Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Aptauja: Divu nedēļu atvaļinājums būtiski uzlabo darba spējas

Katrīna Lulle, 09.08.2010. 14:07

Lai gan sabiedrībā valda uzskats, ka pēc atvaļinājuma ir grūti atgriezties ikdienas darba ritmā, biroja darbinieku aptauja Latvijā rāda, ka pirmajā dienā pēc atvaļinājuma darba produktivitāte krietni pieaug, īpaši, ja atvaļinājums bijis vismaz divu nedēļu garumā.
Aptauja: Divu nedēļu atvaļinājums būtiski uzlabo darba spējas

Aptauja par biroja darba efektivitāti ietekmējošiem faktoriem, tai skaitā – par atvaļinājuma ietekmi uz darba spējām, ir tikai viena no aktivitātēm informācijas tehnoloģiju ražotāja „Hewlett-Packard" šīs vasaras kampaņā „LaserJet Tev atmaksāsies" („Laser Jet Pays You Back"). Aptauja veikta daudzās Eiropas valstīs, un tās mērķis ir noskaidrot dažādu valstu uzņēmumu darbinieku paradumus vai aktivitātes, kas veicinātu darba produktivitāti. Latvijā aptauja veikta sadarbībā ar interneta personāla atlases uzņēmumu „CV-Online Latvia".

Biroja darbinieku aptaujā Latvijā piedalījās kopumā 2477 mazo un vidējo uzņēmumu biroju darbinieki, no tiem 1623 bija sievietes, 854 – vīrieši. Vidējais aptaujas dalībnieku vecums – 32,4 gadi.

Kā rāda aptaujas rezultāti, 39,9% aptaujāto biroju darbinieku atbildējuši, ka pirmajā darba dienā pēc 14 – 15 dienu ilga atvaļinājuma viņu darba spējas būtiski uzlabojas, 19,3% sacījuši, ka pēc šāda atvaļinājuma viņu darba spējas „nedaudz uzlabojas", savukārt 20,6% respondentu uzskata, ka viņu darba spējas tomēr nedaudz samazinās.

Pirmajā darba dienā pēc 5 -7 dienu atvaļinājuma būtisks darba spēju pieaugums esot 32,6% biroju darbinieku, bet neliels darba spēju pieaugums – 24,9% aptaujāto. Nekādas izmaiņas savās darba spējās pēc dažu dienu atpūtas nav jutuši 12,7% aptaujāto.

Izpētot aptaujas rezultātus citās valstīs, atklāts, ka 72% grieķu pēc atvaļinājuma motivācija darbam ir pieaugusi. Aiz grieķiem seko turki (63%) un Dievidāfrikas Republikas iedzīvotāji (56%). Savukārt 22% francūžu un 26% spāņu nav novērojuši, ka brīvdienas varētu uzlabot viņu darba efektivitāti.

Respondentiem visās valstīs papildus tika jautāts, kāda veida aktivitātes atvaļinājumā ir būtiskas, lai pēc tam viņu darba produktivitāte pieaugtu. Ceturtā daļa jeb 26,3% Latvijā aptaujāto atzinuši, ka viņu darba spējas uzlabotu atpūta mājās – darbošanās dārzā vai lauku viensētā. Bet gandrīz tikpat daudz ir aktīvās atpūtas piekritēju – 23,5% aptaujāto atbildējuši, ka viņu labākā atpūta atvaļinājuma laikā ir sportiskas aktivitātes - niršana, ekstrēmie sporta veidi, pārgājieni u.c. Luksus tipa atpūtu ekskluzīvā villā, kruīzā vai SPA kā labāko motivatoru produktīvākam darbam pēc atvaļinājuma atzīmējuši 13,4% respondentu. Savukārt 18% norādījuši, ka, viņuprāt, vislabākā atpūta, lai ar jaunu sparu atgrieztos darbā, ir lieliski pavadīts laiks populārākajās un skaistākajās tūrisma pilsētās (Parīzē, Berlīnē, Londonā, Barselonā un citās).

Lai noskaidrotu atvaļinājuma nozīmi ikviena biroja darbinieka dzīvē, aptaujas dalībnieki arī tika lūgti sniegt savu vērtējumu par vairākiem apgalvojumiem. Tā, piemēram, apgalvojumam „Atvaļinājums ļauj palūkoties uz darbu no malas un izvērtēt to stratēģiski" pilnībā piekrituši 31,4% aptaujāto, daļēji šim apgalvojumam piekrīt 49,9%, bet absolūti nepiekrīt – 9,4%.

Visvairāk apstiprinošu atbilžu saņemts, lūdzot novērtēt apgalvojumu „Atvaļinājums ļauj atslēgties un atgriezties darbā ar „svaigu galvu"", proti – 73,4% aptaujāto tam pilnībā piekrituši. Tikai 1% aptaujāto šo apgalvojumu pilnībās noraidījuši.

36,7% aptaujāto pilnībā piekrīt apgalvojumam, ka atvaļinājums sniedz lielāku motivāciju strādāt, bet vairāk nekā 40% aptaujāto atzinuši, ka atvaļinājums ļauj apgūt prasmes un iemaņas, kas sniedz tiešu labumu darbam.

Kā norāda HP pārstāvji, tāpat kā kafijas pauzes, komunikācija ar kolēģiem un citi „mazie bonusi", arī LaserJet printeri var būt kā uzņēmuma pievienotā vērtība, kas veicina darba efektivitāti, apvienojot vairākas drukas un attēlveidošanas ierīces, patērējot mazāk izejmateriālu un taupot energoresursus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV