Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Kā salabt ar mīļoto pēc strīda?

kleoo.lv, 26.10.2010. 15:08 | komentāri (1)

Daudzām no mums nav vienkārši izlīgt ar mīļoto pēc strīda. Mums traucē lepnums, naids, bailes tikt atstumtai. Bet, lai kā tur arī nebūtu, salabt vajag.
Kā salabt ar mīļoto pēc strīda?

Ja gribat izlīgt, jums iekšēji jāpieņem vīrieša tiesības uz savu skata punktu.

Kā saprast, kad pienācis laiks izlīgt?

Ja radusies vēlme izlīgt uzreiz pēc strīda, tā sakot „neatejot no kases", tad labāk noturēties un mazliet ievilkt elpu, iesaka psiholoģe Ineta. Novērsieties: nodarbojieties ar kādu lietu, paskatieties uz sevi no malas un mēģiniet iejusties partnera lomā, lai saprastu viņa izjūtas. Tikai pēc tam ejiet izlīgt. Precīzu laiku nosaukt ir grūti, jo viss ir ļoti individuāli, bet vidēji – no pusstundas līdz vairākām stundām.

Kā izvairīties no „otrā gājiena": atnācāt izlīgt, bet sastrīdējāties vēl vairāk?

Ja iesiet izlīgt ar vārdiem: „Izlīgsim, bet tev tik un tā nav taisnība" vai „Pietiek muļķoties, tu taču pirmais iesāki!", esiet gatavas strīda otrajai sērijai. Lai izlīgtu, nav vērts rakties līdz konflikta būtībai un noskaidrot, kuram bija taisnība, kurš vainīgs, ja pati problēma paliek aktuāla. Apspriediet šo jautājumu tikai pēc tam, kad esat izlīguši, un emocionālais fons kļuvis pateicīgs. Apspriežoties koncentrējiet uzmanību uz problēmsituāciju, bet ne uz sarunu biedra personību.

Uz jautājumiem atbild psiholoģe Ineta

"Vīrs bieži uz mani dusmojas – staigā ar aizvainojumu sirdī, klusē, nesarunājas un tā vairākas dienas pēc kārtas. Turklāt vienmēr izrādās, ka man ir bijusi taisnība. Kad es mēģinu spert pirmo soli un izlīgt, mēs sastrīdamies vēl vairāk un ieejam otrajā aplī. Kā rīkoties?" Jūsu jautājumā jau ir ietverta atbilde: Jūs uzskatāt, ka jums vienmēr ir taisnība, bet vīram – nē. Kad ejat salīgt mieru, tad iekšēji joprojām cenšaties pierādīt savu taisnību, šeit arī sākas strīda otrais vilnis. Ja gribat izlīgt, jums iekšēji ir jāpieņem vīrieša tiesības uz viņa skata punktu un jāturpina viņu mīlēt tādu, kāds viņš ir. Ja jūsu jūtas ir patiesas – vīrietis reaģēs momentā.

Ar ko sākt?

Sakiet, ko jūtat, piemēram: „Es vairāk negribu strīdēties" vai „Man ir grūti, kad mēs nesarunājamies, izlīgsim". Neko nepārmetiet savam vīram – runājiet tikai par savām jūtām un vēlmēm. Atcerieties, ka jūsu uzdevums – veidot attiecības nevis „pārspēt" partneri.

Ja vīrietis nevēlas kontaktēties...

Katram cilvēkam ir tiesības būt tādā garastāvoklī, kādā viņš vēlas būt, piemēram, jūs jau esat atgājusi no strīda un vēlaties izlīgt, bet jūsu vīrietis tam vēl nav gatavs. Neuztveriet viņa rīcību kā personīgo apvainojumu un neapvainojieties – vienkārši dodiet viņam laiku.

Kā apturēt strīdu?

Atcerieties, ka jūs esat viens vesels, bet problēma nav jūsos. „Runājiet pēc kārtas, nevis vienlaikus!" – iesaka psiholoģe. Kad cilvēki sarunājas, pārtraucot viens otru, sarunas tonis paaugstinās, un sākas kliegšana. Runājot pēc kārtas, ir iespēja tikt sadzirdētiem. Ja strīdi sāk palikt par ierastu lietu, vienojieties ar partneri par koda vārdu (psiholoģijā tas tiek dēvēts par enkuru). Piemēram, kā tikko sākas saruna paaugstinātā tonī, kāds no jums izsaka vārdu „zilonis", un tas nozīmē, ka vajag nolaist tvaiku. Psihologi piedāvā citādāku veidu, kā risināt problēmu: apzinieties, ka jūsu pāris ir vienots veselums, bet problēma ārpus jums. Mierīgi apspriediet to, un neļaujiet šai problēmai nostāties starp jums. Kā tikko atradīsiet problēmas risinājumu, tā pazudīs.

Ja strīdaties bieži...

Vislabāk noskaidrot, kas ir galvenie strīda cēloņi. Cēloņi var būt visdažādākie: neizteikts aizvainojums, uzticības trūkums, nevēlēšanās piekāpties, vēlme vienam otru pārveidot ... Daudzu problēmu avots, ir viena partnera nesaskaņas ar otra pozīciju. Tās var izpausties klusēšanā vai vētrainā strīdā, kas parasti pāraug lielā un bezjēdzīgā strīdā. Rezultātā pāris pārstāj apspriest konfliktsituācijas, jo zina, ka lieta beigsies ar skandālu. Taču problēmu tā nerisina: katrs klusējot dara pa savam, cenšoties neaizskart sāpīgo tēmu. Turklāt neapmierinātība vienam pret otru tikai pieaug.

Uz jautājumiem atbild psiholoģe

„Kā tik mēs ar vīru atrodamies draugu kompānijā, tā viņš pastiprināti cenšas demonstrēt, cik mums viss ir labi: tēlo ļoti rūpīgu vīru, nopūš katru puteklīti no manis. Mani tas kaitina, jo, tiklīdz mēs paliekam divatā, viss mainās, un mēs sākam lamāties. Kas ar viņu notiek?" Jums sakrājušās ļoti daudz pretenzijas vienam pret otru, kuras jums jāiemācās mierīgi apspriest un atrisināt. Bet jūsu vīra uzvedība liecina par to, ka viņam pirmajā vietā ir apkārtējo viedoklis, tātad viņam māte palikusi nesatricināma autoritāte. Jūsu satraukums lielākoties ir saistīts tieši ar to.

Strīdi – tas ir normāli

Tas ir mīts, ka labās ģimenēs cilvēki nestrīdas un nekašķējās, jo katram ir savs uzskats, savs skatījums uz dzīvi. Pārim nepieciešams tiekties pēc tāda modeļa, kur katram ir tiesības izteikt savu viedokli, sadzirdēt vienam otru un nonākt pie kopēja secinājuma, risinājuma. Vīrieša prāts un sievietes emocionalitāte dod jaunu problēmas redzējumu un, galvenais, spēku tās risinājumam.

Ziņa publicēta sadarbībā ar kleoo.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV