Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Ērta virtuve ilgiem gadiem

Accenta, 10.08.2010. 15:00

Virtuves aprīkošana ir visai sarežģīts process mājokļa iekārtošanā, tāpēc viena no telpām, kur pamatoti pasūtīt iebūvējamas, speciāli projektētas mēbeles, ir tieši virtuve
Ērta virtuve ilgiem gadiem

Kvalitatīva un pēc individuāla pasūtījuma projektēta virtuve nav salīdzināma ar mēbeļu salonos gatavu, no moduļiem sakomplektētu virtuvi, jo virtuves mēbeles ir piesaistītas dažādām komunikācijām, ūdens pievadiem un kanalizācijas izvadei.

Skaidu plātne, kura no abām pusēm ir aplīmēta ar melamīnu, kas tautā tiek saukts par laminātu, ir izplatītākais materiāls virtuvju ražošanā. Mūsdienu lamināts ir moderns un kvalitatīvs materiāls. Tas ir ļoti viegli kopjams, mitruma izturīgs un iztur samērā lielu slodzi arī pret mehāniskiem bojājumiem. Piemērots ģimenēs, kur aug bērni, jo lielākā šā materiāla priekšrocība ir tā, ka tas ir ļoti izturīgs un viegli kopjams. Lamināts galvenokārt ir pamatmateriāls pašā virtuves konstrukcijā, jo neatkarīgi no tā, vai virtuve ir tikai lamināta vai kopā ar MDF vai finierējuma elementiem, karkasu montē tieši no lamināta. Savukārt fasādes daļu var komplektēt no modernāka raksta un krāsas lamināta vai MDF, vai arī finierējuma.

Avangardiskāka stila piekritēju vidū populārs materiāls ir MDF. Tā ražošanā tiek izmantotas ļoti smalkas presētas koka šķiedras, kur šķiedru masai tiek pievienoti dažādi sintētiskie sveķi. Plātnēm ir viendabīga struktūra un gluda virsma. Mēbeļu ražošanā tiek izmantotas urbšanas un frēzēšanas izturības MDF, kuru var krāsot matētu vai glancētu vai lakot. Šim materiālam priekšrocība ir tāda, ka no tā var izgatavot liektas neregulāra veida detaļas. MDF lielākoties tiek izmantots fasādēm, paneļu plauktiem un telpās, kur ir paaugstināts mitruma daudzums.

Vairāk elegances un greznuma apvieno finierējums, jo tas ir ekskluzīvāks materiāls par laminātu vai MDF. Finierējumu iegūst divos veidos. Viens variants - lobot nost no koka, kas rotē ap speciālu asmeni, otrs - nošķeļot no speciāli sagatavota koka gabala. Lai gan finierējums ir dabisks un pietiekami izturīgs materiāls, tas tomēr prasa rūpīgāku kopšanu un saudzīgāku izturēšanos.

Koks ir klasisks un ekskluzīvs materiāls. Izgatavojot mēbeles no masīvkoka, kas ir roku darbs, būtiski palielinās izmaksas. Tāpēc masīvkoka elementus pārsvarā izmanto tikai kā fasādes vai dažādos stilizētos dekoratīvos elementos kā kolonnās, arkās un tamlīdzīgās vietās.

Kad esam izvēlējušies materiālus, no kādiem gribam savu virtuvi, nākamais solis ir atrast kvalitātei un prasībām atbilstošu furnitūru. Ja rocība atļauj, ir vērts maksāt par ļoti kvalitatīvu un līdz pat niansēm pārdomātu furnitūru, jo ar gadiem tas noteikti atmaksāsies.

Lai gan kvalitatīva furnitūra diezgan būtiski palielinina virtuves cenu, tomēr ekonomēt uz to nav ieteicams, vēl jo vairāk tāpēc, ka virtuve tiek pirkta uz ilgiem gadiem un tieši furnitūra pieder pie tām detaļām, kas tiek izmantotas visbiežāk.

Vēl viena pozīcija, kas sadārdzina virtuvi, bet kurai nebūtu vēlams ekonomēt, ir darba virsma. Tai jābūt kvalitatīvai, mitruma izturīgai un izturīgai pret dažādiem sadzīviskiem bojājumiem, piemēram, naža griezumiem un tamlīdzīgi. No dabiskiem materiāliem vislabākā un izturīgākā būs dabiskā granīta plātne. Tomēr kā jau akmens, tas ir auksts materiāls. Jārēķinās arī ar to, ka raksts var nebūt viendabīgs visas plātnes garumā. Kopt nepieciešams ar speciālu līdzekli. Laba alternatīva ir korians - akrila bāzes materiāls. Ūdensizturīgs un viegli kopjams. Atšķirībā no granīta ir siltāks, vieglāks un pieejams visdažādākajos izmēros un pat liektās formās, arī rakstu var dabūt viendabīgu un simetrisku. Korians pieejams bez šuvju savienojumu vietām, kas ir liela priekšrocība stūra un citu sarežģītu formu virtuvēs. Virsmu var viegli atjaunot, to nopulējot. Cenas ziņā mazliet dārgāks ir korians.

Projektējot virtuvi, ir jāiegulda diezgan liels darbs, jo arī šķietami vienkāršas un standarta formas virtuve var izrādīties visai sarežģīta. Proti, ne visur, it īpaši vecajās mājās, ir iespējams mainīt ūdens pievadu un kanalizācijas iztekas vietas. Tāpēc nereti ir krietni jāpiepūlas, lai atrastu ne tikai funkcionālu, bet arī no dizaina puses glītu risinājumu. Vieglāk ir jauno projektu īpašniekiem, jo tur lielākoties jau projektēšanas sākumā ir piedāvāts funkcionāls risinājums virtuves labiekārtošanai. Tomēr būtisks mīnuss tieši jaunajos projektos, kur dzīvojamā istaba tiek apvienota ar virtuvi vienā telpā, ir tāds, ka no visas telpas platības tieši virtuvei nereti ir atvēlēta ļoti simboliska vieta.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV