Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Mūsdienīgu mēbeļu iespējas

Accenta, 28.07.2010. 14:11

Laika gaitā mūsu mājokļos parādās arvien vairāk dažādu, bieži vien nevajadzīgu lietu. Tā kā izmest tās negribas, sadzīves priekšmetiem nākas meklēt atbilstīgu vietu. Līdz ar to mājoklī kļūst šauri un pat nemājīgi. Šo situāciju var mainīt, racionāli organizējot mājokļa iekārtojumu.
Mūsdienīgu mēbeļu iespējas

Padomāsim, kas visvairāk "apēd" mūsu mītnes vietas platību? Tās varētu būt korpusa mēbeles, kas parasti aizņem 40-60% mājokļa platības. Ņemot vērā mēbeļu konstrukcijas īpatnības, tās grūti ievietot stūros, nišās un mazā platībā.
Korpusa mēbeles praktiski novieto visredzamākajā vietā un lielākajā platībā. Turklāt mūsu vecajiem labajiem skapjiem un sekcijām piemīt vēl kāds mīnuss - starp to augšējo virsmu un griestiem paliek brīva telpa, kuru nav iespējams racionāli izmantot. Daudzi šajās vietās novieto kastes, kurās ievietoti priekšmeti, kas varbūt kādreiz noderēs... Šādā situācijā grūti runāt par gaumīgi un glīti iekārtotu telpu. Līdz ar to nākas secināt, ka korpusa mēbeles, kaut arī tās bieži vien ir glītas, neļauj racionāli izmantot telpu. Patiesībā no visa apjoma izmanto tikai aptuveni vienu trešo daļu no laukuma, kurā tā atrodas. Kāda būtu izeja no šīs situācijas? Atbilde faktiski ir viena - jādomā par mēbeļu nomaiņu.

Interjera speciālisti mūsdienīgos mājokļos piedāvā izvēlēties moduļu mēbeles un iebūvējamos skapjus.
Moduļu mēbeļu galvenā priekšrocība ir tāda, ka tās iespējams kombinēt. Pēc saimnieka vēlēšanās, mājoklī no moduļu mēbelēm var komplektēt atbilstīgu garnitūru. No tām var izveidot iekārtojumu priekšnamā, bērnistabā, kabinetā u.c.

Moduļi var būt dažāda augstuma, platuma un dziļuma. Tos var izmantot kā drēbju skapjus, kumodes, plauktus, no tiem var komplektēt rakstāmgaldus un datorgaldus, sastatņu plauktus, vietas, kur uzlikt TV vai audioaparatūru, moduļi noder kā kastes rotaļlietām u.c. vajadzībām. Variantu ir daudz.

Kā zināms, Amerikā daudz kas notiek ar vērienu. Šīs valsts interjera dizaineri radījuši moduļu mēbeļu komplektu, kas sastāv no 29 elementiem. No tiem var izveidot 12 dažādas nozīmes moduļu, tai skaitā priekšnama iekārtu, nepieciešama dziļuma sekciju, kā arī stūra mēbeles, ko var novietot vietās, kur citas mēbeles neietilpst. Ar šādu priekšnama iekārtu lieliski var atdalīt šo telpu no halles, savukārt sastatņu plaukti pieejami no abām pusēm.

Ņemot vērā amerikāņu piemēru, līdzīgas variācijas var izveidot arī mūsu mājokļos.
Mazākos mājokļos, kur vienu telpu lieto dažādām vajadzībām, moduļu mēbeles ir dzīves nepieciešamība.
Tur var izveidot "hibrīda" kombinācijas, lai telpa vienlaikus būtu gan guļamistaba, gan darba kabinets. Pie sienas paceļamā gulta dienā neliecinās, ka saimnieks te nakšņo.

Moduļu mēbeles ir ne tikai ērtas un funkcionālas, vēl tās palīdz telpā radīt sakārtotības un vienota tēla iespaidu.

Iebūvētajām mēbelēm atšķirībā no moduļu konstrukcijām nav korpusa. Aizmugures un sānu sieniņas, kā arī augšējās un apakšējās plāksnes stiprina tieši pie sienām, griestiem un grīdas. To forma precīzi atbilst tai vietai, kur mēbeli iebūvē. Tas ir ļoti ērti, jo mēbelei var piemeklēt jebkuru atrašanās vietu - stūri, nišu, arku, zem griestu slīpuma, mansardos u.tml. Turklāt ar šādām mēbelēm iespējams noslēpt dažādus celtniecības defektus.

Iebūvēto mēbeļu iekšējo daļu noformē atbilstīgi saimnieka vajadzībām. Tajās var ierīkot plauktus, atvilktnes, nodalīt sekcijas dažādu lietu glabāšanai, stieni drēbju pakaramajiem, metāliskus veļas grozus. Savukārt augšējā telpā var atrast vietu ceļasomu, bet apakšējā daļā - apavu novietošanai.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV