Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Bīdāmo durvju iespējas

Accenta, 27.08.2010. 15:26

Pēc atvēršanas principa visas durvis iedala trīs veidos: atveramās, saliekamās un bīdāmās.
Bīdāmo durvju iespējas

Ar pirmajām mums faktiski ir darīšana katru dienu. Šīs durvis turas uz eņģēm un veras uz iekšu vai āru. Taču, ja mājoklī ir pašauri, tad tās dažkārt traucē pārvietošanos, un aizņem vietu, un nav visai ērtas ekspluatācijā.

Saliekamās durvis labi der eksotikas un oriģinalitātes cienītājiem. Tās sastāv no sekcijām, kas savā starpā savienotas ar tērauda atsperēm.

Tādas durvis mēs redzam katru dienu, ja dodamies uz darbu ar sabiedrisko transportu (tā ir tā pati "ermoņika"). Šo durvju galvenais trūkums - tās praktiski nemaz nepasargā no trokšņiem.

Bet tagad par bīdāmajām konstrukcijām, ko mēdz dēvēt arī par kupejdurvīm. Te atkal rodas asociācijas ar transportu. Šāda tipa durvis ir gan tālsatiksmes vilcienos, gan metro. Tikai metro abas durvju pusītes draudzīgi iebīdās sienās, bet vilcienā novietojas tai paralēli.

Tiesa, līdzība ar sabiedrisko transportu ir nosacīta, jo tas aprīkots ar pneimatiskajām durvīm, bet istabu durvis ir mehāniskās. To galvenais pluss - durvis neaizņem papildus vietu. Un patiesībā tas ir lielisks izgudrojums. Tomēr viss nav tik viennozīmīgi. Bīdāmajām durvīm ir arī savi mīnusi.

Telpu atdalīšanai tiek izmantotas arī dažādas bīdāmās starpsienas, un kardinālas atšķirības starp tām un bīdāmajām durvīm neviens tā īsti neņemas uzskaitīt. Galvenā principiālā atšķirība ir šāda: ja aizsegta tiek durvju aila, tās ir durvis, ja vesela istaba - tad starpsiena.

Bīdāmās durvis neeksistē pašas par sevi. Tās sastāv no vairākiem elementiem, kas veido durvju komplektāciju. Svešā valodā uzrakstītās instrukcijās šis termins tiek apzīmēts ar īsu vārdiņu "kit", kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē "komplekts".

Šajā komplektā ietilpst: durvju plātne (pašas durvis) durvju kārba, slieču komplekts (vai speciāls atbīdāmo durvju mehānisms, ar kura palīdzību durvis tiek iekārtas karbā vai piestiprinātas pie augšējās vadības slieces, rokturi un cita furnitūra kasete (var būt un var nebūt komplektā).

"Kam man tas viss?" nodomās ekonomisks cilvēks. Varbūt uz kādas detaļas rēķina var ietaupīt? Taču šajā saimniecībā nekā lieka tomēr nav. Ja "kit" sastāvā kaut kā trūkst, tad durvis nefunkcionēs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV