Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Virtuves mēbeles

Accenta, 19.08.2010. 12:18

Visu standartu pamats virtuves mēbeļu jomā ir cilvēka augums, vecums un ieradumi, un tie paši kritēriji nosaka arī vēlamā izstrādājuma parametrus. Piemēram, gados vecākiem vai neliela auguma cilvēkiem virtuves skapji nekādā gadījumā nav vēlami līdz griestiem. Savukārt sportiska auguma cilvēks nejutīsies labi ar zemiem virtuves mēbeļu grīdas skapīšiem. Arī piekaramo skapju novietojuma augstums būs atkarīgs no pasūtītāja vēlmēm.
Virtuves mēbeles

Pirmais nosacījums, pirms sākam domāt par skapju augstumiem, ir - flīzes starp virtuves mēbeļu skapīšiem ir jālīmē pēc mēbeļu montāžas. Tas jādara tāpēc, lai apakšējo un augšējo skapju novietošanā atbilstoši jūsu ērtībām netraucētu jau noklātā flīžu kārta. Ja pie skapju montāžas saimniece konstatēs, ka piekārtie skapji ir novietoti par augstu vai par zemu - šo problēmu, ja nav noklātas flīzes, nebūs grūti atrisināt.

No kādiem elementiem sastāv viss komplekts?
Virtuves mēbeļu neredzamā daļa ir karkass, kas satur mēbeles kopā, eņģes, ar kuru palīdzību pie karkasa ir piestiprinātas durtiņas, kā arī plaukti, ja tie paslēpti aiz durvīm. Mums redzamā daļa ir fasāde ar durtiņām, atvilktnēm, atvērtajiem plauktiem un citiem elementiem. Durtiņas un atvilktnes ir apdarinātas ar dažādu modeļu rokturiem. Skapji stāv uz kājiņām vai uz cokola. Pār apakšējiem skapjiem tiek pārlikta galda virsma, kurā tiek iestrādāta izlietnes. Telpa starp apakšējiem un augšējiem skapjiem tiek apdarināta ar kādu paneli. No visu šo iepriekš minēto detaļu izgatavošanas un apdares kvalitātes būs atkarīgs virtuves un mēbeļu izskats dienu no dienas un gadu no gada.

Fasādes
Tās tiek izgatavotas no dažādiem materiāliem. Dārgas un ilgmūžīgas ir masīvkoka durtiņas (ozols, dižskābardis, riekstkoks, priede, ķirškoks u.c.). Mazliet ekonomiskāks variants ir durtiņu rāmis no masīvkoka ar finierētu pildījumu. Finierētas virtuves iekārtas durtiņas ir izskatīgs un dabīgs risinājums. Plaši virtuves iekārtu fasāžu izgatavošanai izmanto MDF un laminētās kokskaidu plātnes. Kokskaidu plātņu izgatavošanas tehnoloģija paredz, kā skaidas savstarpēji tiek salīmētas ar sintētiskajiem sveķiem un pēc tam sapresētas. Lietošanas laikā tās izdala cilvēkam kaitīgo formaldehīdu, tāpēc šī materiāla lietojums rūpīgi jāizsver. MDF tādā ziņā ir «veselīgāks», jo tā sastāvā esošās koksnes šķiedras tiek salīmētas ar ekoloģiski neitrālu sastāvu. Tā kā tas labi padodas profilēšanai, no tā iespējams izgatavot interesantākas formas un tekstūru, kā arī šādas durtiņas iespējams krāsot un pārkrāsot. Ja MDF ir lakots vai krāsots, jūs iegūstat fasādes, kas nebaidās no augsta mitruma līmeņa, tauku traipiem un temperatūras maiņām.

Alumīnija un tērauda klātbūtne virtuves izskatam piešķir ultramodernu izskatu. Tos izmanto gan kā paneļus, ko klāj uz MDF vai kokskaidu plātnes virsmām, vai izmanto durtiņu apdarē. Stikla klātbūtne var būt visu stilu virtuves iekārtās - gan klasiskajās, gan kantrī, un jo sevišķi minimālisma un high-tech stila virtuvēs. Un ja vēl skapja iekšpusē ierīko apgaismojumu...

Tātad virtuves fasādes izskats ir atkarīgs ne tikai no materiāliem, kādi izmantoti, bet jo sevišķi no to izgatavošanā un apstrādē izmantotajām tehnoloģijām. Un tieši no to darbu un tehnoloģiju kvalitātes ir atkarīga virtuves iekārtas ilgmūžība. Apakšējo skapīšu izmēru standarti ir 720, 670 vai 570 mm.

Pirmā brīdī šķietami tik nesvarīga detaļa, kā rokturis, spēj radikāli mainīt virtuves mēbeļu dizainu un izskatu. Tāpēc šai detaļai ir jāpievērš pienācīga uzmanība. Ar to izvēli nesteidzieties.

Ja jums ir iepatikusies izsmalcināti rokturi un jūs neesat pārliecināti, kā tādi izskatīsies jūsu virtuvē, labāk mainiet savi izvēli par labu vienkāršākiem un tradicionālākiem - jūs nevilsieties. Varbūt jūsu virtuves stilam labāk piestāvēs durtiņas bez rokturīšiem - to atvēršanas mehānisms paredz vieglu spiedienu durtiņu apakšējā daļā?

Un nu par kādu neredzamo «darboni», kam jāstrādā labi un klusi, - par eņģēm. Apmeklējiet virtuves mēbeļu salonus un pamēģiniet pavirināt dažādu virtuves iekārtu durtiņas - jau diezgan drīz jūs spēsiet atšķirt dažādu eņģu veidus. Svarīgi, lai atvērtas durvis paliktu tajā stāvokli, kādā jūs tās esat atvēruši. Durvju eņģes ir atšķirīgas koka, metāla vai stikla durvīm, to atvēršanās leņķis arī ir gan 95°, 110°, 125° un 165°. Labas eņģes īr paredzētas 8000 atvēršanas cikliem - ja jūs vidēji 7 reizes dienā atvērsiet virtuves skapīša durvis, tad šādas eņģes jums kalpos vismaz gadus trīsdesmit.

Jau iepriekš runājām, ka lietošanā ērtākas ir atvilktnes. Pavisam ir trīs galvenās prasības: slodze, kalpošanas laiks (labas atvilktnes iztur ne mazāk par 60 tūkstošiem ciklu) un atvēršanas un aizvēršanas vieglums. Atvilktnes gaitas vieglums ir svarīgs atvilktnes kvalitātes un ērtuma rādītājs. Kad jūsu rokas ir aizņemtas (kas virtuvē nav retums), atvilktnei vajadzētu aizvērties pēc viegla uzsitiena pa to. Pamēģiniet to veikalā, tikai ņemiet vērā, ka jūsu virtuvē tam vēl traucēs atvilktnes satura svars. Pie tam ļoti svarīgi, lai atvilktne pilnībā atklātu tās saturu, un šo iespēju sniedz mūsdienīgas vadotnes, pa kurām tā slīd.

Kājas vai cokols?
Tāds ir jautājums. Pirmām kārtām, tas ir gaumes un izvēlētās iekārtas dizaina un stila jautājums. Virtuves iekārta uz kājiņām to padara ne tik smagnēju - vieglāku un smalkāku. Ja attālums starp grīdu un skapi ir 150 mm, tas ir neērts, lai varētu uzkopt telpu zem skapjiem. Ja virtuve ir kopā ar viesistabu, risks, ka nebūsiet pamanījuši zem virtuves iekārtas paripojušās lietas, ir lielāks. Toties, ja virtuves iekārta ir ar cokolu, zem tās nekrāsies putekļi un netīrumi, taču tam ir tendence ātrāk zaudēt savu labo izskatu.

Standarti nosaka dažādus iespējamos augstumus gan kājiņām un cokolam, gan apakšējo skapju augstumam. Parasti standarta darba virsmas augstums ir 720, 670 vai 570 mm, biezums ir 40 mm, attālums starp apakšējo un augšējo darba virsmu 490 mm un augšējo skapju augstums 720 mm. Aplūkosim dažādas situācijas un iespējamos riskus, izvēloties tā vai cita augstuma darba plakni, kājiņas u.c.

Dekoratīvās kājiņas
Dekoratīvās kājiņas 150 mm augstas, netiek noslēptas aiz cokola. Šāda risinājuma mēbeles optiski šķiet «vieglākas, gaisīgākas». Par šo augstumu jau runājām, ka tas ir neparocīgs grīdas tīrīšanai. Dekoratīvās kājiņas 200 mm augstas, netiek noslēptas aiz cokola. Arī šis risinājums piešķir mēbelēm «vieglumu un gaisīgumu». Lieliski iederas minimālisma stila virtuvē.

Dekoratīvās kājiņas 300 mm augstas. Ar to palīdzību var veidot interesantas dažādu līmeņu mēbeļu konstrukcijas - izmantot dažādu augstumu kājiņas mēbeļu grupām un skapjiem. Izmanto gan dekoratīvās kājas, gan skapīšus ar cokolu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV