Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Baltā krāsa interjerā - izsmalcināta un eleganta

Accenta, 24.09.2010. 10:47

Ja savulaik ar baltu krītu izbalsinātas telpas bija nabadzības simbols, tad šodien uzskata, ka baltā krāsa interjerā ienes nesamākslotu eleganci. Vēl jo vairāk - savienojumā ar melno krāsu ir izsmalcināta klasika, kas nekad neizies no modes.
Baltā krāsa interjerā - izsmalcināta un eleganta

Baltā ir gaismas, tīrības un kārtības simbols, tā rada miera, stabilitātes un arī... atsvešinātības izjūtu. Tiesa, absolūti balta krāsa dabā sastopama ļoti reti, turklāt tāda daudziem šķiet pārāk aktīva, uztraucoša un sterila, tāpēc to reti kad izmanto tīrā veidā, bet pievieno pigmentu, lai iegūtu kādu gaišo toni - pienbaltu, treknu paniņu, kafijas ar pienu, ziloņkaula, smilškrāsas, zilganpelēku vai citu.

Optiski efekti

Baltajai krāsai piemīt spējas optiski paplašināt telpu. Ja visas sienas, griesti un grīda būs ieturēti vienotā gaišā tonī, telpa šķitīs lielāka, nekā tā patiesībā ir, jo krāsotās plaknes it kā attālinās.

Baltas sienas, grīda un mēbeles atstaro jebkuru gaismu, padara gaišākas telpas, kas īpaši svarīgi, ja logi ir vērsti pret ziemeļiem un saule tajos iespīd tikai no rīta. Taču jāņem vērā, ka balti krāsotas lielas plaknes nerada miera un kārtības iespaidu, jo atstaro citus toņus, radot atspīdumus un gaismēnu rotaļu. Tāpēc ļoti pārdomāti jāizkārto gaismekļi. Optimālais risinājums būtu katrā telpas zonā (darba zona, ēdamzona, atpūtas zona u. c.) izmantot lokālo apgaismojumu, nevis vispārējo.

Ar ko labi sader

Balti akcenti labi sader ar dabisko koku un citiem dabiskiem materiāliem, piemēram, ar kaļķakmens grīdas segumu, ar linu, ar keramiku, pītām klūgu mēbelēm, galdiņiem ar stikla virsmu. Ļoti efektīgi izskatās baltas mēbeles kopā ar aizkariem pasteļtoņos. Šādā interjerā labi izskatīsies uz atklātiem koka plauktiem izkārtoti krēmkrāsas keramikas trauki un sveces.

Jauniešu vai arī jebkura cita vecuma enerģisku cilvēku interjerā var izmantot baltās, dzeltenās un oranžās krāsas dzīvespriecīgo salikumu. Šis kokteilis labi iederēsies arī koplietošanas telpās, piemēram, vannasistabā un virtuvē.

Savukārt romantiski noskaņotiem cilvēkiem piemērots būs baltās, krēmkrāsas, kafijas ar pienu toņu apvienojums ar tumšiem interjera priekšmetiem, piemēram, venges koka mēbelēm. Šāda kombinācija būs piemērota guļamistabai, kā arī vannasistabai.

Toties treknu paniņu toni var izmantot tad, ja telpā vēlas siltu fonu. Interesants efekts būs, ja šādos toņos krāsotu sienu sadalīs joslās, izmantojot paneļus, kas apvilkti ar linu. Grīda un mēbeles varētu būt matēti zaļā tonī.

Neitrālie kafijas ar pienu (caffe latte, espresso un kapučīno) toņi lieliski harmonē cits ar citu, veidojot klusinātu un vienlaikus krāšņu vidi. Tie būs piemēroti virtuves, dzīvojamās istabas vai arī ēdamtelpas noformējumam.

Balts nekad nav balts

Ikdiena mūs apdraud ar nemitīgu troksni, informācijas lavīnu - tajā skaitā arī vizuālu. Spilgti, nereti kaitinoši krāsu salikumi, reklāma un uzraksti pavada mūsu ikdienu. Tāpēc bieži jūtamies no tā visa noguruši un pārsātinājušies. Tad kāpēc lai balta telpa nebūtu tā glābjošā miera osta, kur rast atpūtu un justies brīvi?!

Baltajam nepiemīt ne barokāla greznība, ne austrumniecisks krāsu salikuma sulīgums, toties raksturīga īpaša izsmalcinātība! Jo patiesībā BALTS nekad NAV BALTS! Arī baltā telpā būs bezgala daudz nokrāsu: balta, fakturēti apmesta siena, balti krāsns podiņi, paklājs no nebalinātas vilnas. Baltas frēzijas baltā vāzē uz balta linu galdauta. Balts perlamutrs flīzēs, spoži balta keramika vannas istabā, dabīgas kokvilnas baltums dvieļos. Katrs baltais ir atšķirīgi balts.

Balts ir brīnišķīgs fons, lai saskatītu citu toņu nianses: ja nezinu, kādi toņi mani priecēs turpmākos gadus, droši ieteiktu izvēlēties balto. Šī krāsa neapniks, ja tiks papildināta ar krāsainiem aksesuāriem un interjera priekšmetiem.

Balts ir piemērots visām telpām, vien prasmīgi jāizvieto gaismas avoti: dabīgā saules gaisma katrā diennakts stundā un gadalaikā telpu krāsos atšķirīgos toņos. Izvēloties gaismas avotus ar atšķirīgu krāsu spektru un dažādojot to novietojumu, var panākt baltās telpas pārvēršanos gan par lietišķu un racionālu darba telpu, gan par mājīgu, siltas gaismas piesātinātu vietu, kur ieturēt nesteidzīgas vakariņas ar draugiem, gan arī par spilgtu un krāsainu telpu, kur sarīkot jautru ballīti. Esiet radoši, iekārtojot baltu telpu, un tā jūs rosinās gan intensīvam darbam, gan arī atpūtai siltā un mājīgā atmosfērā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV