Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Vidzemē turpinās „Tradicionālo prasmju skolas 2010" nodarbības

Inga Bika, 10.11.2010. 14:37

Jau divas sestdienas sešpadsmit Vidzemes pilsētās un pagastos notikušas „Tradicionālo prasmju skolas 2010" nodarbības. Kopā tās apmeklējuši jau vairāk nekā 400 mācekļu. Senās prasmes ar aizrautību mācās gan atsevišķi interesenti, gan ģimenes un draugu kompānijas, taču skaistajās Ķoņu dzirnavās ūdenskliņģeru cepšanu apguva pat vesela klase.
Vidzemē turpinās „Tradicionālo prasmju skolas 2010" nodarbības

Ikviens joprojām tiek laipni aicināts pieteikties „Tradicionālo prasmju skolas 2010" nodarbībām 13. un 20. novembrī, taču jāuzsver, ka vietu skaits ir ierobežots. Visas Tradicionālo prasmju skolas 2010 nodarbības notiek bez maksas.

Turaidā vēl divas sestdienas ir iespēja mācīties senās rotaļas un dančus, Burtniekos mājīgā atmosfērā gatavot un nogaršot veselīgo kaņepju sviestu un pienu, Siguldā aust celaines, savukārt Rūjienā uzzināt ķirbju audzēšanas gudrības un nobaudīt meistaru gatavotos ķirbju gardumus. Skultē ikviens tiek gaidīts saimniecībā Ezermalas, lai uzzinātu kādi augi vācami pirtsslotu siešanai, taču pavisam netālu – darbnīcā Cepļi - keramiķe Ingrīda Žagata aicina iejusties podniekmeistara lomā. Raunas ķieģeļu ceplī vēl var pagūt izgatavot Ziemassvētku dāvanas, Mazsalacā noadīt dubultcimdus, Sēļos veidot koka rotaļlietas, savukārt Smiltenē aust prievītes. Līgatnē ikviens interesents var apgūt tāss apstrādi, Puikulē - vilnas apstrādi un filcēšanu. Tāpat ikviens tiek gaidīts meistares Laumas Krastiņas vadībā iemācīties kviešu karašu un maizes cepšanu, kā arī uzzināt senās receptes. Ķoņos var apgūt ne tikai ūdenskliņģeru cepšanu, bet ir iespēja klausīties arī vietējās dziesmu zinātājas un dziednieces Ernas Stallītes dziesmas, klausīties teikas un brīnumu stāstus, kā arī kopā ar labākajiem Ziemeļvidzemes muzikantiem mācīties dančus no Igaunijas, Lietuvas un Latvijas.

Pieteikšanās pie meistariem un koordinatoriem telefoniski vai rakstot uz e-pastu. Kontaktinformācija Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūras mājas lapā www.nkmva.gov.lv vai pa tālruni 67228985.

27. novembrī plkst. 12.00 Smiltenes kultūras un sporta centrā notiks „Tradicionālo prasmju skolas 2010" noslēgums, kurā tiksies visi meistari un viņu mācekļi. Tiks demonstrētas amatu prasmes un godināti meistari, kā arī notiks tautas muzikantu un folkloras kopu koncerts.

„Tradicionālo prasmju skolu 2010" atbalsta UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Vidzemes plānošanas reģions, pilsētu un novadu pašvaldības, Latvijas Mobilais Telefons, Latvijas Radio 2, Kultūras Forums, portāli KasNotiek un Mūzika Latvijā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV