Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Telpu papildinājums - iebūvējamās mēbeles

Accenta, 05.08.2010. 18:20

Iebūvējamā skapja vienā sadaļā var likt slēpes, citā - veļas gludināmo dēli. Turklāt to visu var salikt tā, lai lietas netraucētu cita citai. Katrā iebūvētajā mēbelē var apvienot dažādas funkcijas, to var veidot kā bibliotēku, kā mūzikas ierakstu glabātavu, ka darba vietu, kur aiz durvīm paslēpies dators.
Telpu papildinājums - iebūvējamās mēbeles

Mazs dzīvoklis, telpas par maz, tukša siena, nav, kur likt mantas, slīpi griesti - šie ir tikai daži iemesli, kuru dēļ iesaka individuāli projektētas iebūvējamās mēbeles. Viena no spilgtākajām tendencēm ir mēbeles pārtapšana par funkcionālu objektu. Piemēram, istabā atstāts tikai dīvāns kā dekoratīvs objekts, bet viss pārējais telpas iekārtojums ir apslēpts. Tās ir iebūvētās mēbeles - gan virtuvē, gan istabā, kuras veido minimālismu interjerā. Ja vēl izmanto arī bīdāmās durvis, var teikt, ka mēbele ir nemanāma. Tas ir ērti un vairo kārtību mājā, un var ieekonomēt arī materiālus, jo nav jāgatavo pats skapja korpuss. Iebūvētās mēbeles var likt visur, kur vien ir brīva vieta, kāds brīvs stūris vai niša. Skapjiem pateicīgas ir tieši brīvās nišas. Šādā gadījumā neliek ne sānus, ne aizmugurējo sienu, ne jumtu. Ja skapi liek stūrī, materiāls nepieciešams tikai vienai skapja sānsienai. Iebūvējamie skapji lieliski der arī garos koridoros, tādējādi maksimāli izmantojot telpas sienas un griestus. Tad nevajag materiālus aizmugurei, augšai, galiem un grīdai, jo par tiem kalpos telpas sienas, griesti un grīda.

No 16, 18 vai 25 milimetru bieza lamināta gatavo plauktus, bet durvīs izmanto četrus vai desmit milimetrus biezu dekoratīvo materiālu. Iebūvējamos skapjos var ielikt visu, kas nepieciešams, - plauktus, atvilktnes, grozus, pakaramo stieņus, āķus un daudz ko citu. To nosaka vajadzības un vēlmes, kad cenšas apvienot vēlamo ar iespējamo. Ja vien griesti nav augstāki par trim metriem un 20 centimetriem, skapi var izbūvēt līdz telpas augšai.

Iebūvējamām mēbelēm izmanto dažādus laminātus (kļavu, dižskābardi, priedi, ķirsi, ozolu), finierējumus, dekoratīvos plastikātus. Bīdāmajās durvīs aktuāli ir matēta stikla elementi un spoguļi.

Iebūvējamie skapji lieliski iederas telpās, kur ir gan liela, gan maza platība, gan arī tādās, kurām ir neregulāras formas. Ja, piemēram, tā ir garena, kurā grūti izvietot ierastās mēbeles, vienu īsāko sienu var ziedot iebūvējamam skapim, tas, iebūvēts no grīdas līdz griestiem, veidos biezāku sienu. Telpa samazinās, bet tā būs harmoniskāka un ne tik izstiepta. Izvēloties un projektējot iebūvējamo skapi, svarīgi ņemt vērā, kādas lietas tajā iecerēts likt.

Variantu un variāciju iebūvētajiem skapjiem ir daudz un dažādi. Nav nekādu ierobežojumu platumam. Skapju vēlamais dziļums ir vismaz 650 milimetru, lai var brīvi iekārt drēbes, savukārt, ja skapī paredzēti plaukti, tos nevajadzētu taisīt dziļākus par 500 milimetriem. Ņemot vērā, ka dzīvokļos telpu stūri bieži nav precīzi 90 grādu leņķī, standarta mēbeles nevar ielikt. Jumta telpām nav praktiski taisīt mēbeli ar slīpām mugursienām, jo tas ir sarežģīti un dārgi. Šādā vietā ir daudz vienkāršāk ievietot iebūvētu mēbeli.

Ja dzīvoklis vai māja ir izremontēti un ar sienu, grīdu un griestu leņķiem viss ir kārtībā, mēbeli iebūvēt ir salīdzinoši vienkārši, turklāt var izmantot arī veramās durvis. Taču šādām durvīm ir mīnuss - tām nepieciešama vieta, lai varētu tās brīvi atvērt. Bīdāmām durvīm tas nav nepieciešams.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV