Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Kā rīkoties, lai pēc svētkiem atkritumu būtu mazāk

Jana Duhovska, 17.12.2010. 11:53

Tuvojas Ziemassvētku un Jaungada sagaidīšanas svinības, kuru laikā aktīvas iepirkšanās, brangas ēšanas un bagātīgas apdāvināšanās rezultātā rodas par 40% vairāk atkritumu nekā ierasts. Lai pēc svētkiem atkritumu poligonos noglabājamo atkritumu būtu mazāk, Latvijas Zaļais punkts ir sagatavojis dažus noderīgus padomus, kā nosvinēt svētkus videi draudzīgā veidā.
Kā rīkoties, lai pēc svētkiem atkritumu būtu mazāk

1. Mazāk iepakojuma. Izvēlieties preces, kuru iepakošanai izmantots iespējami maz materiāla, iepakojums ir videi draudzīgs, to iespējams otrreizēji pārstrādāt vai atkārtoti pielietot. Videi draudzīgs jeb dabā sadalīties spējīgs ir papīrs, kartons, koks, bioplastmasa. Labas pārstrādes iespējas Latvijā ir dzērienu plastmasas (PET) pudelēm, papīram un kartonam, stiklam bet atkārtots pielietojums iespējams auduma vai papīra dāvanu maisiem, traukiem, burkām un kārbām ar vākiem.

2. Svētku mielasts. Gatavojoties svētku mielastam, sastādiet iepirkumu sarakstu, tādējādi jūs izvairīsities no nevajadzīgiem tēriņiem un liekas pārtikas iegādes, kas vēlāk kļūs par atkritumiem. Videi draudzīgam svētku galdam būs piemērotāki produkti, kas auguši vai ražoti Latvijā, jo to ceļš no ražotāja līdz patērētājam ir īsāks nekā importētajai pārtikai, tādējādi transportēšanas laikā saražots mazāk siltumnīcas efektu izraisošo gāzu. Klājot galdu ieteicams izmantot daudzkārt lietojamu auduma galdautu un salvetes, kā arī vairākkārt lietojamos traukus. Ja Jaungada naktī brīvā dabā vēlaties baudīt šampanieti no vienreiz lietojamajām glāzēm, izvēlieties bioplastmasas traukus, kas pēc izlietošanas izmetami kompostā vai, nokļuvuši sadzīves atkritumos, sadalīsies.

3. Dāvanas. Dāvināšanai izvēlieties kvalitatīvus, kaut arī dārgākus priekšmetus, jo tie kalpos ilgāk. Dāviniet tālāk priekšmetus, apģērbu, apavus, grāmatas un spēles kas joprojām ir labā kārtībā, taču jums vairs nenoder. Ja uzskatāt, ka jūsu draugiem vai radiem šāda dāvana nav piemērota, Latvijā ir daudz ģimeņu, kuras priecāsies par šādu dāvinājumu! Dāvanu iesaiņošanā izmantojiet dabas materiālus vai jau reiz lietotus materiālus - avīzes, auduma maisiņus, auduma strēmeles, dzijas dzīparus, čiekurus, kurpju kārbas.

4. Egle. Apsveriet, vai jūsmājās nepieciešama dzīva egle? Tā iepriecinās vien pāris nedēļas un uzreiz pēc svētkiem kļūs par atkritumu. Jauka Ziemassvētku tradīcija ir svētku laikā doties uz mežu, izvēlēties tīkamu eglīti, izrotāt to ar burkāniem un āboliem. Eglīte turpinās dzīvi mežā, turklāt ziemas spelgoņā ar gardu maltīti priecēs meža dzīvniekus. Arī dzīvās eglītes puķupodos visbiežāk nonīkst pēc svētkiem. Mājās egles vietā izvēlieties kuplu zaru. Rotājiet to, izmantojot dekorus, kas izgatavoti no otrreizējā papīra, pērnā gada apsveikuma kartiņām, čiekuriem, smilgām un salmiem, dzijas.

5. Atkritumu šķirošana. Šķirojiet atkritumus arī svētku laikā. Dāvanu papīrs, konfekšu kārbas, limonādes un šampaniešu pudeles, kā arī cits papīra, kartona, stikla un dzērienu plastmasas pudeļu iepakojums tiks pārstrādāts, ja svinētāji to sašķiros atbilstošajos atkritumu konteineros. Ziemassvētku atlaižu laikā daudzās ģimenēs tiks iegādāti jauni mobilie telefoni un elektropreces, tāpat arī rotaļlietas, kas darbojas ar bateriju palīdzību. Jāatceras, ka gan elektropreces, gan baterijas satur dabai un cilvēka veselībai bīstamas vielas, kas aktivizējas, precei nonākot sadzīves atkritumos, tāpēc nolietotās elektropreces jānogādā kādā no 57 Latvijas iedzīvotājiem pieejamajām nolietoto elektropreču pieņemšanas vietām, mobilie telefoni jāizmet īpašos šim nolūkam paredzētos spainīšos, kas atrodas Tele 2, Latvijas Mobilais telefons un Bite mobilo telefonu tirdzniecības vietās, bet baterijas jāizmet kastītēs, kas atrodas teju katrā tirdzniecības un izglītības iestādē.

Noderīgi Interneta resursi:

Izlietotā iepakojuma, nolietoto elektropreču, mobilo telefonu un bateriju šķirošanas vietas: http://www.zalais.lv/lv/sabiedribai/kur_skirot_latvija/

http://www.1188.lv/karte/?c=56.952404,24.101931&z=12&f=spec_ZP,/

Labdarības organizāciju kontakti:

http://www.ziedot.lv/lv/sections/view/kur-ziedot-mantas

Idejas Ziemassvētku rokdarbiem:

http://www.zalais.lv/lv/jaunumi/ka-rikoties-lai-pec-svetkiem-atkritumu-butu-mazak/

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV