Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Svarīgi sīkumi virtuves dizaina veidošanā

Accenta, 28.09.2010. 13:44

Kāda krāsu gamma būtu vispiemērotākā virtuvei? Par to noteikti jāpadomā, pirms ķerties pie sienu apdares un mēbeļu iegādes, kā arī jāpatur prātā, iegādājoties sadzīves tehniku.
Svarīgi sīkumi virtuves dizaina veidošanā

Ja vēlaties izcelt savas virtuves oriģinalitāti un īpatnības, izvēlieties kādu noteiktu detaļu (tā var būt gan atsevišķa mēbele, gan arhitektoniskā detaļa, gan kādi sadzīves priekšmeti), un ap to veidojiet visu pārējo interjeru. Tas ietekmēs arī kopējo telpas stilu un atmosfēru.

Protams, ja mēbeles jau ir iegādātas, tad telpas krāsu toņi jāpieskaņo tām. Ja galdiņi un skapīši ir lakota koka, tad interjerā var izmantot visu toņu dzelteno, gaišzilo un balto krāsu. Nerūsošā tērauda virsmām labi pieskaņosies gaiši pelēkais, bet maigi rozā piestāvēs gan dabiskā koka tonim, gan metālam.
Noteikti jāpievērš uzmanība saules gaismas intensitātei virtuvē Ja logi ir vērsti uz ziemeļiem, saule tajos iespīdēs pavisam maz vai arī neparādīsies vispār. Ja logi ir austrumu pusē, var cerēt uz spožajiem rīta saules stariem. Logi rietumu pusē sola košo, sarkanīgo krāsu gammu. Savukārt caur logiem dienvidu pusē saulīte sildīs un apgaismos virtuvi gandrīz visu dienu. Ja virtuvē vēlaties radīt siltuma iespaidu - izvēlieties kaut ko no sarkanās krāsu paletes, ja gribat redzēt ko svaigāku, izteiksmīgāku - izmantojiet zilganos toņus.

Nevajadzētu aizmirst arī seno patiesību, ka gaišie toņi telpu vizuāli palielina, bet tumšie - samazina. Savukārt, ja virtuves sienas būs gaišas, bet mēbeles - tumšas, tad tieši mēbeles būs galvenais akcents telpā.

Ja virtuvē ir slikts apgaismojums, tad vislabākā krāsa tomēr būs baltā, ko daudzi gan uzskata par garlaicīgu, toties tā ir piemērota gandrīz jebkurai telpai. Īpaši virtuvē tā rada tīrības un svaiguma sajūtu.

Četri nosacījumi, kas radīs komfortu jūsu virtuvē, lai tajā varētu darboties ar prieku

1. Kvalitatīvs tvaiku nosūcējs.
2. Lai virtuvē darboties būtu ērti, nepieciešams pareizs apgaismojums. Pārāk spoža, žilbinoša gaisma nogurdinās acis un liks jums justies kā uz skatuves. Bet, ja apgaismojums ir nepietiekams, telpa kļūst drūma un nemājīga, turklāt tas traucē arī darbu virtuvē. Izvēloties optimālo virtuves apgaismojumu, jāņem vērā divi aspekti. Pirmkārt, apgaismojumam jābūt praktiskam. Izraudzītajam gaismas ķermenim jābūt pietiekami lielai gaismas atdevei, lai tas varētu apgaismot visu telpu. Otrs aspekts - estētiskais. Gaisma telpā spēj radīt īpašu noskaņu, notušēt vienas telpas daļas un izcelt citas. Tradicionālais apgaismes veids - griestu lampa, kas piekārta griestu vidū. Tajā var likt visvienkāršāko kvēlspuldzi, bet tā kopā ar abažūru parasti rada pārāk blāvu gaismu un veido ēnas. Labs risinājums ir piekārtās lampas ar regulējamu vada garumu. Tās var ērti nolaist zemāk virs galda vai darba virsmas un pacelt pie griestiem tad, kad spilgtāka gaisma vairs nav vajadzīga. Efektīvi ir arī iebūvētie gaismas ķermeņi, kas ir iegremdēti griestos un var apgaismot kādu konkrētu teritoriju telpā, piemēram, darba virsmu. Ja gaismas ķermenim ir šarnīra konstrukcija, to var novirzīt vēlamajā virzienā, radot telpā jaunas noskaņas un efektus.

3. Lai arī jau ir pierasts, ka produkti un virtuves inventārs ir novietoti daudzos virtuves skapīšos un plauktos, tomēr jāatzīst, ka ne vienmēr tajos valda ideāla kartība. Nereti, lai atrastu vajadzīgo priekšmetu, jāizņem viss, kas šajā skapītī ir novietots, un reizēm vēl skumji jākonstatē, ka meklējamais atrodas pavisam kaut kur citur. Tādēļ šodien dizaineri piedāvā izvelkamus statīvus un grozu sistēmas, lai tajos varētu ērti un pārskatāmi izvietot gan pārtikas produktus, gan nepieciešamo virtuves inventāru.

4. Papīra dvieļi, cepamais papīrs, folija - strādājot virtuvē, šīs lietas bieži nepieciešamas, lai arī gadās, ka tās ir noliktas dziļi kādā atvilktnē.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV