Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Ūdeni palīdz ietaupīt sadzīves tehnika

Accenta, 01.09.2010. 13:34

Pierādīts, ka vidēji viens cilvēks diennakts laikā iztērē: tualetei - 30, vannai - 25, dušai - 20, trauku mazgāšanai - trīs, ēdiena gatavošanai - četrus, puķu laistīšanai - vienu, kā arī dzeršanai - vienu litru ūdens.
Ūdeni palīdz ietaupīt sadzīves tehnika

Vairāk nekā puse eiropiešu trauku mazgāšanu ar rokām joprojām uzskata par efektīvāko metodi.

Pētījumos gan pierādīts, ka, izmantojot trauku mazgāšanas mašīnu, ir iespējams ietaupīt līdz pat pieciem litriem ūdens, taču jārēķinās ar elektrības patēriņu. Jaunākajās un gudrākajās trauku mazgājamās mašīnās iebūvēta arī tā sauktā fuzzy logic funkcija, kas ļauj samazināt rēķinu par komunālajiem pakalpojumiem.

Proti, trauku mazgājamā mašīna pati noteiks trauku apjomu pēc svara un atkarībā no tā izvēlēsies, cik daudz ūdens un enerģijas nepieciešams, lai šos traukus nomazgātu.

Mūsdienīga trauku mazgājamā mašīna stundā patērē apmēram vienu kilovatu elektrības un 0,015 kubikmetrus ūdens. Piepildot pilnu 60x60x85 cm izmēra trauku mazgājamo mašīnu, var nomazgāt 12-14 trauku komplektu, patērējot 14-18 litru ūdens. Ja to darīs ar rokām, nebūtībā aiztecēs līdz 60 litru ūdens. Elektroenerģijas patēriņš būs mazāks, darbinot vienreiz pilnu veļas mašīnu nekā divreiz pustukšu, pat tad, ja mašīnai ir speciāla nepilna veļas daudzuma mazgāšanas programma. Lai efektīvi izmantotu elektroenerģiju, jāizvēlas iespējami zemāka ūdens temperatūra.

A klases veļas mazgājamā mašīna, kuru piepildīs pilnu, patērē 56 litrus aukstā ūdens. Tas ir ļoti labs rādītājs. Vācijas firmas Bosch un Siemens šā gada modeļi salīdzinājumā ar iepriekšējos gados ražotajiem ieekonomē par 20 procentiem vairāk ūdens. Uz katras arī norādīts, cik daudz veļas var ielikt, kāds ir ūdens patēriņš un apgriezienu skaits minūtē. Vācijā ražotajām mašīnām raksturīgs, ka tās ir perfektas, precīzas un taupīgas. Mūsdienās ikvienai sadzīves tehnikai aizmugurē rakstīts, kur tā ražota, - Vācijā, Ķīnā vai kur citur.

Whirlpool - sestā prāta automātiskā veļas mašīna paņem tieši tik daudz ūdens, cik nepieciešams, un ne litra vairāk. Tā ir ļoti ekonomiska, jo pielāgojas veļas daudzumam, kas tajā ievietots.Pārsvarā šīs mašīnas atšķiras tikai ar dizainu, jo tehniskie parametri ir stipri līdzīgi, atsevišķiem modeļiem ir atšķirīgs apgriezienu skaits minūtē.

Ja esat nolēmuši turpmāk šo procesu uzticēt mašīnai, no ģimenes budžeta atliciniet vismaz 300 latu. Pieejami arī dārgāki modeļi. Bieži vien cilvēki izvēlas lētāko, taču ne vienmēr šis pirkums būs ekonomiski izdevīgākais. Jo dārgāks modelis, jo augstākas kvalitātes mašīna un ar to varēsiet krietni vairāk ekonomēt. Ilgtermiņā noteikti izrādīsieties ieguvēji. Novērots, ka pircēji nepēta ekonomiskos rādītājus, bet viņiem noteicošā ir cena. Tas ir stipri individuāli, ja ģimene pirkumam nevar atļauties tērēt vairāk. Pierādīts, ka trauku mazgājamā mašīna, kuras cena ir apmēram 300 latu, atmaksājas gada laikā. Ja cilvēks trīs reizes dienā mazgā traukus ar rokām, tāda mašīna atmaksāsies ūdens patēriņa dēļ vien. Turklāt tā nepatērē ne litra karstā ūdens, kas ir dārgāks nekā aukstais.

Visai sadzīves tehnikai garantijas laiks ir divi gadi, kalpošanas ilgums, ja pareizi ekspluatējat un kopjat, varētu sasniegt pat 10-15 gadu. Trauki nav jāmazgā gluži pēc katras ēdienreizes, pietiks, ja to darīsiet vienreiz dienā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV