Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Risinājums dzīvojamās platības palielināšana

Accenta, 20.09.2010. 15:18

Pirmās bīdamās sistēmas dizaineri piedāvāja tā dēvēto skapju - kupeju veidā. Taupot vietu, ko „patērē" veramās durvis, konstruktori, projektējot durvis, izmantoja sabiedriskā transporta durvju darbības principu - „harmonikas" tipa durvis un bīdamās durvis. Taču šobrīd nerunāsim par „harmonikām".
Risinājums dzīvojamās platības palielināšana

Daudz efektīvākas un funkcionālākas ir bīdamās durvis vai starpsienas. Tas, kurš nekad tādas nav redzējis, iztēloties to darbības ainu var, atceroties, kā veras vilciena kupeju durvis. Līdzīgi strādā arī bīdamās sistēmas. To tipu un mehānismu klāsts ir visai plašs taču princips ir viens - durvis slīd vadošajās sliedēs, „ieslīdot" sienā vai vienkārši pabīdoties maliņā. Šādu sistēmu galvenās priekšrocības ir ietaupītā vieta, lakoniskums, skaistums un stils.

Atgriezīsimies pie kupejas tipa skapjiem. Ar aizvērtām durvīm tie visi vizuāli ir ļoti līdzīgi, taču, atverot skapi, diez vai izdosies atrast divus vienādus. Iebūvējamos skapji var tikt iedalīti divās kategorijās - iebūvētie un korpusa. Otrā grupa ir ērtāka, jo, pārvācoties uz citu dzīvesvietu, skapi var paņemt līdzi: sānu sienas, aizmugurējā siena, durvis, skapja augšdaļa un apakšdaļa veido vienotu konstrukciju. Bīdāmo sistēmu saimē tie ir iekļauti tikai pateicoties durvīm, kas slīd gar skapi. Galvenais trūkums - tos nevar ievietot visur, dažkārt tie ir ārkārtīgi lieli, savukārt to iekšējā apdare nav nekāda daudzveidīga un funkcionāla.

Iebūvētie kupejas tipa skapji ir jau solis uz priekšu telpas dizaina jomā. Protams, pārvācoties, tos diez vai gribēsiet izjaukt un ņemt līdzi (dažkārt tas vispār ir neiespējams un arī nav nepieciešams), taču joprojām iebūvētie kupejas tipa skapji ir ļoti ērti. Parasti sānu un aizmugurējās sienas, kā arī augšdaļas un apakšdaļas funkcijas veic istabas (jeb tās daļas) sienas, griesti un grīdas. Pietiek vien glīti nodalīt šos dažus kvadrātmetrus no pārējās telpas, izstrādāt iekšējo noformējumu, un skapis ir gatavs. Šeit arī sākas pats interesantākais darbiņš.

Ja Jūsu nošķirtais stūris ir istabas lielumā, tad tas vairs nav skapis, bet gan vesela garderobe. Garderobes var veidot no pilnvērtīgām istabām, taču bieži vien (īpaši guļamistabās), ar bīdāmo durvju vai starpsienu palīdzību tiek nodalīta telpas daļa (istaba tiek zonēta), kā rezultātā Jūsu istabā rodas ļoti funkcionāls nodalījums. Tajā varēsiet uzglabāt daudz dažādu mantu, bet pamatīgi gabarīti apģērba (vai citu mantu) uzglabāšanas procesu padarīs ļoti ērtu. Kupejas skapjus bieži izmanto priekšnamos, bērnistabās, darba kabinetos, viesistabās, balkonos un lodžijās.

Iebūvējamie skapji un garderobes vēl neizsmeļ dizaineru idejas bīdāmo sistēmu pielietojuma nozarē. Bīdamās starpsienas (no bīdāmām durvīm tās atšķir tikai lielāki izmēri, bet darbības princips ir nemainīgs) nu izmanto vairs ne tikai dzīvojamās telpās, bet arī birojos, viesnīcās un restorānos. Galvenais ieguvums - bīdamās sistēmas (sistēmas, jo tās sevī var ietvert gan bīdamās durvis, gan starpsienas) vienu lielu telpu iedala vairākās zonās atkarībā no nepieciešamības. Darba kabinets tiek nošķirts no konferenču zāles, pārrunu telpa no galvenā biroja, banketu zāle no virtuves u.tml. Tādējādi tiek izmantota bīdāmo sistēmu funkcionalitāte. Taču tā nebūt nav vienīgā to priekšrocība. To dizains, noformējums un krāšņums spēj burtiski izdaiļot telpu, palīdz tās interjeru padarīt interesantāku.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV