Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Iebūvējamā skapja priekšrocības

Accenta, 03.08.2010. 12:44

Ikviens noteikti ir saskāries ar problēmu - kur likt drēbes, slēpes, zābakus vasarā, kur to visu salikt tā, lai neizjauktu mājokļa vizuālo harmoniju un tajā pašā laikā, lai viss ir ērti atrodams un pārskatāms. Ideāls risinājums ir iebūvējamais skapis!
Iebūvējamā skapja priekšrocības

Ikviens noteikti ir saskāries ar problēmu - kur likt drēbes, slēpes, zābakus vasarā, kur to visu salikt tā, lai neizjauktu mājokļa vizuālo harmoniju un tajā pašā laikā, lai viss ir ērti atrodams un pārskatāms. Ideāls risinājums ir iebūvējamais skapis!

Ja guļamistaba ir liela un iespējams atdalīt apmēram sešus metrus platības, ideāls risinājums ir izveidot garderobes istabu. Tādā telpā var ne vien uzglabāt drēbes, bet arī pārģērbties. Ražotāji piedāvā iegādāties jau gatavas karkasu sistēmas no alumīnija, kam nav nepieciešamas starpsienas. Tās stiprināmas pie grīdas un griestiem. Ir arī alternatīva - speciālie pakaramie, plaukti, grozi un atvilktnes, ko stiprina pie starpsienām.

Pirmkārt, būtu vēlams apzināt savu un ģimenes locekļu garderobi, no tā plānot iespējamo skapja lielumu un ietilpību. Jānovērtē mērķi, kam tas būs paredzēts galvenokārt.Iebūvētos skapjus iespējams ievietot nišās, istabas stūros, ailēs. Lai tos uzstādītu, izmanto esošās telpas grīdu, sienas un griestus. Skapis sastāv no iekšējā plānojuma (iespējams izveidot un iekārtot atbilstoši katras ģimenes vēlmēm) un durvīm.

Bieži lietotas bīdāmās durvis, kur pildmateriāls ir iemontēts rāmī. Latvijas veikalos nopērkamas arī salokāmās durvis, kas ideāli piemērotas gadījumos, kad vietas ir maz. Ir tradicionālās veramās durvis, taču tās nav iespējams lietot šaurās vietās.

Iebūvēto skapi var izveidot arī paši, tad vajadzētu pasūtīt tikai durvis. Tās no ziņkārīgo acīm pasargās to, kas slēpjams. Lūk, dažas lietas, ko der atcerēties, lai veiksmīgi izvietotu skapja saturu.

Paredzot vietu iebūvētajam skapim, tam domātās ailes dziļumam jābūt vismaz 65-66 cm. Ja ailes dziļums būs mazāks, apmēram 60 cm, jāņem vērā, ka sliedes platums, pa kuru bīdās durvis, ir 6-7 cm. Tādēļ durvis strīķēsies gar drēbju pakaramajiem.

Apakšējai zonai jābūt līdz 0,5 metriem, un tā ir izmantojama retāk lietojamiem priekšmetiem. Tajā var ievietot koferus, putekļu sūcēju vai citas lietas. Zonā no 0,5 līdz 1,7 metriem novieto visbiežāk lietotos priekšmetus. Vieta virs 1,7 metriem ir grūti aizsniedzama, tajā liek reti lietojamus un ne sezonas priekšmetus (somas, gultasveļu, slēpes, slidas u.c.)

Jāpiebilst, ka ir atšķirība starp vīriešu un sieviešu apģērba izvietošanas platību. Vīriešu apģērbu novietošanai attālumam starp stangu un plauktiem zem tās vajadzētu būt 1,75 m, sieviešu apģērbiem - 1,55 m. Vīriešu kreklu un žakešu pakarināšanai var paredzēt divas zonas vienu virs otras, kur katras zonas augstums ir 1,05 m. Piekļūšanai apģērbiem augšējā rindā var izmantot speciālu pakaramo-āķi, kāpnes vai arī iebūvēt speciālu liftu augšējās stangas nolaišanai. Nav obligāts dalījums vīriešu un sieviešu daļā. Protams, visu ģimenes locekļu mēteļus un kostīmus var novietot 1,75 m augstumā. Savukārt augšējā rindā izvietot kreklus un žaketes, bet apakšējā - blūzes, sieviešu žaketes un jakas. Apģērbus, kas izvietoti uz stangām, šādi uzglabāt ir izdevīgāk, tie mazāk burzās un nav jāgludina pirms katras valkāšanas reizes.

Labākais augstums plauktiem ir 1,6 m no zemes. Tajos labi glabāt džemperus, džinsus, sporta apģērbus u. c.

Labākais augstums atvilktnēm un groziem, kuros glabāt veļu un zeķes, ir 1,25 m no zemes. Trikotāžu labāk ievietot grozos, kuros tā vēdinās, savukārt veļu un zeķes - atvilktnēs.

Speciālie pakaramie biksēm izskatās kā redeles. Ja tos iegādāties nevēlas, var iztikt ar parastajiem pakaramiem ar knaģiem. Daudzās garderobes sistēmās ir speciāli kurpju pakaramie un grozi. Varbūt tomēr ērtāk glabāt apavus to oriģinālajās kastēs? Tad blakus tiem atradīsies vieta arī kādai cepurei.

Visbiežāk iebūvējamo skapju plaukti tiek veidoti no lamināta (parasti 16 mm bieza kokskaidu plāksne), tādēļ plaukta garumam nevajadzētu pārsniegt 1 m, citādi tie ielieksies, kaut arī nebūs uz tā novietots nekas smags. Vislabāk ik pēc 60 cm izvietot plauktu turētājus, kas gan mazliet bojā kopējo skapja iekšskatu.

Durvju pildījumam iespējams izmantot gan šobrīd tik populāro matēto stiklu, caurspīdīgu stiklu (tad aiz durvīm jāvalda ideālai kārtībai) vai spoguli (ieteicams šaurās priekštelpās telpas paplašināšanas efektam). Ja skapis būs vienas sienas garumā un krāsots tādā pašā krāsā kā istabas sienas, tas tiks uztvers nevis kā mēbele, bet gan kā viena no sienām.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV