Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Aptauja: Ziemassvētku svinībām iedzīvotāji arī šogad tērēs mazāk nekā pērn

Ivars Andiņš, 15.12.2010. 11:44 | komentāri (1)

Iegādājoties visu nepieciešamo Ziemassvētku svinībām, vismaz puse Latvijas iedzīvotāju plāno tērēt mazāk naudas nekā pērn. Lielākā daļa (72%) cilvēku svētku galda klāšanai netērēs vairāk par 40 latiem, liecina veikalu tīkla „Maxima" veiktās aptaujas rezultāti.
Aptauja: Ziemassvētku svinībām iedzīvotāji arī šogad tērēs mazāk nekā pērn

Gatavību šogad ietaupīt uz Ziemassvētku svinību rēķina izteikuši 54% respondentu. Ziemassvētku tēriņus pērnā gada līmenī plāno saglabāt 40% aptaujāto, savukārt tikai 6% plāno tos palielināt.

„Lai arī arvien biežāk tiek izteikti viedokļi par valsts ekonomiskās situācijas uzlabošanos un gaidāmo izaugsmi, aptaujas rezultāti, kas pārsteidza arī mūs, liecina, ka iedzīvotāji kļuvuši krietni piesardzīgāki un taupīgāki, arī šogad samazinot tēriņus uz Ziemassvētku svinību rēķina," saka „Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš.

Aptauja no 6. līdz 13.decembrim tika veikta veikalu tīkla „Maxima" mājaslapā www.maxima.lv, un tajā piedalījās 5710 unikālo lietotāju.

Norādot naudas taupīšanas iemeslu, visbiežāk (40%) minēta ienākumu samazināšanās, savukārt par 13% pieaudzis to iedzīvotāju īpatsvars, kuri spiesti taupīt pārtikas, degvielas un dažādu pakalpojumu cenu pieauguma dēļ.

Salīdzinot ar pērnā gada aptaujas rezultātiem, šogad par 12% sarucis to iedzīvotāju īpatsvars, kuri Ziemassvētku galda klāšanai gatavojas tērēt vairāk par 40 latiem. Lielākā daļa jeb 72% respondentu svētku maltītes sagādāšanai plāno atvēlēt līdz 40 latiem, tostarp 26% nedomā pārsniegt 20 latu slieksni.

Līdzīgi kā pērn arī šogad pārliecinošs vairākums jeb 62% aptaujas dalībnieku lielāko daļu svētku mielasta plāno gatavot paši, pārējo papildinot ar jau gataviem produktiem, savukārt 27% respondentu galdā liks tikai pašu gatavotus gardumus.

To respondentu vidū, kuri svētku galdam plāno iegādāties jau gatavus produktus, pieprasītākie izrādījušies konditorejas izstrādājumi, ko gatavojas iegādāties 40% aptaujāto. Produktu sarakstā, bez kuriem nebūtu iespējams pagatavot svētku maltīti, pirmajā vietā ierindojas svaigi augļi un dārzeņi, tiem seko svaiga gaļa un olas, kā arī šokolāde un saldumi, savukārt TOP piecnieku noslēdz maize un citi miltu izstrādājumi.

Lai arī iedzīvotāji tēriņus Ziemassvētku svinībām plāno ierobežot, šogad par 9% pieaudzis to iedzīvotāju īpatsvars, kuri svētku galda klāšanai plāno iegādāties mazliet dārgākus produktus nekā ikdienā, kamēr lielākā daļa – 67% galdā liks tādus pašus produktus kā ikdienā.

Norādot veidus, kā samazināt tēriņus šajos Ziemassvētkos, 61% respondentu norāda, ka visefektīvāk būtu iespējams ietaupīt, meklējot izdevīgākos piedāvājumus svētku galda klāšanai un gatavojot Ziemassvētku maltīti mājās. 13% uzskata, ka izdotos ietaupīt, Ziemassvētkus svinot ģimenes lokā, neapciemojot radiniekus un draugus, savukārt 12% ir pārliecināti, ka tēriņus izdotos samazināt, pērkot lētākas dāvanas.

*aptauja veikta sadarbībā ar aptauju portālu www.webanketa.com.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV