Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Iebūvējamais, jeb nišu skapis

Accenta, 08.09.2010. 13:01

Pasaulē ir daudz Nobela prēmijas cienīgu izgudrojumu. Gluži nemanāmi mūsu sadzīvē ienākušais nišu skapis diemžēl to nav saņēmis. Un velti: patlaban tas ir visērtākais skapja veids, kas ļauj ekonomēt daudz brīvas vietas. Arī par ārējo izskatu var strīdēties ar kritiķiem estētiem: ir tik daudz durvju variantu, ka nišu skapis bez grūtībām iekļausies jebkurā interjerā.
Iebūvējamais, jeb nišu skapis

Mūsdienās iebūvējamos skapjus nosacīti var iedalīt divās kategorijās:pirmā- iebūvējamie skapji, kuri izgatavoti pēc pasūtījuma un jums vēlamajā izmērā, otrā- standarta izmēra un krāsu skapji ar bīdāmajām durvīm.

Šo izstrādājumu materiāls, furnitūra un konstrukcija ir pilnīgi dažādas. Kopējais ir tikai nosaukums, kas maldina pircējus, - iebūvējamais skapis. Tāpēc nopirkt nišu skapivar tikai tajā gadījumā, ja ir paraugs, kurš atbilst jums nepieciešamiem izmēriem. Visos pārējos gadījumos nišu skapi ieteicams pasūtīt.

Izlemts: iebūvējamo skapi pasūtīt. Kā ar materiāliem? Izvēle ir milzīga: lamināta plāksnes, spogulis, matēts stikls ar dažādiem zīmējumiem, krāsots stikls, krāsots MDF, perforēts polikarbonāts, ratanga, finierskaidas, tapetes, žalūzijas. Vairāk pieticīgs kopšanā ir spogulis vai stikls. Ja mēs gribam ekonomisku risinājumu, tad ir vērts pievērst uzmanību kokskaidu plātnei ar lamināta pārklājumu un spoguli.

Pasūtot iebūvējamo skapi, pievērsiet uzmanību tādam reti ievērojamam «sīkumam» kā durvju pildījuma biezumam. Ar 10 mm ieliktni durvis kalpos bez veltnīšu remonta 10 un vairāk gadu. Ja biezums būs 16-18 mm, tas palielinās durvju svaru un radīs papildu slodzi veltnīšiem, līdz ar to durvis nedarbosies plūdeni, kā arī tām būs īsāks mūžs.

Ja esam izlēmuši pasūtīt iebūvējamo skapi pēc sev vēlamiem izmēriem, jānoskaidro maksimālie izmēri. Durvis tam var izgatavot augstākas par trim metriem - ar vidējo griestu augstumu 2,5 metri ir pietiekami. Galējā gadījumā vienmēr izlīdzēs antresoli, ar kuriem var palielināt skapja augstumu, ja griestu augstums pārsniedz trīs metrus. Tikai - vai būs ērti tos lietot? Platumam ierobežojuma nav, palielinās tikai durvju skaits, ja ieteicamais platums ir ne vairāk kā 90-100 cm.

Lietderīgi skapī ierīkot apgaismošanu, ja skapja dziļums pārsniedz pusotru metru. Skapja iekšpusē izvietoti gaismekļi drīzāk ir dekoratīvs elements. Lampu skaits var atbilst durvju skaitam. Nākamā problēma, ar kuru neizbēgami saskarsieties, pasūtot nišu skapi, - kādu durvju sistēmu izvēlēties: alumīnija vai tērauda?

Gan metālu, gan alumīniju Latvijā veiksmīgi lieto vairāk nekā 15 gadus. Alumīnija sistēma ir cietāka par metālisko, tajā ir lielākas iespējas realizēt dizaina elementus, ir noturīgāks laku un krāsu klājums. Tā ir klusāka, izskatās kārtīgāka nekā tērauda. Atšķirībā no metāla sistēmas mehānisma ritentiņi paslēpti durvju rāmī, tāpēc nav redzami. Metāliskā sistēma domāta tiem, kas dod priekšroku drošam skaistumam, - tas ir praktisks un lēts durvju variants. Noteikti jāpievērš uzmanība, no kāda materiāla izgatavoti virzītājmehānisma ritentiņi. Ļoti labi, ja tas ir metāls. Plastika ar teflona pārklājumu arī ir droši. Bet no plastikas ritentiņa labāk atteikties.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV