Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Krāsas harmonija interjerā

Accenta, 23.09.2010. 15:06

Krāsas harmonija ir likumsakarīga krāsu atbilstība, kas veicina māksliniecisko izteiksmīgumu. Ir divi harmonijas veidi - nianšu un kontrasta.
Krāsas harmonija interjerā

Nianšu harmoniju raksturo spēcīgu kontrastu trūkums gaišuma un piesātinātības ziņā, lai gan zināmā mērā kontrasts tomēr pastāv. Līdzsvars tiek sasniegts, pārdomājot virsmu krāsas. Tas nozīmē, ka virsmas ar lielāku platību (sienas, griesti, segas, aizkari) tiek nokrāsotas neitrālās gaišās krāsās, bet mazākas (audumi, keramika, stikls) - košās, spilgtās. Nianšu harmonija ir raksturīga guļamistabām un bērnistabām, kabinetiem, padzīvojošo cilvēku istabām.

Kontrastu harmoniju, ko raksturo košu vēso un silto toņu pretstatījums, var izmantot lielo dzīvokļu viesistabās. Sarežģīts, taču ļoti interesants uzdevums ir mājokļa krāsu elementu harmonizācija (sienas, griesti, grīda, dekoratīvie audumi, mēbeles u.tml.), nolūkā izveidot mākslinieciski integrētu ansambli. Jāņem vērā, ka kontrastu harmonija ātri vien nogurdina un pasliktina cilvēka psihisko stāvokli. Tāpēc košām hromatiskām krāsām jābūt līdzsvarotām ar ahromatiskām. Košām mēbelēm, sarkaniem krēsliem nepieciešams mierīgs fons, ko nodrošina gaiši pelēcīgas sienas, pelēks paklājs, gaiši pelēki vai zeltaini aizkari. Noteiktas krāsas un to salikumi cilvēkā var izraisīt prieku, skumjas, nemieru vai melanholiju.

Sarkanā krāsa uzlabo garastāvokli, taču ir nemierīga: kaitina, uzbudina, nogurdina nervu sistēmu, samazina darbspējas. Tās ietekmē palielinās asinsspiediens, paātrinās elpošanas ritms. Tādēļ tā nav ieteicama dzīvojamās telpās vai telpās kur bieži uzturaties.

Oranžā krāsa veicina labu garastāvokli, nodrošina svētku gaisotni.

Dzelteno krāsu raksturo dzidrums, svaigums, tā stimulē redzi un nervu sistēmu.

Zaļā ir lapu un zāles krāsa, kas nomierina, aicina atpūsties. Tās ietekmē pazeminās asinsspiediens, saasinās dzirde. Tā ir cilvēkam „labvēlīgākā" krāsa.

Gaišzilās krāsas toņi sniedz plašuma, dziļuma un vēsuma sajūtu. Tie nomierina, palielina darbspējas vairāk kā zaļā, samazina muskuļu tonusu un asinsspiedienu. Šī krāsa ir ieteicama cilvēkiem ar ātru uzbudināmību.

Violetā krāsa asociējas ar melanholiju un pārdomām. Taču ir pierādīts, ka tā nevis nomierina, bet gan novājina psihi, tādēļ ir nogurdinoša.

Vairāku krāsu salikums vienā kompozīcijā izraisa sarežģītākas jūtas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV