Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Ar interaktīva testa-eksperimenta palīdzību aicina atturēties no pārmērīgas alkohola lietošanas

Lelde Sāre, 06.01.2011. 14:01

Informējot Latvijas iedzīvotājus par pārmērīgas alkohola lietošanas negatīvajām sekām, Latvijas Alkoholisko dzērienu ražotāju un izplatītāju asociācija (LADRIA) sociālās atbildības projekta „Dzer atbildīgi" ietvaros mājas lapā www.dzeratbildigi.lv iepazīstina plašāku sabiedrību ar jaunumu - interaktīvu testu–eksperimentu. Ar video un uzdevumu palīdzību testā iespējams uzskatāmi noskaidrot, ka uztveres un koncentrēšanās traucējumi, neadekvāta uzvedība un reaģēšana uz apkārtējās vides procesiem, ir tikai dažas lietas, no kurām var izvairīties, alkoholiskos dzērienus lietojot apdomīgi un ar mēru.
Ar interaktīva testa-eksperimenta palīdzību aicina atturēties no pārmērīgas alkohola lietošanas

Lai sabiedrībā aktualizētu diskusiju par atbildīgu alkohola lietošanu, testa laikā jebkurš var salīdzināt savas spējas ar 2,5 promiļu reibumā esoša vīrieša – brīvprātīga eksperimenta dalībnieka - rezultātiem. Lai veiktu salīdzinājumu, mājas lapas www.dzeratbildigi.lv/lv/eksperiments/ apmeklētājiem ir jāizpilda četri vienkārši uzdevumi - reakcijas, atmiņas, uztveres un koncentrēšanās pārbaude. Savus rezultātus var salīdzināt ar eksperimenta dalībnieka rezultātiem, kurš tos pašus uzdevumus smagā alkohola reibumā veicis stingrā ārsta-narkologa uzraudzībā.

"Izpildot vienkāršos testa uzdevumus, kādam šī it kā tikai sekunžu starpība starp saviem un iereibušā vīrieša rezultātiem var šķist nebūtiska. Taču ikviena sekunde var būt dzīvības vērta, kad nonākam reālā situācijā - alkohola reibumā vadot automašīnu vai dodoties mājup vienam pa neapgaismotu, bīstamu ceļu. Tādēļ ar vēl nebijuša interaktīva eksperimenta palīdzību vēlamies likt cilvēkiem aizdomāties un novērst postu, ko nereti rada neierobežota alkohola lietošana. Sadarbībā ar speciālistiem esam sagatavojuši lietderīgu informāciju, lai sabiedrība būtu informēta un spētu kvalitatīvi, atbildīgi pret sevi un citiem baudīt alkoholiskos dzērienus," stāsta Kārlis Andersons, LADRIA valdes priekšsēdētājs.

Jau pirmajiem mājas lapas apmeklētājiem izpildot testu, tā rezultātu daļā redzams, ka šo cilvēku sniegums, salīdzinot ar alkohola reibumā esošā eksperimenta dalībnieka rezultātiem, ir daudz ātrāks un precīzāks, kas nepārprotami apliecina atbildīgas alkohola lietošanas nozīmību.

"Testā skaidri redzams, kā alkohols ietekmē cilvēku. Taču eksperimenta laikā atklātās alkohola lietošanas sekas ir tikai daļa no reibinošā dzēriena izraisītajām problēmām, kuru dēļ cilvēks var apdraudēt ne tikai sevi, bet arī apkārtējos. Esmu arī pamanījusi, ka dažkārt, eksperimentā vērojot iereibušā vīrieša rīcību, cilvēki smejas. Tādēļ šis tests ir arī aicinājums pārlieku lielas alkohola lietošanas dēļ nepadarīt sevi citu acīs muļķīgu," norāda atkarību speciāliste un narkoloģe Ilze Maksima, kura piedalījusies arī testa koncepcijas izstrādē un rezultātu izvērtēšanā.

Kā tests, tā arī pārējais mājas lapas saturs izstrādāts kopā ar praktizējošiem ārstiem-narkologiem. Tādēļ, ja pēc testa izpildīšanas rodas pārdomas vai jautājumi saistībā ar alkohola lietošanas paradumiem vai problēmām, ikviens interesents www.dzeratbildigi.lv lapā anonīmi var tos uzdot kvalificētam ārstam vai arī rast atbildes pašā mājas lapā. Tajā ir apkopoti tipiskākie stereotipi par alkohola lietošanu un atspoguļoti fakti par alkohola patērēšanas paradumiem. Lapas saturs aptver arī tēmas, kā alkohols ietekmē veselību, automašīnas vadīšanu, savstarpējās attiecības un citas dzīves jomas. Piemēram, sievietēm interesanta būs sadaļa par alkoholu un kalorijām, vecākiem – par to, kā runāt ar pusaudzi, kurš sācis lietot alkoholu, savukārt autovadītājiem – kā noteikt pieļaujamās alkohola devas. Tāpat mājas lapā ir pieejami padomi, kā kontrolēt alkohola patēriņu un izvairīties no paģirām.

Mājas lapa www.dzeratbildigi.lv, tostarp tests-eksperiments ir tikai pirmais LADRIA solis atbildīgas alkohola lietošanas veicināšanā. Nākotnē plānots izvērst sociālās atbildības aktivitātes Latvijas skolās un augstskolās, kā arī veikt cita veida informatīvus pasākumus.

LADRIA ir Starptautiskās alkohola ražotāju asociācijas pārstāve Latvijā. LADRIA biedri ir AS „Latvijas balzams", SIA „Jaunpagasts Plus" un SIA „SPI Distribution (Latvia)".

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV