Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Bīdāmo durvju atšķirības, plusi un mīnusi

Accenta, 07.09.2010. 15:18

Pēc darbības principa mājokļu durvis var iedalīt trīs grupās. Pirmajā no tām ietilpst visbiežāk izmantojamās parastās, jeb veramās durvis, kurās viens vai divi durvju paneļi (vērtnes) ar eņģu palīdzību veras uz vai no sevis. Samērā reti tiek ierīkotas saliekamās durvis. Tās sastāv no vairākām sekcijām, kas savienotas ar pie šarnīru plāksnēm piestiprinātām tērauda atsperēm (darbojas pēc tā saucamā "akordeona principa"). Bet šajā rakstā par trešā veida, jeb bīdāmajām durvīm, kas mūsdienās kļūst aizvien populārākas.
Bīdāmo durvju atšķirības, plusi un mīnusi

Ir divu veidu bīdāmās durvis, un tās atšķiras pēc durvju paneļa novietojuma atvērtā stāvoklī. Vienā gadījumā panelis tiek iebīdīts sienā izveidotā nišā, otrā gadījumā panelis atbīdītā stāvoklī novietojas paralēli sienai. Taču, neatkarīgi no šīm īpatnībām, visu bīdāmo durvju konstrukciju veido vairāki savstarpēji saistīti elementi - durvju paneļi, durvju aploda, vadotnes mehānisms, aprīkojuma elementi un karkass.

Bīdāmo durvju ierīkošanai var izmantot dažādu izmēru un materiālu durvju paneļus. Gan līdzīgus mums pierastajām durvju vērtnēm, kurus izgatavo no koksnes vai kombinētajiem materiāliem (koksnes, skaidu platēm, finierējuma un/vai stikla), gan stikla paneļus, kas var būt arī ar alumīnija vai cita metāla apmalojumu. Parasti tiek ierīkotas bīdāmās durvis ar vairākiem paneļiem,un, atkarībā no durvju ailes lieluma, to skaits var būt līdz pat astoņiem.

Vadoties no durvju paneļa veida, arī aplodas izgatavošanai var izmantot dažādus materiālus. Vispopulārākās ir koka aplodas, un durvju ailē tās iestiprina līdzīgi, kā ierīkojot parastās durvis - ar līmes un kokskrūvju palīdzību. Noformēšanai ļoti bieži izmanto speciālas dekoratīvās apmales. Taču aplodas var izgatavot arī no metāla (parasti alumīnija) vai plastmasas.

Vadotnes mehānisms ir pati svarīgākā bīdāmo durvju sastāvdaļa, kas nodrošina durvju paneļa kustību. Tas sastāv no augšējās un apakšējās vadotnes (sliedes), skrituļiem, aiztures un ierobežotāja. Skrituļi ir piestiprināti durvju panelim, un, pieliekot spēku, šī konstrukcija kustās pa durvju ailes augšpusē vai apakšpusē piestiprināto vadotni. Savukārt aizture un ierobežotājs fiksē durvis un neļauj tām izvirzīties pārāk tālu. Aizture tiek stiprināta augšpusē pie sienas, bet ierobežotājs pie grīdas. Galvenais faktors, kas nosaka, kādu vadotnes mehānismu izvēlēties, ir durvju paneļa svars.

Kā bīdāmo durvju galvenais aprīkojuma elements jāmin speciāli rokturi. Parastos rokturus šajā konstrukcijā nevar izmantot, jo tie traucē iebīdīt durvju paneli sienā. Dažkārt papildus tiek izmantota speciāla ierīce, kas pēc formas atgādina cepuri - cilindru, un kuru piestiprina pie paneļa gala virsmas. Aizāķējot šo "cepuri" ar pirkstu, ir iespējams izvirzīt durvju paneli.

Gadījumā, ja jūs vēlaties, lai, atverot durvju paneli, to var iebīdīt sienā, speciālisti iesaka uzstādīt metāla karkasu. Lai labāk izprastu tā būtību, var izmantot salīdzinājumu ar videokaseti un papīra kastīti, kurā tā tiek ievietota. Videokasete šajā gadījumā būs durvju panelis, bet kastīte - metāliskais karkass. Ierīkojot šo konstrukciju, attiecīgā sienas daļa būs jānojauc, tajā vietā jāuzstāda metāla karkass ar vadotnes mehānismu, un šī konstrukcija jāapšuj ar ģipškartona plāksnēm. Līdzīgi jārīkojas arī gadījumā, ja esat nolēmuši ieekonomēt uz karkasa rēķina - arī tad jānojauc sienas daļa, jāuzstāda vadotnes mehānisms un konstrukcija jāapšuj. Taču neizmantojot metāla karkasu durvju montāža būs sarežģītāka.

Pirms ierīkojat bīdāmās durvis, rūpīgi jāizanalizē visi to "plusi" un "mīnusi". Galvenā šīs konstrukcijas priekšrocība - lietderīgi izmantojamās telpas palielināšana. Īpaši būtiski tas ir nelielajos, padomju laikos būvētajos sērijveida dzīvokļos ar šauriem koridoriem un nelielām istabām. Bet galvenais to trūkums - sliktā skaņas, gaismas un siltuma izolācija, jo pat pie visrūpīgākās montāžas starp durvju aplodu un paneli saglabāsies spraugas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV