Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Siguldā aizvadīta pirmā "Tradicionālo prasmju skolas" nodarbība

Inga Bika, 02.11.2010. 16:46

Siguldas pagasta kultūras namā (Zinātnes iela 7b) aizvadīta pirmā nodarbība celaiņu aušanā projekta "Tradicionālo prasmju skola" ietvaros.
Siguldā aizvadīta pirmā "Tradicionālo prasmju skolas" nodarbība

Sākot ar 30. oktobri, četras sestdienas pēc kārtas Vidzemes pagastos un pilsētās norisinās Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūras rīkotā Tradicionālo prasmju skola, kad meistari savas prasmes un zināšanas nodod jaunajiem mācekļiem. Skolas ietvaros ikviens interesents bez maksas Siguldā var apgūt celaiņu aušanas tehnikas pamatus. Tie, kam šī māksla iepatikusies, varēs turpināt apmācības 2011. gada celaiņu aušanas vasaras nometnē.

Celu aušanas tehnika bija zināma jau Senajā Ēģiptē. Viduslaikos tā bija izplatīta visā Ziemeļeiropā, īpaši Skandināvijā. Celu aušanas rīki un audumi Latvijas teritorijā atrasti jau vidējā un vēlā dzelzs laikmeta kapenēs. Pēc šiem izrakumiem iespējams rekonstruēt senlatviešu tērpus, arī šo tērpu malu rotājošos celu audumus. Darinājumus celu tehnikā iespējams izaust gareniski svītrainus, šķērssvītrainus, diagonāli svītrainus, skujainus un rakstainus.

Nākamās nodarbības paredzētas 6., 13. un 20. novembrī no plkst. 11.00 līdz 15.00 Siguldas pagasta kultūras namā. Pieteikšanās pie Iritas Lukšo, tālr.: 26597372. Nodarbības notiek bez maksas.

Etniskās kultūras apzināšanas un dokumentēšanas programma "Tradicionālo prasmju skola" aizsākta 2009. gada rudenī.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV