Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Iebūvējamais skapis- ērti, racionāli, mūsdienīgi.

Accenta, 14.10.2010. 13:50

Iebūvējamie skapji ir iekarojuši pārliecinošu vietu mājokļos. Tos iespējams uzstādīt guļamistabās, viesistabās, koridoros, kabinetos, virtuvēs, bērnistabās, sanitārās telpās - kur vien rodas nepieciešamība.
Iebūvējamais skapis- ērti, racionāli, mūsdienīgi.

Kādas tad ir šo konstrukciju priekšrocības? Minēsim dažas no tām. Iebūvējamos skapju atbīdāmo durvju atvēršanai telpā nav nepieciešama papildus vieta, konstrukcijas uzstāda tādās vietās (stūros, nišās u.tml.), kur nevar ievietot standarta korpusa mēbeles. Iebūvējot iebūvējamo skapi, telpas platību iespējams izmantot ļoti racionāli - no grīdas līdz pat griestiem. Plašā materiālu un aksesuāru izvēle apmierinās jebkuru gaumi un vēlmes, turklāt skapja iekšpusi katrs var iekārtot atbilstoši savām vajadzībām.

Tērauds vai plastikāts?

Viens no svarīgākajiem iebūvējamo skapju sistēmas elementiem ir slieces un vērtņu bīdīšanas mehānisms. Labas kvalitātes vērtnēm vajadzētu izturēt apmēram 100 000 durvju bīdīšanas reizes. Vērtnes izgatavo no metāla vai plastikāta. Pirmie ir vairāk, otrie mazāk izturīgi. Tērauda vērtnes spēj izturēt lielas slodzes un pārvietojas līgani. Tomēr taisnības labad jāpiebilst, ka ekspluatācijas raksturlielumi atkarīgi tieši no izgatavotāja. Tā, piemēram - ir firmas, kas izmanto teflonu, un tas ir nodilumizturīgs. (Daži apgalvo, ka šie elementi var kalpot pat 30 gadus). Tā kā nevaram viennozīmīgi pateikt: tērauds - labi, plastikāts - slikti.

Ripojam pa sliedēm...

Iebūvējamo skapju durvis nostiprina pēc diviem principiem: ar apakšējo vai augšējo pārvietošanās sistēmu.

Pirmajā gadījumā lielāka slodze gulstas uz apakšējām vērtnēm. Tie pārvietojas pa slieci, kas piestiprināta pie grīdas vai skapja apakšā. Durvīm noturēties piepalīdz vēl viena sliece, kas atrodas to augšpusē. Šāda stiprinājuma durvis ir viegli vadīt, tās nešūpojas, bet slīd vienmērīgi. Reizumis izskan apgalvojums, ka šīs sistēmas nav izdevīgas tādēļ, ka sliecē nokļūst putekļi un gruži, kas bojā mehānismu. Taču ražotāji tagad piedāvā sistēmas, kurās vērtnes ievietotas horizontālā profilā, kas tos pasargā no netīrumiem.

Augšējā piekara sistēmā vērtņu mehānisms pārvietojas pa slieci durvju augšpusē. Sistēma tiek stiprināta tieši pie griestiem (iebūvējamām konstrukcijām) vai pie skapja augšējā paneļa. Šī sliece tad arī notur skapja durvis. Tāpēc īpaši jāraugās, lai elements būtu izturīgs un ideāli precīzs.

No fasādes puses

Svarīgs bīdāmās sistēmas elements ir pats profils - durvju karkass, rāmējums un plātnes stiprināšanas pamats. Profili mēdz būt horizontāli (tie, kurus tur vērtnes) un vertikāli (kas kalpo atvēršanai, satveršanai ar roku). Profiliem jābūt izturīgiem un estētiskam. Visbiežāk profilus izgatavo no metāla (tērauda vai alumīnija), retāk no koka. Pēdējie būs dārgāki, bet ne tik labi ekspluatācijā kā metāla izstrādājumi.

Profilam būs jānotur durvju plātne, kuru varam izvēlēties atbilstoši savai gaumei un iespējām. Guļamistabā un viesistabā iederēsies skapji ar greznākām fasādēm, bērna vai skolēna istabā - ar košiem ieliktņiem, sanitārajās telpās, gaitenī, guļamistabā - ar spoguļiem. Der atminēties un piedomāt, ka skapis ir interjera elements.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV