Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Iekārtojot virtuvi...

Accenta, 13.09.2010. 17:44

Iekārtojot savu sapņu virtuvi ir jāprognozē, cik cilvēku uzturēsies virtuvē, vai virtuve būs paredzēta tikai gatavošanai un ēdienreizes notiks citā telpā vai turpat.
Iekārtojot virtuvi...

Cik vienlaicīgi strādās darba zonā u.tml. Kur ērtāk izvietot darba zonu, kādā virzienā vēlamies strādāt, pret sauli vai tās virzienā, cik kompakti, kā ar apgaismojumu, ventilāciju, ūdensvadu? Jo mazāka virtuve, jo sarežģītāki risinājumi, jo ir jāizdomā viss līdz pēdējam, kā izvietot un sagrupēt, lai viss būtu ērti pieejams un ergonomisks.

Virtuvē parasti dzīve notiek aktīvāk nekā pārējās istabās. Tātad tai ir jābūt ērtai, plašai un praktiski iekārtotai. Ir jāparedz pareizi augstumi darba virsmai, skapīšiem, kaut vai rozetēm. Ir jāaprēķina, cik rozetes vispār būs nepieciešams, tām ir jābūt pareizi izvietotām, pietiekami tālu no plīts, izlietnes, bet ērti aizsniedzamām. Ja tās būs par augstu, tad vadi nokarāsies, kas nav diez cik glīti, gadījumā, ja par zemu, rodas problēmas ar mēbeļu izvietošanu. Ražotāji vairs nepiedāvā jaunus funkcionālos risinājumus, bet gan dažādus apdares materiālus. Bieži piedāvājot it kā nesavienojamas lietas, bet tas jau tikai padara mūsu apkārtējo vidi tikai interesantāku.

Vēl būtiski virtuvē ir pareizi novietot izlietni. Tātad projektējot jau jāizdomā, kur tā atradīsies. Jo nebūtu vēlams, ka tā atrastos tuvu plītij. Kā arī telpas stūrī. Kāpēc? Kaut vai tā iemesla dēļ, ka vai jums būs patīkami strādāt ar seju pret stūri? Ja ir tāda iespēja, tad labāk izlietni novietot pie loga, mazgājot traukus būs patīkami vērot āra ainavu. Lai izlietne būtu ērta tai ir jābūt dziļai un lielai, kā arī nebūtu vēlams pie lielas izlietnes mazs krāns. Ir jācenšas darba zonas - izlietni, darba virsmu, plīti, ledusskapi, skapīšus izvietot pēc iespējas kompaktāk.

Virtuve vizuāli it kā var sadalīt trijās zonās - augšējā - virsējais apgaismojums, sienas skapīši, plauktiņi, vidējā - darba zona, apakšējā - viss, kas ir zem darba virsmas. Galvenais uzsvars virtuvē tomēr tiek likts uz apakšējo daļu, jo augšējā vairāk pilda dekoratīvu funkciju. Jāiegaumē, ka virtuvē ir lietas, kas it kā dzīvo pašas par sevi - galds, krēsli. Un tos jūs varat izmatot kā atsevišķus dizaina elementus vai veiksmīgi iepludināt virtuves ansamblī.

Virtuve ir ilgtermiņa projekts, uz kādiem gadiem 10. Parasti ātri apnīk nepareizi izvēlētas krāsas, varbūt tās ir pārāk asas un uzmācīgas. Tādēļ labāk ieteiktu izvēlēties neuzkrītošus un sev patīkamus toņus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV