Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Virtuves iekārtošanas praktiskie aspekti

Accenta, 15.10.2010. 14:12

Virtuve ir viena no svarīgākajām mājokļa telpām - te top maltīte visai ģimenei, un saimniece pavada lielu daļu sava laika. Šai telpai jābūt iekārtotai ērti un racionāli.
Virtuves iekārtošanas praktiskie aspekti

Sāksim ar to, ka virtuves mēbeles ir viens no sarežģītākajiem mēbeļu veidiem, jo tām sevī jāapvieno augsta funkcionalitāte, kompaktums, izturība un estētika. Tāpēc pie iegādes nevajag skatīties tikai uz ārējo veidolu, bet arī uz dažādām detaļām.

Materiālu kvalitāte

Virtuves mēbeļu kvalitātes kopumu veido daudzi faktori. Vispirms jau tā ir izstrādājumu ražošanas tehnoloģija. Līdz ar to pirms iegādes vajadzētu painteresēties, kur mēbeles tapušas. Labāk, protams, ja tā ir ražotne ar atpazīstamu preču zīmi.

Pircējiem svarīgi arī, lai būtu plaša skapīšu modeļu, virsmu materiālu un galdvirsmu krāsu toņu izvēle. Lai apmierinātu cilvēku vēlmes, ražotāji piedāvā pietiekami ielu materiālu klāstu: laminētas DSP un MDF plāksnes, dabīgo koku. Virtuves skapīšu korpusus parasti izgatavo no laminēta DSP. Pirms iegādes vajadzētu pārliecināties vai visu (arī apakšējo, acīm neredzamo) detaļu malas un gali patiešām ir pārklāti ar laminātu. Jāpiebilst, ka nopietni un uzticami ražotāji parasti neekonomē uz šādiem "sīkumiem", savukārt tieši no tiem veidojas izstrādājuma kopējā kvalitāte.

Lai durtiņas neļodzītos

Ņemsim par piemēru kaut vai furnitūru. Pirmajā acu uzmetienā varētu likties, ka virtuves mēbeļu furnitūra ir otršķirīga lieta. Tajā pat laikā mājas saimniekam tomēr ir svarīgi, lai virtuves skapīši būtu piekārti ideāli taisni. Savukārt tam nepieciešamas speciālas piekaru sistēmas, kas ļauj noregulēt skapīšus trīs plaknēs. Kādas izskatīsies jūs virtuves mēbeles ekspluatācijas gaitā, lielā mērā atkarīgs arī no mēbeļu ražošanas laikā izmantotajām eņģēm. Visvienkāršākajām, lētajām eņģēm atvēršanas leņķis parasti ir mazāks par 100 grādiem, ar laiku tās izļodzās, sāk čīkstēt un durvis vairs neturas ciet. Tāpēc pie iegādes jāpārbauda arī šīs detaļas.

Regulējamās kājiņas

Tāpat jāpievērš uzmanība tam, kā tiek uzstādīti apakšējie skapīši. Priekšroku vajadzētu dot tām mēbelēm, kuru skapīšiem ir regulējamas cokolveida kājiņas. (Vienkāršākā variantā grīdas skapji pret grīdu balstās uz sānu sienu galiem.) Ja mēbelēm ir cokolveida kājiņas, tās var pieregulēt atbilstoši grīdas līmenim. Tas ir svarīgi gadījumos, ja grīdas virsma nav ideāli gluda. Šādas mēbeles ir vairāk pasargātas no šķidrumiem, kas nereti izlīst uz grīdas, turklāt šādu telpu ir vieglāk uzkopt. Pēc attiecīgas noregulēšanas atbilstoši nepieciešamajam līmenim kājiņas aizdara ar speciālām plastikāta cokola plāksnītēm.

Dažādi "sīkumi"

Labā virtuvē, protams, atrodas arī sadzīves tehnika un dažādi papildus aksesuāri. Bez tiem saimniecībā, nu, nekādi neiztikt.

Mūsdienīgi un glīti izskatās speciālās sistēmas, kas sastāv no iekaramiem plauktiem, groziem, āķīšiem un pakaramajiem). Šie elementi darbošanos virtuvē padara ērtāku, un arī kalpo kā interjera elementi.

Virtuves tehnika mūsdienīgās virtuvēs vairumā gadījumu tiek ievietota speciālos skapjos vai plauktos. Ja mēbeles tiek izgatavotas pēc pasūtījuma, tad jau savlaicīgi jāizlemj, kāda tehnika būs nepieciešama, un kā tā tiks izvietota. Iegādājoties jau gatavas mebeles, rūpīgi jāizmēra tehniskās ierīces, skapji un plaukti, lai varētu saskaņot to izmērus. Ja iespējams, tad mēbeles un tehniku labāk iegādāties vienā veikalā, kur pārdevēji palīdzēs visu saskaņot.

Tāpat virtuvē liela nozīme ir apgaismojumam. Mūsdienīgā virtuvē tiek ierīkoti vairāki gaismas avoti. Tā var būt tradicionālā griestu lampa apvienojumā ar ēdamzonas izgaismojumu, un skapjos un plauktos iebūvētām spuldzītēm. Te iespējami dažadi varianti, taču pavisam noteikti jāpadomā par atsevišķu darbvirsmas izgaismošanu.

Mūsdienīgi, gaumīgi un racionāli iekārtotā virtuvē būs patīkami saimniekot!

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV