Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Krāsa interjera dizainā

Accenta, 22.09.2010. 13:49

Speciālisti novērojuši , ka zaļā krāsa veicina bronhu paplašināšanos, sirds saraušanās ritmiskumu, palielina prāta darbības spējas, sarkanā savukārt stimulē gremošanas trakta dziedzeru sekrēciju, fiziskās darbspējas atjaunošanos, tajā pat laikā uz dažiem cilvēkiem tā iedarbojas uzbudinoši, turpretī maigie zilās un brūnās krāsas toņi aicina atpūsties.
Krāsa interjera dizainā

Cilvēkam ar noslieci ātri uzbudināties nav ieteicams ilgstoši uzturēties istabā ar koši sarkanām sienām, bet melanholiķim - istabā ar violetajiem toņiem.

Krāsas kopumā var sadalīt trīs grupās - siltās, vēsās un neitrālās. Siltie toņi ir sarkanais, oranžais, dzeltenais un visi pārējie uz minēto trīs krāsu bāzes. Par vēsām uzskatāmas zilā, gaišzilā krāsa un zilganzaļo un zilganvioleto krāsu grupas. Zaļā krāsa, kurā dominē zilais tonis, ir vēsa, savukārt ja dominē dzeltenais vai sarkanais - silta. Šeit ir viegli saskatīt saistību ar dzīvo dabu - saules gaismu, uguni, ūdens vēsumu un lapotnes ēnu. Balta, pelēka un melna ir neitrālās krāsas, tās krāsu paletē „atšķaida" košās krāsas.

Tāpat izšķir hromatiskās un ahromatiskās krāsas. Par hromatiskām uzskatāma dzeltena, sarkana, zila krāsa un to toņi, par ahromatiskām - pelēka, balta un melna. Novērots, ka siltās krāsas vienmēr liekas tuvākas, bet vēsās it kā atrodas attālumā.

Izstrādājot telpas dizainu, ikviens īpašnieks saskaras ar jautājumu: „Kā tad izmantot krāsu īpašības sadzīvē?" Izstrādājot telpu dizainu, jāņem vērā, ka uz ziemeļiem vērstā istabā priekšroka ir pēc iespējas gaišākām, siltām krāsām - dzeltenai, zeltainai, rozā, krēmkrāsai. Šādas sienas vairāk atstaro gaismu, veicinot siltuma un pat saulainuma ilūziju. Ja logi ir vērsti uz dienvidiem, tad istaba ilgstoši ir saules apgaismota un stipri uzsilst gada karstajā laikā, tādēļ sienu krāsu var izvēlēties vēso toņu gammā - gaišzilo, zilganzaļo vai pelēcīgo.

Ziemeļu rajonos neatkarīgi no istabas orientācijas telpu dizainā ieteicams izmantot silto krāsu gammu. „Izstieptajās" istabās sienas var krāsot dažādi: īsākas sienas siltākas, sānu sienas vēsākas. Vizuāli tas ļaus uzlabot telpas proporcijas.

Sienas ir fons mēbelēm un dekoratīvajiem priekšmetiem - paklājiem, gleznām, aizkariem u.c. Mierīga krāsa tiem nodrošinās lielāku izteiksmīgumu. Ja istabā izvietotas gaišās krāsas mēbeles, aizkari ir vienkrāsaini, un Jums nepatīk zīmējumi uz sienām, var mēģināt izmantot košās tapetes vai tapetes ar lielu rakstu. Sienas sniegs telpas noformējumam patīkamu kolorītu un dzīvīgumu.

Priekšnama dizains
Priekšnama izmēri parasti ir ierobežoti, tā ir samērā šaura telpa. Šeit bieži vien pietrūkst dienas gaismas. Lai vizuāli koriģētu šos trūkumus, priekšnama sienas noformē gaišos toņos, veicinot plašākas telpas ilūziju. Gaišās tapetes ar horizontālām svītrām izmanto, lai vizuāli pagarinātu telpu. Vertikālie ornamenti nodrošina augstākas telpas iespaidu. Ja priekšnama sienu apdarē izmanto dēļus, tad ieteicams saglabāt koksnes dabīgo gaišo krāsu, kas vizuāli paplašinās telpu.

Virtuves dizains
Virtuves dizainā parasti izmanto gaišās krāsās, kas ļauj telpā uzturēt pienācīgu kārtību. Ieteicamākās krāsas virtuvēm ir gaiši zilā vai zilganzaļā, kas asociējas ar plašuma un vēsuma sajūtu.

Nelielos dzīvokļos, kur virtuve reizē ir arī ēdamistaba, var izmantot košāku sienu krāsu - zilu, zaļu u.c. Gaišās krāsas virtuves aprīkojums skaisti izskatās uz tumšā fona, arīdzan telpa izskatās glīta. Virtuves apdarē var izmantot koksnes elementus. Ar gaišajiem dēļiem apdarītā siena lieliski saskan ar koka mēbelēm, spilgtās krāsas emaljētiem traukiem, mūsdienīgu virtuves aprīkojumu no krāsainas plastmasas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV