli nodalīt zonas.

Priekšnamā noteikti būtu nepieciešama konsole. Turklāt labāk, ja tā aprīkota ar kādu plauktiņu vai atvilktni. Neatņemams priekšnama atribūts noteikti ir pakaramais vai skapis. Nebūtu slikti, ja tam būtu arī atsevišķi āķīši somu pakarināšanai.

Pie sienas varētu atrast vietu dizaina ziņā interesantam atslēgu pakaramajam, lietussargu un avīžu novietnei.

Labi, ja priekšnamā ir atsevišķs kurpju plaukts - ja vien nevēlaties novietot visas ģimenes apavus apskatei visas sienas garumā. Tāpat šajā telpā var novietot kādu soliņu, pufu, tabureti vai dīvāniņu, uz kura ērti apsēsties, pārvelkot apavus.

Neatņemams priekšnama elements, protams, ir spogulis. Turklāt labāk, ja cilvēks tajā sevi var aplūkot pilnā augumā. Var jau iztikt ar nelielu spoguli virs konsoles, kurā redzama tikai seja un apģērba augšdaļa. Tomēr rūpīgi jāpadomā - vai tiešām jūs nevēlēsieties redzēt sevi pilnā augumā, pirms izejiet no mājas?

Spogulis var būt piekārts atsevišķi vai iebūvēts skapja durvīs - kā nu kuram labāk tīk!

Pēdējos gados modē ir plaši mājokļi ar atklātu plānojumu, kas rada brīvības sajūtu. Dažkārt projektos ir apvienota ieejas un dzīvojamā zona. Tādējādi it kā "nošauti divi zaķi" - viesistaba šķiet krietni vien plašāka, savukārt priekšnams nav "iespiests" šaurās sienās. Tikai rodas viens jautājums: kā bez sienu palīdzības vizuāli atdalīt divas zonas?

Visvienkāršākais variants, kā jau minējām iepriekš, ir izvēlēties atšķirīgus grīdas segumus. Piemēram, priekšnama zonu var izklāt ar flīzēm, bet viesistabas - ar parketu, laminātu vai koku. Pie veiksmīgas materiālu savienošanas, tiks uzsvērtas gan viena, gan otra vizuālās īpatnības.

Robežu starp abām zonām var noformēt ar arku. Pārvietošanās būs brīva, bet arka kļūs par spilgtāko arhitektonisko detaļu mājokļa kopējā stilā.

Tāpat starp zonām var novietot mūdienīgas moduļu sistēmas, kas aprīkotas ar plauktiem un atvilktnēm. Šīs mēbeles var kalpot gan priekšnama, gan viesistabas vajadzībām. Plauktu dizainā var izmantot matētos stiklus un spoguļus, tādējādi padarot tos vizuāli interesantākus un pievilcīgākus.

Moduļus obligāti nevajag uzstādīt pa visu viesistabas un priekšnama zonas robežu. Atstājot vairāk brīvas telpas, vizuāli tiks saglabāts telpas kopējais apjoms un plašums.

Ja priekšnama platība nav liela, tad noteikti vajadzētu padomāt par to, kā telpu vizuāli paplašināt.

Vispirms pasāstīsim par to, ko nekādā gadījumā nevajadzētu darīt.

Pirmkārt, nelielā telpā sienas nevajag apšūt ar koku. Tas telpu vizuāli sašaurina un neliela priekšnama vietā, jūs iegūsiet pavisam mazu un "saspiestu".

Otrkārt, nekrāsojiet tumšas sienas un neaplīmējiet tās ar tumšām tapetēm - arī šāda apdare kalpo kā "samazinošais faktors". No iepriekš teiktā var izdarīt loģiskus secinājumus, ko tad būtu ieteicams uzsākt, lai priekšnama sienas kaut nedaudz "atbīdītos".

Tātad... Pirmais un galvenais padoms - izvēlieties gaišas krāsas un tapetes ar lieliem rakstiem. Taču tas nav vienīgais. Ir vēl kāda viltīga metode. Proti, spoguļi. Lieli spoguļi vizuāli paplašinās jūsu pieticīgo priekšnamu un padarīs to gaišāku. Ja nebaidaties no moderniem, oriģināliem risinājumiem, pievērsiet uzmanību dekoratīvām konstrukcijām no spoguļiem. Tā varētu būt dizaina konstrukcija, kur vairāki nelieli kvadrātveida spoguļi piestiprināti uz metāla balsta. It kā vienkārši, bet tajā pat laikā interesanti un efektīgi!

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV