Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Kā pareizi plānot virtuvi

Accenta, 02.08.2010. 14:27

Pirmām kārtām virtuvei mājoklī jābūt funkcionālai un jānodrošina ērtības ēdiena gatavošanas procesā. Taču arī estētiskais moments nav mazsvarīgs.
Kā pareizi plānot virtuvi

No funkcionalitātes viedokļa raugoties, liela nozīme ir apakšējo un piekaramo skapīšu konfigurācijai, bet no estētikas viedokļa - visiem priekšmetiem, kas atrodas acu augstumā. Tāpēc svarīgi virtuves iekārtojumā atrast līdzsvaru starp abiem šiem momentiem.

Diemžēl dzīvē nākas samierināties ar faktu, ka ne viss, kas redzams interjera žurnālos un katalogos veiksmīgi ietilps un iederēsies arī jūsu virtuvē. Dažkārt ierobežotā platība pat neļauj virtuvei nodrošināt visas tās funkcijas, ko mēs no tās vēlamies. Varbūt šajā gadījumā īsti vietā būtu teiciens, ka vienkāršībā ir spēks. Pielāgojot to konkrētai situācijai, varam teikt, ka nelielu virtuvi nevajag pārlieku pieblīvēt ar dažādām mēbelēm un ierīcēm. Savukārt, ja telpa atļauj, tad pastāv iespējas izvērsties. Tomēr arī lielās virtuvēs nevajadzētu pārmērīgi aizrauties ar dažādu sīku priekšmetu - skapīšu, plauktiņu un galdiņu izvietošanu, jo pārmērības spēj sabojāt daudzas labas ieceres.

Ļoti svarīgi virtuvē pareizi izvietot tā dēvētos galvenos "centrus" - ledusskapi, plīti, izlietni. Cilvēks, kurš gatavo ēst, pārvietojas starp šiem trim punktiem. Ja tos ar iedomātām līnijām savienojam, vajadzētu veidoties trijstūrim, kura malu garums nepārsniedz sešus metrus.

Ēdienu gatavošanas darba virsmai vajadzētu atrasties starp plīti un izlietni, un tās optimālajam platumam vajadzētu būt no 80 līdz 120 centimetriem. Turklāt pie darba virsmas vajadzētu atrasties arī atvilktnei ar nažiem, dakšām, gaļas āmurīšiem u.c. virtuves darba instrumentiem.

Virtuves plīts virsmai vajadzētu būt novietotai kā minimums 20-30 cm attālumā no darba virsmas malas. Taču tā var atrasties nedaudz zemāk par ēdiena gatavošanas vietu. Tas ļaus labāk pārredzēt katlus un pannas.
Gāzes plīti drošības nolūkos nevajadzētu novietot tieši pie loga, jo gaisa plūsma var nopūst gāzes liesmu. Turklāt tai nevajadzētu atrasties arī tieši pie durvīm, vai tajā zonā, kur var pulcēties cilvēki. Attiecībā uz elektriskajām plītīm spēkā ir divi pēdējie nosacījumi.

Arī izlietnei vajadzētu atrasties aptuveni 30 centimetru attālumā no darba virsmas. Ja vieta ļauj, tad virtuvē var uzstādīt dubulto izlietni. Tas atvieglos ēdiena gatavošanas procesu, jo vienā izlietnes daļā varēsiet mazgāt dārzeņus, bet otrā novietot traukus.

Plašākos mājokļos ēdamistabas tiek ierīkotas atsevišķi, bet, ja tas nav iespējams, tad ēdamgaldu vajadzēs novietot virtuvē.

Iespēju robežās pie šī galda ieplānojiet vietu ne tikai ģimenes locekļiem, bet arī gadījumiem, ja mājā iegriežas kāds negaidīt viesis.

Diemžēl jāapbēdina apaļo galdu cienītāji - nelielā virtuvē tādu ievietot nebūtu ieteicams, jo tas aizņem vairāk vietas.
Ejai starp galdu un darba virsmu jābūt ne mazākai par 90 cm, vietai starp galdu kopā ar krēsliem un darba virsmu vismaz 100 cm, bet starp plīti vismaz 140 cm.

Lai virtuve allaž izskatītos glīta un tīra, regulāri jārūpējas par mēbeļu kopšanu. Kā zināms, šajā telpā ir gan mitruma tvaiki, gan karstums, gan tauku daļiņas, kas mēbelēm nenāk par labu.

Virtuvē ir svarīgi padomāt par ventilāciju un tvaiku savācēju, lai nodrošinātu labvēlīgākus apstākļus.
Tāpat jāraugās, lai virtuves mēbeles ilgstoši neatrastos tiešā saules staru iedarbībā. Tās arī nevajag novietot tieši pie apkures ierīcēm, jo tas var veicināt krāsas izmaiņas.

Uz darbvirsmas, ja vien tā nav darināta no īpaši izturīga materiāla nedrīkst novietot karstus katlus. Tāpat jāsargās to sabojāt ar nažiem, gaļas āmurīšiem vai citiem virtuves priekšmetiem.
Mēbeļu, darba virsmas un izlietnes kopšanai vajadzētu izmantot speciālos kopšanas līdzekļus. Tās nedrīkst būt abrazīvas, lai nesabojātu minētās virsmas.

Rūpīgi un saimnieciski pieejot visām šīm lietām, virtuve allaž būs tīra, spodra un patīkama.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV