Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Darba virsmas virtuvē

Accenta, 30.09.2010. 13:38

Plānojot iegādāties jaunu virtuves iekārtu, ir svarīgi noskaidrot arī darba virsmu īpašības. Šim materiālam nāksies pārciest gan mehānisku slodzi, gan augstu temperatūru, gan dažādu šķidrumu iedarbību. Virtuves darba virsmai iespējams izvēlēties gan dabiskos, gan sintētiskos materiālus.
Darba virsmas virtuvē

Dabiskie materiāli

No dabiskajiem materiāliem virtuves darba virsmām izmanto marmoru, granītu, šūnakmeni un nerūsējošo tēraudu.

Marmors ir skaists materiāls ar bagātīgu krāsu gammu. Tas labi pakļaujas apstrādei, ir elegants, taču kaprīzs. Salīdzinājumā ar granītu mīkstāks, tādēļ arī vairāk pakļauts mehāniskiem bojājumiem. Nenoturīgs pret vides iedarbību - tas ātri paliek netīrs, laika gaitā zaudē mirdzumu, kļūst blāvāks. Biešu sula, eļļa vai etiķis, kafija vai tēja neglābjami sabojā šādas virsmas sākotnējo skaistumu, tāpēc jārēķinās, ka virtuvē nāksies strādāt ļoti piesardzīgi un akurāti. Jebkurš izlijis šķidrums bez kavēšanās jānoslauka. Ja marmoru sabojā, jāveic profesionāla restaurācija - ar parastiem tīrīšanas līdzekļiem līdzēt nevar.

Ir iespējams iegādāties arī pulēto marmoru. Tas neprasa tik lielu uzmanību, tomēr, lai ilgāk kalpotu un saglabātu dabisko izskatu, periodiski jāapstrādā ar speciālu aizsarglīdzekli - atkarībā no virsmas izmantošanas intensitātes.

Granīts ir visizturīgākais un cietākais no akmeņiem, nav jutīgs pret skābju un ūdens iedarbību, tāpēc ļoti piemērots darba virsmām. Uz tā droši var likt pat karstu katlu vai pannu.

Atšķirībā no marmora granīts ir graudains, šie graudi ir dažāda rupjuma, dažādi izvietojušies akmenī - vienmērīgi vai veido joslas un laukumus.

Virtuves darba virsmām var izmantot granītu, sākot no trīs centimetriem. Plānāks tomēr nav pietiekami izturīgs. Tam ir nepieciešama aizsargājoša apstrāde ar speciālām vielām - impregnēšana, lai virsmā neiekļūtu netīrumi. Bez šīs apstrādes var iztikt, ja izvēlas ļoti blīvu granītu, kas mazāk uzsūc mitrumu un pieņem netīrumus vai arī ir tādā krāsā, ka traipi uz tā nav saskatāmi.

Šūnakmens ir populārs virtuves darba virsmu materiāls. Tam gan nav lielas krāsu izvēles: rupjākie parasti ir dzeltenīgi, smalkākie - balti, turklāt šis tonis ar gadiem nemainās. Materiālam nav izteikta raksta, bet uz virsmas ir lielākas vai mazākas poras. Par netīrumiem īpaši nav jāuztraucas, jo tos viegli iztīrīt ar ziepjūdeni un birstīti. Ja tomēr izlijis kas nepatīkams, talkā var ņemt pašu smalkāko smilšpapīru un netīro vietu viegli paberzēt.

Nerūsējošā tērauda darba virsmas vislabāk iederas hightech stila virtuvēs. Ja būs izvēlēta spodrinātā virsma, izskatīsies efektīvi, taču sagādās arī rūpes. Uz šādas virsmas, tāpat kā uz stikla, redzamas jebkura nospieduma pēdas. Tādēļ laba izskata saglabāšanai to vajadzēs rūpīgi tīrīt ar šim nolūkam paredzētu līdzekli. Toties uz tērauda var likt karstus traukus un tam nekaitē arī izšļakstījies sarkanvīns...

Sintētiskie materiāli

Tie ir ļoti populāri, it īpaši lamināts, jo, salīdzinot ar dabiskajiem, ir stipri lētāki. Ir plaša rakstu un krāsu izvēle. Lielākais trūkums - ja zem lamināta tiek ūdens, virsma uzbriest un atlīmējas. Vēlams izvairīties no šuvēm izlietnes tuvumā. Ūdens nekaitē virsmai, tas tikai sabojā tās pamatni, tāpēc visi šķidrumi nekavējoties jānoslauka.

Virtuves darba virsmām izmanto arī sintētiskos akmens masas izstrādājumus. Tos izgatavo no sīki samaltiem akmens pārstrādes atkritumiem, pievienojot saistvielas un augstā temperatūrā zem liela spiediena sapresējot.

Līdzīgs dabiskajam akmenim ir sintētiskais akmens koriāns un granitops. Tie labi padodas apstrādei, virsmas ir iespējams izgatavot jebkurā konfigurācijā, vienlaicīgi nosedzot arī apmali.

Granitopa virsma ir gandrīz mūžīga. Vizuāli tā izskatās daudz labāk nekā lamināta, ļoti līdzīga dabiskajam granītam. Pārklājumam ir 16 pamatkrāsas. Materiāls parasti ir matēts, bet iespējams iegādāties arī spoži pulētu. Virsma ir triecienizturīga un karstumizturīga, ērti lietojama un viegli kopjama, noturīga pret sadzīves ķīmikālijām, šķīdinātājiem un pārtikas produktu traipiem. Tos var viegli notīrīt ar mitru sūkli un ūdeni. Ja radušies skrāpējumi, tos var izslīpēt ar ļoti smalku smilšpapīru. Granitopa virsma ir ūdensdroša, jo pārklāta ar polimēru slāni.

Koriāns ir sintētisks materiāls, kam arī ir akmens ilgmūžība un izturība. Tas ir viegls un plastisks materiāls ar plašu krāsu gammu, reizēm vizuāli atgādina pat marmoru. To iespējams izgriezt, noslīpēt vai salīmēt tā, ka šuvju vietas nav redzamas. Tādēļ ir viegli izgatavot sarežģītas vai garas virsmas, kuras uztver kā monolītu veidojumu. Sildot materiālu iespējams arī liekt.Koriānu viegli tīrīt - ar ūdeni un sūkli.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV