Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Skumjo puskrēslu kliedējot...

Accenta, 29.07.2010. 17:32

Priekšnama interjeram vajadzētu radīt tīkamu atmosfēru ātrai un vieglai pārejai no āra lietišķās aktivitātes mierīgā, nomierinošā mājas atmosfērā. To palīdz radīt apgaismojums.
Skumjo puskrēslu kliedējot...

Parasti priekšnami mājokļos ir krēslaini un patumši, tāpēc neatkarīgi no diennakts laika tie tiek apgaismoti. Interjera speciālisti uzskata, ka priekšnami jāapgaismo labi, jo pat pavisam īslaicīga uzturēšanās pustumšā telpā var radīt ne visai tīkamu iespaidu par visu mājokli kopumā.Pareizi izveidots, maigs un draudzīgs apgaismojums, tieši pretēji, jau pēc sliekšņa pārkāpšanas palīdz atslābināties un noskaņo uz atpūtu. Ja priekšnams novietots tā, ka tajā jāieiet arī pārvietojoties no istabas uz istabu, tad jāierīko arī pastāvīgs orientējošs gaismas ķermenis. Par tādu var kļūt jebkura dekoratīva lampa. Priekšnamā, kurā uzturaties bieži var izmantot tā dēvēto "otrās gaismas" principu. Proti, papildus apgaismojums telpā ieplūst no blakus telpas caur stikla durvīm vai caurspīdīgu starpsienu. Šādiem gadījumiem var izmantot stikla bloku starpsienas, kas ir ne tikai dekoratīvas, bet arī ļoti funkcionālas.

Dažkārt priekšnamu ir lietderīgi aprīkot nevis ar tradicionālajiem slēdžiem, bet speciāliem pārslēdzējiem uz adapteru bāzes, kas ir jūtīgi uz kustībām un siltumu. Tas ir ļoti ērti, jo gaisma ieslēdzas automātiski, reaģējot uz cilvēka parādīšanos. Ja jūtīgie elementi ir uzstādīti pareizā augstumā, tie nereaģē uz mājdzīvnieku pārvietošanos.

Diemžēl mājokļa plānojumā priekšnamiem bieži vien atvēlēts visai maz vietas. Turklāt arī to forma mēdz būt ne visi veiksmīga - tie ir vai nu pārāk izstiepti, vai šauri. Arī tad, ja priekšnamā ir pietiekami daudz vietas, nereti tajos atrodas durvis uz citām telpām, un tas sienas padara vienveidīgas un necilas. Dažkārt cilvēki monotonās sienas cenšas izdaiļot ar gleznām vai dekoriem, ierīko tajās dekoratīvas nišas vai izvirzījumus, kā arī neveiksmīgās proporcijas likvidēt ar dažādiem konstruktīviem elementiem - arkām vai interesantām starpsienām. Tas ir skaisti, taču pastāv arī vienkāršāks, lētāks un oriģinālāks risinājums. Dažādus defektus iespējams novērst ar gaismas palīdzību. Jā, gaisma spēj radīt brīnumus. Maza telpa kļūst plašāka, šaura paplašinās, bet attālākie stūri apgaismojumā izskatās daudz pievilcīgāk.

Koriģējot šauru, izstieptu telpu, parasti lieto intensīvu sienu apgaismojumu. Šim nolūkam izmanto vairākus spēcīgus gaismas ķermeņus, kuru gaismas starus novirza uz sienām. Liels gaismas daudzums, kas spīd no sienu augšējās daļas un daļēji no griestiem telpā rada plašuma sajūtu. Gaismas ķermeņi var atrasties gan griestos, gan pie sienām, bet galvenais, lai to stari būtu novirzīti uz nepieciešamajiem interjera punktiem.

Ja priekšnama telpa ir pārāk augsta, var izmantot sienas vai griestu gaismekļus ar regulējamu pagrieziena leņķi. Gaisma jānovirza tieši uz sienām. Tad griesti paliks puskrēslā un izskatīsies zemāki.

Daudzstūrainās telpās vēlams veidot gaismas zonējumu. Šim nolūkam izmanto atšķirīgus gaismas ķermeņus, novirzot tos dažādos virzienos. Tā rodas interesants dekoratīvs efekts.

Tiem, kam patīk neparasti, efektīgi risinājumi, varam ieteikt necensties ar gaismas palīdzību maskēt nepilnības, bet izcelt tās individualitāti. Piemēram, šaurā un garā telpā gaismas ķermeņu izvietot rindā visas sienas garumā.

Vispār priekšnamu būtu vēlams aprīkot ar diviem neatkarīgiem apgaismojuma veidiem, kas savā starpā nav saistīti, taču lieliski papildina viens otru. Viens no tiem var būt kopējais, bet otrs - paredzēts konkrētiem mērķiem (piemēram, spoguļa, skapja u.c. priekšmetu apgaismošanai).

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV